içinde

HavalıHavalı

Posta Güvercinleri Yönlerini Nasıl Bulurlar?

close up head of homing pigeon eye and bill on black background

Hiç merak ettiniz mi?

  • Güvercinler nasıl yolunu bulurlar?

Yıllar boyunca güvercinler, yön bulma becerilerinden dolayı takdir gördü. Mitolojide insanlar güvercinin masumların ruhu olduğuna inanır. Güvercini diğer birçok canlıdan ayıran en önemli özelliği yön bulma yeteneğinin oldukça gelişmiş olmasıdır.

Acaba güvercinler bu özelliklerini neye borçlular?

Araştırmalar, kuşların yollarını bulmak için Dünya’nın manyetik alanını kullandıklarını gösteriyor. Kuşlar, yollarını bulmak için Dünya’nın manyetik alanını kullanma yeteneğini geliştirdiler. Birçok kuş, manyetoreseptör adı verilen bir manyetik alan algılama sistemine sahiptir. Deneyler, göçmen kuşların yüzde 2 manyetik alan değişikliğini bile tespit edebildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, kuşların içinde bir çeşit pusula vardır.

Hayvanların yön bulmada dünyanın manyetik alanını kullandıkları görüşü, ilk kez Rus doğa bilimci Middendrof tarafından ortaya atılmıştır. Dünyadaki manyetik alan, yer kürenin çekirdeğinde erimiş halde bulunan ve hareketli olan demirden kaynaklanmaktadır.

Bizler ancak bir pusula yardımı ile bu doğrultuları saptayabilirken acaba kuşlar bunu nasıl becermektedirler? Kuşların iç pusulası nasıl çalışmaktadır?

İki Amerikalı araştırmacı olan Walcot ve Keeton çeşitli deneyler yaptılar.

Uzaklardan uçurulduklarında yönlerini kolaylıkla bulabilen bir dizi güvercin üzerinde yürütülen bu deneylerde, ilk olarak güvercinlerin üzerine küçük bir mıknatıs bağlandı.

Bu şartlarda uzaktan bırakılan güvercinlerin yönlerini tamamen şaşırdıkları gözlendi.

Kuşlara bağlanan mıknatısın kuşların iç pusulası üzerinde saptırıcı etki yaptığının saptanması, aynı zamanda böyle bir sistemin varlığını da kanıtlamaktaydı.

Editör: Astropower – 01.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

umurbek tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Heidi’nin Arkasındaki Karanlık Yüz

    Haftalık Astroloji Yorumları | 01-07 Ağustos