içinde

Dark Big Bang: Geleneksel Big Bang’in Gizemli İkizi

Bir grup bilim insanı, kozmosun erken evrimi sırasında gizemli bir “Karanlık Büyük Patlama” meydana gelmiş olabileceğini öne sürüyor.

Önerinin arkasındaki araştırmacılara göre, eğer doğruysa, bu alternatif Büyük Patlama evreni yerçekimi dalgaları ve karanlık madde parçacıklarıyla doldurdu ve bugün bunu tespit etmemiz mümkün olabilir.

Ayrıca kozmostaki kütlenin büyük çoğunluğunu oluşturduğu düşünülen ancak ilk ortaya atıldığından bu yana çözülmesi zor olan karanlık maddenin gizeminin çözülmesine de yardımcı olabilir.

Alternatif bir Büyük Patlama

İlk kozmolojik modeller evrenin ilk evrimi hakkında çok şey açıklasa da, karanlık madde olarak bilinen ve bilinen evrendeki kütlenin çoğunluğunu oluşturduğu düşünülen gizemli maddeyi anlamış değiliz.

Büyük Patlama modelleri tipik olarak evrenin ilk hızlı genişlemesine yol açan sürecin aynı zamanda karanlık maddenin kozmos boyunca çoğalmasına yol açtığını varsayar.

Fotoğraf Kredisi: Gizmodo

Ancak şimdi, bir grup bilim insanı arXiv ön baskı sunucusunda bulunan bir makalede radikal yeni bir fikir öne sürdü. Büyük Patlama’nın izole bir olay olmadığını ve gizemli bir karanlık ikizi olduğunu öne sürüyorlar: Karanlık Büyük Patlama. Bu da karanlık maddenin evrenin geri kalanından tamamen ayrı bir yörüngede evrimleştiği anlamına geliyor.

Universe Today‘in haberine göre araştırmacılar yeni makalelerinde, geleneksel Büyük Patlama’dan sonra yok olmayan bir kuantum alanının kaldığını öne sürüyorlar. Ancak evren genişlemeye ve soğumaya başladıktan sonra, bu ekstra kuantum alanı sonunda dönüştü ve karanlık maddenin oluşumunu tetikledi.

Karanlık Büyük Patlama, ardında tespit edilebilir bir iz bırakmış olabilir!

Bu yeni önerinin avantajı, karanlık maddeyi açıklamak için mevcut standart Büyük Patlama Nükleosentez modellerini değiştirmemize gerek kalmamasıdır.

 

Yeni öneri, Karanlık Büyük Patlama modelini etkileyen hesaplamaları izlemeyi kolaylaştırdığı için karanlık maddenin teorik modellerini keşfetmeye ve nihayetinde doğrulamaya da yardımcı olabilir. Bir örnekte ekip, eğer bir Karanlık Büyük Patlama olsaydı, bunun evrenimizin ilk ayı içinde gerçekleşmesi gerektiğini belirleyebildi.

Analizlerine dayanarak, Karanlık Büyük Patlama’nın günümüz evreninde hala tespit edilebilir olması gereken güçlü yerçekimi dalgalarının benzersiz bir imzasını bırakmış olacağına da inanıyorlar.

Bu nedenle, günümüzde pulsar zamanlama dizileri gibi deneyler, Karanlık Büyük Patlama’nın gerçekleşip gerçekleşmediğini ya da evrendeki en belirgin ama aynı zamanda en gizemli maddeyi açıklamaya çalışan iddialı teorilerin büyüyen listesine girip giremeyeceğini kanıtlamaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

 

Editör: Fatih Düz – 10.03.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Anksiyete Bozukluğunun Çok Bilinmeyen 10 Semptomu

    Maladaptive Daydreaming | Uyumsuz Hayal Kurma Bozukluğu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?