içinde

HavalıHavalı

Dünya Şimdi Dursaydı, Böyle Olurdu!

Lisede öğrendiğiniz ders, muhtemelen size Dünya’nın güneşin etrafında dönerken kendi ekseni üzerinde döndüğünü öğretmiştir. Bu, gece ve gündüzün düzeninden sorumludur. Dünya hareketsiz kalırsa ne olacağını merak ediyorsanız, bunu öğrenmek için burada kalın.

Dünya, oluşma şekline göre döner. Yaklaşık 4.6 milyar yıl önce, devasa bir gaz ve toz bulutunun çöküşü Dünya’yı yarattı. Bir şey harekete geçtiğinde uzayda durmaz çünkü hava sürtünmesi yoktur. Dönmeyi hiç bırakmayan bir döner tavan hayal edin. Bu Dünya’da asla olmaz çünkü hava onu yavaşlatır ve sonunda durdurur. Elinizdeki dönen bir tepenin aksine, Dünya uzayda sürtünme yaşamıyor, bu yüzden milyarlarca yıldır dönmeye devam ediyor.

Peki Dünya’nın dönmeyi durdurması mümkün mü?

Dünya’nın tamamen dönmeyi bırakması pek olası değil. Bu ancak zıt yönde eşit miktarda kuvvetle vurulursa gerçekleşebilir. Dünya sonsuza dek dönebilir, ama durduğunda neler olabileceğini keşfetmek hala heyecan verici. Gün ışığı altı ay sürecek. Altı ay güneşli olacağını düşünebiliyor musun? Dünya dönmeyi keserse olacak olan bu. Dünyanın dönüşü durursa gece ve gündüz ritmi bozulur. Sonuç olarak, dünyanın diğer ucunun güneşi görmesi yarım yıl kadar sürebilir. Geceler çok daha serinken gündüzler de çok daha sıcak olur.

Gündüz ve gece sıcaklıklarındaki bu değişim, neredeyse tüm gezegenler kadar büyük devasa rüzgar türbülanslarına neden olur. Sirkadiyen ritmin bozulacak. Vücudunuzun iç saatini ayarlamak için düzenli gündüz ve gece programına bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Bu rutini bozan her şey ritmini bozar. Dünya hareketsiz kalırsa, tüm uyku – uyanıklık döngüsü düzenini kaybeder. Bunu uzatılmış jet lag olarak düşünebilirsiniz. Uzun vadede, bu hormon salgılanması, enerji metabolizması ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi vücudunuzdaki çeşitli süreçleri etkileyebilir. Dünyanın manyetik alanı kaybolacak.

Dünya’nın çekirdeği demir içerir. Bu, sizi güneşten ve güneş sisteminin dışından gelen zararlı ışınlara (kozmik ışınlar) karşı koruyan güçlü bir manyetik alan oluşturur. Bu zararlı ışınlar Dünya atmosferine ulaşır ama yüzeyde size ulaşamaz. Onları gökyüzünde güzel güney ve kuzey ışıkları olarak görebilirsiniz. Gezegenimiz dönmeyi durdurursa, manyetik alanın koruması kaybolur ve bu zararlı ışınlar Dünya’nın yüzeyine ulaşarak insanların sağlığını etkileyebilir.

Dahası, Dünya’nın manyetik alanı göç eden kuşları yönlendirmeye yardımcı olur ve bu olmadan kuşlar yeni hedeflere seyahat ederken kaybolabilirler. Gökyüzündeki yıldızlar aynı kalacak. Gece gökyüzünün en güzel yanlarından biri takımyıldızların nasıl değiştiği. Ne yazık ki, Dünya sabit durursa, her gece aynı gökyüzüne bakacaksın. Takımyıldızlar gökyüzünde göç etmeyecek ya da yıl boyunca değişmeyecek. Su kutuplara doğru ilerlemeye başlayacak. Ekvatorun çapı kutuplardan kabaca 21,4 kilometre daha fazladır. Bu, Dünya oluştuktan milyarlarca yıl sonra oldu. Dünya’nın dönüşü, katı maddeyi ve suyu merkeze doğru hareket ettiren bir kuvvet yarattı.

Bu yüzden ekvatorun su seviyesi, eğer dönmüyorsa sekiz kilometreye kadar daha yüksektir. Dünya durursa, suyu burada tutan güç de yok olur. Bu nedenle, su kutuplara doğru göç eder, böylece ekvatorda su görmeden dolaşabilirsiniz. Ekvator esasen kuzey ve güney okyanuslarını ayıran bir kara kuşağı olacaktır. Her şey doğuya doğru uçmaya başlayacak. Hiç hızlı giden bir arabaya bindin mi ve biri frene bastı mı? Evet, aynı şeyin Dünya’ya da olduğunu hayal et.

Dünya aniden hareket etmeyi bırakırsa, momentum insanları, kayaları ve diğer nesneleri doğuya doğru uçmaya gönderecektir. Manzara büyük ölçüde değişecek ve yıkıcı depremleri tetikleyebilir. Dürüst olmak gerekirse, Dünya’nın dönüşü yavaşladı, ama bu önemli değişikliklere neden olmuyor. Dünya’nın tamamen durması pek olası değil, bu yüzden endişelenmeyi bırakabilirsiniz. Bununla birlikte, yapabileceğiniz şey, iklim değişikliğini en aza indirmek için yapabileceğiniz değişiklikleri aramaktır, Dünya’nın hayatta kalması için gerçek bir tehdit.

Editör: Fatih Düz – 30.12.2022

Rapor Et

Katılımcı

Ferit Çakır tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Deniz Kızı Gerçek Mi, Bu Efsane Gerçek Hayatta Var Mı?

    Seçimlerine Göre Ne Kadar Açık Fikirlisin?