içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz ÜzgünÜzgün KızgınKızgın

Tarihteki Esrarengiz Kayıp Uçaklar…

Pakistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı, 1989 yılından bu yana kayıp…

Geride bıraktığımız Mayıs ayında yaşanan Pakistan Havayolları kazası, hep aklımın bir köşesinde olan, zaman zaman kafa yorduğum ama çok uzun zamandır üzerine konuşmadığım bir hikayeyi aklıma getirdi.

 

 

Kayıp uçak denildiği zaman herkesin aklına tek bir olay geliyor. Kayıp Malezya Havayolları uçağı. Ama gelin görün ki, havacılık tarihi bambaşka kayıp uçak hikayeleri ile dolu.

1962’de Flying Tiger Line isimli şirketin koca Lockheed Constellation tipi uçağı kayboluyor tam 107 kişiyle birlikte. Hala hiçbir iz yok uçağa ve yolculara dair. Pasifik Okyanusu üzerinde, havada parçalandığı tahmin ediliyor sadece.

Daha yakın tarihe geliyoruz, 1979’da Varig Havayolları’nın Boeing 707’si kayboluyor. Bir kargo seferi olduğu için sadece 6 mürettebat kayboluyor bu kazada. Tokyo’ya 200 kilometre kala Pasifik Okyanusu’na düştüğü tahmin ediliyor. Ünlü bir ressamın da tabloları kayboluyor hatta bu uçakla beraber.

1983’te Kuala Lumpur’dan kalktıktan sonra, Malakka boğazı üzerinde bir özel jet kayboluyor. İçinde Sri Lankalı bir milyarderi taşırken kayboluyor uçak. Sadece deniz yüzeyinde bir can yeleği bulunuyor. Onun dışında hiçbir kalıntı yok ne uçağa ne de içindekilere dair.

2003 yılında, Angola’da Havalimanı’ndan çalınıp sonra kaybolan bir Boeing 727 var. Bence havacılık tarihinin en ilginç hikayelerinden biridir bu da. Park borcundan dolayı birileri bildiğin çalıyor uçağı havalimanından ve sonra bilinmeyen bir yerde bilinmeyen bir şekilde yok ediyor.

Bu olaylar dışında irili ufaklı bir çok kayıp uçak olayı var tarihte. Bir o kadar da kayıp helikopter olayı.

Ama bunca olay arasında bir olay var ki, bana en esrarengiz gelen kayıp uçak vakası bu olmuştur hep. Pakistan Havayolları’nın 404 sefer sayılı uçuşundan bahsediyorum.

25 Ağustos 1989 günü, Pakistan Havayolları’na ait bir Fokker F-27 Gilgit şehrindeki havalimanının daracık pistine teker koymuş, küçük meydanda hızlı bir taksiyle terminal binasının önüne ulaşmıştı. Yolcularını indirdikten sonra gerekli ikmal işlemlerini tamamlayan uçak, başkent İslamabad’a gitmek için 49 yolcu ve 5 mürettebatı ile kalkışa hazırdı.

Toplam 54 kişi taşıyan Fokker F-27, 404 sefer numarası havalanacaktı. 25 Ağustos 1989 günü, saatler sabah 07.35’i gösterirken Pakistan Havayolları 404 kalkışını gerçekleştirdi. Kalkış ve tırmanma sırasında her şey yolunda gibi gözüküyordu. Pilotlar yerle rutin bağlantılarını gerçekleştiriyor, sarp dağların arasında yükselerek gözden kayboluyordu. Saat 07.40’ı gösterdiğinde, uçakla rutin bir iletişim daha gerçekleştirildi. Bu, Pakistan uçağı ile kurulan son bağlantıydı.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Orkun Meriç tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sevgi Neydi?

    Dünyanın En Büyük Tapınak Şehri: Angkor Wat