içinde

HavalıHavalı

Bilim İnsanları Kanıtladı: Parayla Mutluluğu Satın Alabilirsiniz

7 Kasım 2022’de PNAS dergisinde yayımlanan bir çalışmada (deney) bilim insanları, parayla mutluluğu satın alabileceği gerçeğini vurguladı. Gelin bu deneyin ayrıntılarına bakalım 👇

Deney, yedi ülkede 200 gönüllüyü içeriyordu. Anonim bağışçılar, TED organizasyonu ile bir ortaklık aracılığıyla PayPal transferleri yoluyla her gönüllüye tek seferlik 10.000 ABD Doları tutarında bir bağışta bulundu.

Gönüllülere tüm paralarını üç ay boyunca harcamaları, ardından aylık olarak mutluluk seviyelerini kaydetmeleri söylendi.

Bununla birlikte, 100 gönüllüden oluşan başka bir kontrol grubuna herhangi bir nakit verilmedi ve ayrıca üç ay boyunca her ay mutluluk seviyelerini kaydetmeleri söylendi.

Araştırmacılar, gönüllülerden hayatlarından ne kadar mutlu olduklarını bir ila yedi arasında sıralamalarını ve mutlu duyguları (üzüntüye karşı) ne sıklıkta hissettiklerini bir ila beş arasında sıralamalarını istedi.

10.000 dolar alan gönüllü grupları, üç aylık harcama çılgınlığından sonra hiç para almayanlara göre daha mutlu hissettiklerini bildirdi. Üstüne üstlük, para verilmediği halde üç ay sonra hala mutlu hissettiklerini de bildirdiler. Sonuçta, deney başlamadan öncekinden daha mutluydular.

Dahası, deney üçü düşük gelirli ülkeler ve dördü yüksek gelirli ülkeler olmak üzere yedi ülkede gerçekleşti. Bunlar arasında düşük gelirli ülkeler için Brezilya, Endonezya ve Kenya yer aldı. Yüksek gelirli olanlar arasında Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere vardı.

Çalışma, nakit alan ve düşük gelirli ülkelerde yaşayan gönüllülerin, yüksek gelirli ülkelere göre üç kat daha fazla mutluluk kazandığını göstermiştir. Bunun da ötesinde, yılda 10.000 dolar kazanan insanlar, eve yılda 100.000 dolar getirenlerden iki kat daha fazla mutluluk kazandıklarını bildirdiler.

Her katılımcı paralarını neye harcadıklarını kaydettiğinden, belirli satın almaların insanları genel olarak daha mutlu edip etmediğini belirlemek için veriler hala işlenmektedir.

Tüm deney, servet dağılımının mutluluğu teşvik edip etmediğini belirlemektir. Deney için harcanan 2 milyon doların iki varlıklı, isimsiz vatandaş tarafından gönüllü olarak bağışlandığı göz önüne alındığında, çalışmanın yazarları, verilerinin özel vatandaşların daha az varlıklı olanlara gönüllü yeniden dağıtım yoluyla net küresel mutluluğu geliştirebileceğine dair net kanıtlar sağlamasını umuyor.

Deney ile ilgili tartışmalar devam ediyor!

Para satın alma mutluluğu konusu onlarca yıldır sıcak bir konuydu ve sayısız çalışma tartışmanın her iki tarafının da doğru olduğunu kanıtladı. Harvard Üniversitesi’nden davranış bilimci Ania Jaroszewicz, NBC News’a yaptığı açıklamada, “Çok fazla karışık araştırma var ve bunların çoğu ne kadar verdiğine, kime verdiğine, tam olarak hangi önlemleri kullandığına ve benzerlerine bağlı” dedi.

Jaroszewicz, herhangi bir para ve mutluluk çalışmasında, sonuçların büyük ölçüde insanların yaşamlarının belirli koşullarına ve beklentilerine de bağlı olabileceğini açıkladı. Para size güzel şeyler ve yemekler satın alabilse veya potansiyel olarak kendinizi iliklerinize kadar çalıştırmak yerine rahatlamak veya sevdiklerinizle vakit geçirmek için daha fazla zaman verse de, sağlık ve kişisel ilişkiler gibi parayla ilgili olmayan sorunları ortadan kaldırmaz.

Özetlemek gerekirse, dünyanın zenginliği daha eşit bir şekilde dağıtılsaydı ne kadar mutluluk kazanılabilirdi? Para ve mutluluk arasındaki ilişkiyi araştıran onlarca yıllık araştırmaya rağmen, hiçbir deneysel çalışma bu etkiyi küresel ekonomik yelpazedeki insanlar için ölçmemiştir. Bir çift yüksek net değerli bağışçının servetlerinin 2 milyon ABD dolarını 10.000 ABD doları nakit transferlerle 200 kişiye yeniden dağıtması sonucunda ortaya çıkan toplam mutluluk kazancı tahmin edildi. Önceden kaydedilmiş analizlerin, nakit transferlerinin dünyadaki ekonomik olarak farklı bireyler arasında mutluluğu önemli ölçüde artırdığına dair nedensel kanıtlar sunmaktadır. Düşük gelirli ülkelerdeki alıcılar, yüksek gelirli ülkelerdekinden üç kat daha büyük mutluluk kazanımları sergilemiş oldu.

Editör: Fatih Düz – 16.12.2022

Rapor Et

Katılımcı

Ferit Çakır tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Elon Musk, Bu Hafta Tesla Hisselerinin Yaklaşık 3,6 Milyar Dolarını Sattı

    90’lar Türkçe Pop Şarkılarını Emojilerle Tanıyabilecek Misin?