içinde

MuhteşemMuhteşem

Bilim İnsanları, 19. Yüzyıldan Kalma Litofan ve 3D Baskı Kullanarak Körler İçin Bilim Grafikleri Oluşturuyor

Baylor Üniversitesi kimyagerleri tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, kurum tarafından geçen ay yayınlanan bir basın açıklamasına göre, bilimsel verileri video benzeri bir çözünürlükle parlayan dokunsal grafiklere dönüştürmek için 19. yüzyıldan kalma bir sanat formu olan litofan ve 3D baskı kullandılar. Bu, hem kör hem de gören bireylerin aynı veri parçasını görselleştirmelerine izin verecektir.

Bilimi daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getirmek tek hedefleri!

“Bu araştırma, bilimi daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getiren bir sanat örneğidir. Baylor’da kimya ve biyokimya profesörü olan Bryan Shaw, “Sanat bilimi kendisinden kurtarıyor” dedi. Makalenin sorumlu yazarı olan Shaw “Bilimin verileri ve görüntüleri, örneğin; yeni Webb teleskopundan çıkan çarpıcı görüntüler, kör insanlar için erişilemez. Bununla birlikte, litofan adı verilen ince yarı saydam dokunsal grafiklerin, bu görüntülerin tümüne, görme yeteneğinden bağımsız olarak herkes tarafından erişilebilir hale getirilebileceğini gösteriyoruz.

Litofanlar, yarı saydam malzemelerden (önce porselen ve balmumu, şimdi plastik) yapılmış ince gravürlerdir. İlk bakışta ortam ışığında opak görünürler, ancak herhangi bir ışık kaynağı tarafından arkadan aydınlatıldıklarında dijital bir görüntü gibi parlarlar. Bu çalışmada, araştırmacılar litofanlar için 3D baskı kullandılar.

Yardımcı yazar Jordan Koone, “Litofan fikri, Dr. Shaw’ın oynadığı bir kavramdı ve kimya alanında damgalanmış bir grup kişiye yardım etmek için harika bir fırsat olduğunu düşündüm” dedi. Baylor’da kimya alanında doktora adayı ve Shaw’ın laboratuvarının üyesi. “Bütün yaşamları boyunca bilim alanlarında başarılı olamayacakları söylenen kör insanların, bu grafikteki verileri ‘görebilen bir kişi’ kadar kolay yorumladığını gözlemlemek bizim için harika oldu” cümlelerini kullandı.

Araştırmacılar, litofanları hem gören hem de kör öğrenciler üzerinde test etti. Çalışma, beş litofan için ortalama test doğruluğunun: kör dokunsal yorumlama için yüzde 96,7 ve arkadan aydınlatmalı litofanların görüşlü yorumu için yüzde 92,2 olduğunu açıkladılar.

Bu gelişmenin tüm görme engelliler için artık bir sorun olmayacağını da açıklamalarına ekleyen araştırmacılar, ilerleyen zamanlarda bu konuyu daha da geliştireceklerini ve fazlasıyla üstünde durduklarını da belirttiler.

Editör: Ayşe Tunç – 05.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sanat ve Sistemin Savaşı: Das Leben Der Anderen (Başkalarının Hayatı)

    Hangi Squid Game Başrol Karakterisin?