içinde

Yediklerimizin Psikolojimize Etkileri

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere ilgimi çeken ve merak ettiğim bir konudan bahsetmek istiyorum. Yediklerimizin, içtiklerimizin psikolojimize etkileri nelerdir? Gerçekten ne yiyorsak o muyuz? Bu konudan biraz bahsedeceğim.

Yapılan araştırmalar ve uzmanların görüşlerine göre gerçekten ne yiyorsak oymuşuz. Beslenme şeklimiz sadece vücudumuzu ve genel sağlığımızı değil, beyin sağlığımızı ve psikolojimizi de çok fazla etkiliyor. Bir çoğumuz, stresli olduğumuz zamanlarda beslenme şeklimizi değiştiriyoruz. Maalesef genelde de çok yiyoruz. Abur cuburlar, meyveler, çekirdekler… sanki o soruna o derde çare oluyormuş gibi. Hani çok meşhurdur ya o sahne sevgilisinden ayrılan kız elinde Sarelle kavanozu ve kaşıkla sinirli sinirli yer.

Yine son yapılan araştırmalara göre yediklerimiz de bizi strese sokabilirmiş. Mesela karbonhidrat değeri yüksek olan besinler stres hormonlarını harekete geçiriyormuş. Yani bizler farkında olmadan, stresimizi tetikleyebiliyormuşuz. Aslında yemek ve içmek hep bizleri rahatlatıyor. Aksine durduk yere strese sokabilir. Tabi bir de kilo alma durumuz da var ki başlı başına stres nedeni. Bu yüzden ne zaman ne yediğimize ve ne kadar yediğimize çok dikkat etmeliyiz. Stresimizi azaltan yiyecekler de var. (Comfortfood) Uzmanların önerdiği besinler ise şöyle: Başta tabi yeteri miktarda bol su içmek, günlük meyve sebze tüketimi, bizlerin daha pozitif olmasında etkiliymiş. Ayva semizotu, marul gibi yiyeceklerin ise; sakinleştirici etkisi varmış. Yine çok fazla tüketmemek şartıyla tabi; kaju, badem, ceviz gibi kabuklu yiyecekler de stresimizi azaltma da oldukça etkiliymiş. Bir de benim için de olmazsa olmaz bir miktar çikolata.

Yani arkadaşlar, aşırı karbonhidrat ve işlenmiş gıda tüketimi bizleri strese sokabilir. Uzak durmak pek te mümkün olmasa da miktarı azaltabiliriz.

Hepinize sağlıklı, keyifli bir hayat diliyorum.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Eurovision Yarışmasını Ukrayna Kazandı

    Mutluluk