içinde

HavalıHavalı

Gökyüzüne Asılı 2000 Yıllık Tabutlar…

GÖKYÜZÜNE ASILI 2000 YILLIK TABUTLAR..

 

Dünyamızın kültür çokluğundan ve dinsel inançlarından sebep ölen kişileri defnetme şekilleri elbette, toplum yapısı kadar, birbirinden farklılık göstermektedir. Bunlardan bazıları ise içinizi ürpertecek türden. Gördüğünüzde, size ‘bu insanlar bunu nasıl yapıyor’ sorusunu muhtemelen sorduracak olan gökyüzüne asılı tabutlarda onlardan biri.

Filipinler’de yaşayan Igorot kabilesinin asırlık geleneği günümüze kadar ulaşmış ve bölgenin yaşlıları tarafından sürüdürülmeye devam ediyor. Tabutlar yeryüzüne gömülmek yerine adeta gökyüzüne asılıyorlar.

 

El yapımı tabutlar ölülerin atalarına, gökyüzüne yakınlığından ötürü, daha yakın olduğu inancıyla yüksek uçurumların doğal merdivenlerine konuluyor. Bu da görenlere tabutların gökyüzünde asılı duruyormuş hissiyatını veriyor.

Tabutlar bölgenin yaşlıları tarafından, ağaç kütükleri oyularak ve üstlerine isimleri işlenerek yapılıyor. Ölüler tabutlara yerleştirilmeden önce, yine kendilerinin yaptıkları ölü sandalyesinde üstleri yapraklar ve örtülerle kapatılarak tütsüleniyorlar. Bunu yapmalarının nedeni insanların cenaze ziyaretleri boyunca cesedin çürümesini ve kokmasını önlemek.

Daha sonra Hint kamışı yapraklarıyla sarmalanmış ceset, metal çubuklarla uçuruma çakılı tabutlara konuyor. Tabutlar ve cesetler ip yardımıyla sarkıtılarak yerlerine konulduğu tahmin ediliyor. Ölünün ailesi, kendilerine şans getirmesi umuduyla, su toplamış cesetten kendi üzerlerine sıvı damlamasını bekliyorlar.

Igorotlar insanın ölüme gidişinin de hayata gelişi gibi cenin pozisyonunda olması inancıyla, çok daha eski zamanlarda, tabutların boylarını daha kısa yaparlar ve ölüleri cenin pozisyonuna getirmek için kemiklerini kırarlarmış. Ancak günümüzde tabutlar 2 metre olarak yapılıyor.

Igorotların bu sıra dışı cenaze töreni yalnızca bu topluluğa ait. Ancak asılı tabutlar geleneği Çin ve Hindistan’ın bazı kesimlerinde de çok eskiden uygulanıyordu.

Şimdilerde ise turistik amaç taşıyan bu asılı tabutların olduğu bölgeler son zamanlarda yoğun ilgi görmektedir. Böylece köylüler turizm geliri elde etmeye başlamışlardır.

Araştırmalara göre asılı tabut geleneği azalsa da sürdürülmeye devam ediliyor.

Ölümün tüm fani hayatının en net gerçeği olarak aramızda dolandığını hepimiz elbette biliyoruz. Dini inançlarımız gereği kimimiz toprakla bir oluyor, kimimizin külleri deryalara savruluyor ve daha niceleri. Eğer gelenekleriniz ve dininiz size böyle bir imkân sunsaydı bedeninizin gökyüzüne asılmasını ister miydiniz?

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    NASA’nın Dediğine Göre Uzaylı Yaşam Dünyayı Çoktan Ziyaret Etmiş Olabilir

    Suna Kıraç Kültür Merkezi | İstanbul