içinde

HavalıHavalı

Canlılar Dünyasının Kayıp Halkası: Bilim İnsanları Tüm Karmaşık Yaşam Formlarının Kaynağını Bulmuş Olabilir!

Biyoloji alanındaki en büyük gizemlerden biri, Dünya’da dolaşan karmaşık organizmaların ilk olarak nasıl ortaya çıktığıdır. Viyana Üniversitesi‘nden Christa Schleper ve ETH Zürih‘ten Martin Pilhofer‘in çalışma grupları arasındaki iş birliği, ilk kurum tarafından çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan bir basın açıklamasına göre bu sorunun cevabını bulmuş olabilir.

“Araştırmacılar özel bir arkeon yetiştirmeyi ve mikroskobik yöntemler kullanarak onu daha hassas bir şekilde karakterize etmeyi başardılar. Asgard arkeasının bu üyesi benzersiz hücresel özellikler sergiliyor ve hayvanlar ve bitkiler gibi daha karmaşık yaşam formlarına giden evrimsel bir “kayıp halkayı” temsil ediyor olabilir” denildi.

Üç Ana Grupta Canlıların Sınıflandırılması

Dünya üzerindeki tüm canlılar üç ana grup ayrılır: ökaryotlar, bakteriler ve arkeler. Hayvanlar, bitkiler ve mantarların tümü, genellikle bakteri ve arkelerinkinden çok daha büyük ve karmaşık hücrelere sahip ökaryotlardır.

“Örneğin ökaryotların genetik materyali bir hücre çekirdeğinde paketlenmiştir ve hücreler ayrıca çok sayıda başka bölmeye de sahiptir. Ökaryotik hücre içindeki hücre şekli ve taşınması da kapsamlı bir hücre iskeletine dayanır” dedi.

Bilim insanları bugün bu karmaşık hücrelerin nasıl işlediğini anlayabiliyorlar ama onlara yol açan evrimsel sıçramanın nasıl gerçekleştiğini hala tam olarak belirleyemiyorlar.

Mevcut teorilerin çoğu, arke ve bakterilerin bu süreçte merkezi bir rol oynadığını öne sürüyor. Ökaryotik bir ilkel hücrenin evrimine yol açan şeyin yaklaşık iki milyar yıl önce arkea ve bakteriler arasındaki yakın bir simbiyoz olduğuna inanılıyor.

“2015 yılında, derin denizlerdeki çevresel örnekler üzerinde yapılan genomik çalışmalar, yaşam ağacında ökaryotların en yakın akrabalarını temsil eden ve “Asgard arkeleri” olarak adlandırılan grubu keşfetti. Asgard hücrelerinin ilk görüntüleri 2020 yılında bir Japon grup tarafından zenginleştirme kültürlerinden yayınlandı denildi.

Schleper’in çalışma grubu şimdi ilk kez bu grubun bir temsilcisini Slovenya’nın Piran sahilindeki deniz çökeltilerinden daha yüksek konsantrasyonlarda yetiştirmeyi başardı. Pilhofer’in grubundaki ETH araştırmacıları daha sonra gruptan şokla dondurulmuş hücrelerin fotoğraflarını çekmek için modern bir kriyo-elektron mikroskobu kullandılar ve ökaryotik hücrelere özgü olduğu düşünülen geniş bir aktin filamentleri ağı içerdiklerini buldular.

Basın açıklamasında ayrıca, “Bu durum, ilk ökaryotların ortaya çıkmasından önce arkelerde kapsamlı hücre iskeleti yapılarının ortaya çıktığını ve yaşam tarihindeki bu önemli ve muhteşem olayla ilgili evrimsel teorileri beslediğini göstermektedir” denildi.

Yeni Keşfedilen Organizma

Araştırmacılar yeni buldukları organizmaya Lokiarchaeum ossiferum adını verdiler.

Bilim insanları şimdi yeni görüntüleme yöntemlerini kullanarak Asgard arkeleri ile bakteriyel ortakları arasındaki etkileşimleri ve hücre bölünmesi gibi temel hücre biyolojik süreçlerini daha fazla araştırmayı umuyor.

Schleper sözlerini şöyle tamamladı: “İstikrarlı ve oldukça zenginleştirilmiş bir kültür elde etmek altı uzun yılımızı aldı, ancak şimdi bu deneyimi birçok biyokimyasal çalışma yapmak ve diğer Asgard arkelerini de yetiştirmek için kullanabiliriz.”

Editör: Fatih Düz – 30.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Seçimlerine Göre Ne Kadar Açık Fikirlisin?

    Dijital Okuryazarlık ve Günümüzdeki Konumu