içinde

HavalıHavalı

Araştırmalara Göre Kripto Paraların En Büyük Hayranı Narsist ve Psikopatlar

2009’da Bitcoin’in icadından bu yana, küresel kripto para piyasası sıfırdan 2 trilyon ABD doları civarında bir değere ulaştı . 2011’de 1 ABD doları olan Bitcoin , 2021 yılının Nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 63.000 ABD dolarının üzerine çıktı ve şu anki güncel değeri 38 bin ABD doları civarında görünmektedir. Kripto para piyasasında fiyat dalgalanmaları yaygındır ve bu durum kripto paraları spekülatif bir yatırım aracı haline getirmektedir. Bu rağmen kripto paralar, Dünyadaki insanlar ve Türklerin arasında yaygınlaşmaya devam etmektedir. Peki bu insanları ne motive ediyor ? 

Bunu öğrenmek için dünya genelinde yapılan araştırmaları inceledim ve bu soruya cevap bulmak istedim. 

Kripto paraların çekiciliği

Bu bölümü iki alt başlık altında değerlendirmek istedim. Birincisi, kripto ticaretinin yüksek riskleri ve yüksek potansiyel getirileri, kumar oynamayı seven insanlar için onu çekici kılıyor.

İkincisi, kripto para birimleri, geleneksel veya “fiyat” para birimleri gibi hükümetler tarafından verilmez veya desteklenmez. Bu onları hükümete güvenmeyen insanlar için çekici kılıyor. Kripto alıcılarının kişilik özellikleri nelerdir?

566 kişiden oluşan çevrimiçi kişilik anketlerini inceledim. Anketin içeriğini, kriptoya karşı tutumları ve kriptoya yatırım yapmayı planlayıp planlamadıkları hakkındaki sorular oluşturmaktadır. Katılımcılarımızın %26’sı kripto sahibi olduklarını ve  %64’ü kripto yatırımına ilgi gösterdikleri işaretlemiş. Ayrıca anket yapılan deneklere standart psikolojik test uygulanmış ve sonuç olarak kaçırma korkusu ( FOMO; başkalarının sizden daha iyi şeyler deneyimlediği hissi ) ve pozitiflik (İnanç teorileri) özellikleri ön plana çıkmış. 

İnsanlar neden kripto satın almak istiyor? Bu sadece para kazanmakla ilgili değil

Kriptoya yatırım yapmanın yaygın bir nedeni, yüksek getiri elde etme umududur. Araştırmalara göre, zenginlik yaratma arzusunun ötesinde karanlık kişilik özelliklerinin kripto para satın almayı da tetiklediğini gösteriyor. 

Machiavellianism , Niccolò Machiavelli’nin İtalyan politik felsefesinin adını almıştır . Yapılan ankette bu özelliğe işaret veren insanlar, aldatma ve kişilerarası manipülasyonda iyidir. 

Makyavelciler, hedeflere ulaşmak için hesaplanmış bir yaklaşım benimser ve dürtüsel kararlardan kaçınır. Sorunlu kumar oynama olasılıkları daha düşüktür .

Makyavelciler ayrıca hükümet komplolarına güçlü bir şekilde inanma eğilimindedir. Örneğin, genellikle politikacıların genellikle gerçek amaçlarını açıklamadığına ve devlet kurumlarının tüm vatandaşları yakından izlediğine inanırlar.

Makyavelcileri, öncelikle politikacılara ve devlet kurumlarına güvenmedikleri için kriptoyu sevdiklerini gördük. Pek çok kripto destekçisi, hükümetlerin yolsuz olduğuna inanıyor ve kripto, hükümetin yolsuzluğunu önlüyor.

Aşırı güven ve pozitiflik

Narsisizm , diğerlerine göre ayrıcalık ve baskınlık duygularıyla karakterize, ben merkezli bir kişilik özelliğidir. Narsistler, kendilerine aşırı güvenirler ve borsada riskli yatırımlar yapmak ve kumar oynamak gibi şeyler yapmaya daha isteklidirler .

Narsistler hayatın olumlu tarafına odaklanma eğilimindedir. Geleceğe olan büyük inançları ve kendi hayatlarının iyileşeceğine olan güvenleri nedeniyle kripto paraya ilgi duyabilirler.

Dürtüsel psikopatlar için kripto paralar 

Psikopati duygusuz, dürtüsel bir antisosyal kişilik özelliğidir. Psikopat insanlar, duygusal zeka ve empati eksikliği nedeniyle duyguları algılamayı, anlamayı veya ele almayı genellikle zor bulurlar.

Psikopatların pervasız doğası, onları strese ve kaygıya karşı daha dirençli hale getirir. Sonuç olarak, psikopatlar uyarılmayı ve risk almayı severler. Kumar ve kumar bağımlılığına yatkındırlar.

Dürtüsel psikopatların kriptoyu sevdiklerini çünkü başkalarının deneyimlediği yatırım ödüllerini kaçırmaktan korktukları görülmüştür.

Psikolojik bir mercek

Yapılan araştırmalar psikolojik mercekten kripto para birimini inceler, insanların neden kripto satın almak istediklerine dair fikir verir. Araştırma, Bu özelliklere sahip kripto paralarla ilgilenen sadece bir grup insan üzerinde yapılmıştır. Bir Bitcoin veya başka bir kripto para sahibiyseniz, bu özellikleri sergileyebilir veya sergilemeyebilirsiniz.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İlk Metaverse Müzik Ödül Töreni İçin Geri Sayım!

    WhatsApp Durum Güncellemeleri Sohbetlerde Görülebilecek