içinde

Hayvanları Koruma Yasası Neden Uygulanmıyor?

Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası; bir hayvan neslini yok eden kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. 28 Eylül 2021

Biliyorsunuz ki birçok sokak hayvanının bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz. Birçok kişi onlara mama verip beslerken maalesef birçok kişi de onların varlığından rahatsız olup toplantılmalarını istiyor. Örneğin son dönemde sokak köpeklerinin toplatılması gibi bir konu gündemde. Peki bu toplanan köpekler barınağa gönderildiğinde ne oluyor?

Barınakların şartları maalesef sokaklardan bile beter. Hijyen yok, adı üstünde ” barınak ” ancak yeterli bakım yok. Hal böyleyken hayvanseverler de onların bu kötü koşullarda yaşamaya gönderilmemesi gerektiğini savunuyor. Peki haklılar mı? Evet haklılar.

Şahsen, ben bugüne kadar hiçbir köpeğin saldırısına uğramadım ve onları etrafta görmekten mutluluk duyuyorum. Hayatımıza, çevremize renk kattıklarını düşünüyorum. Bir kedi annesi olarak kediler için de aynı şeyin geçerli olduğunu düşünüyorum. Etrafta kedilerin olması hem ruhumuza iyi geliyor.

Ancak sokaktaki hayvanları yeterince koruyabiliyor muyuz?

Maalesef bu sorunun cevabı ise hayır. Biz her ne kadar hayvanseverler olarak elimizden geleni yapsak da hayvan sevmeyen, canice duygular besleyen insanlar oldukça sokaktaki hayvanları kendi çabalarımızla bir yere kadar koruyabiliyoruz. Burada devletin bu konuda çalışmalar yaparak devreye girmesi gerekiyor. Ancak devletin elinde hayvanları koruma kanunu olmasına rağmen bu ne kadar uygulanıyor? Bu maddeler ne kadar yeterli?

Bir hayvanı kasten öldürme veya zarar verme cezası 6 aydan 4 yıla kadar hapis. Yani kanuna göre, bu böyle. Ancak maalesef bu kanun hiçbir zaman uygulanmadı ve uygulanmıyor. Daha kadınları ve çocukları koruyamazken, hayvanları korumak bu sistemle imkansıza yakın hale geliyor.

Daha önce çok örnek gördük. Köpeğin kolunu bacağını kesenler, kedilerin kuyruklarını kesenler, gözünü çıkaranlar, tekmeleyenler… Bu yıllardır devam eden büyük bir sorun. Ancak hayvanların hayatına yeterince önem verilmiyor. Hala etrafımda birçok yaralı kedi ve köpek görüyorum. Ve bu hayvanların bazı ” insanlar(!)” tarafından yaralandığı apaçık ortada.

Kadın ve çocuk cinayetlerinin, homofobi kaynaklı nefret suçlarının devam ettiği bu ülkede her konuda olduğu gibi hayvanlar konusunda da hukuki düzenleme yapması gerektiğini düşünüyorum.

Bu konuda biz hayvanseverler olarak ancak bir yere kadar buna dur diyebiliriz. Gerekli düzenlemelerin bir an önce gelmesi gerektiğini bu yazımda tekrar belirtmek, az da olsa bu konuda içimi dökmek istedim…

 

Editör: Astropower – 14.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Düşünme… Yaşa!

      Kişilik kayması