içinde

Skype, Zoom ve Google Hangouts: Ses, Video ve Ekran Paylaşımı Uygulamaları Casus Mu?

Farklı uygulamalar aracılığıyla paylaştığımız görüntüler, gizlilik ve güvenlik endişeleri açısından uzun zamandır tartışmalı bir konu halinde. Hepimiz bu uygulamaları kullanıyoruz ve bazı insanlar için, çalışmaları söz konusu olduğunda uygulamaları kullanmak zorunluluktur. Bu nedenle, bazı durumlarda hassas bilgilerin paylaşılması kaçınılmazdır. Bu sorun genellikle komplo teorilerine yol açan birçok endişeyi gündeme getiriyor. Ancak bazı potansiyel tehlikeler haklı mı?

En popüler iletişim uygulamalarından bazıları Skype, Zoom ve Google Hangouts’tur. Üçü de genellikle iş dünyasında, özellikle video konferans toplantıları için platformlar olarak kullanılıyor, bu yüzden üçüncü taraf saldırılarına karşı savunmasızlar.

Bu uygulamaların çoğu, kişiler, çağrı günlükleri, sohbet geçmişi, değiş tokuş edilen dosyalar, telefon numaraları vb. Dahil olmak üzere kullanıcı etkileşimlerinin kaydını tutar. Bu bilgilere, reklam kişiselleştirme, araştırma, iyileştirme potansiyelini tespit etme vb. için kullanılan uygulama kullanıcıları hakkında yapılandırılmış ve yapılandırılmamış büyük veri olarak da adlandırılır. Örneğin Google, Hangouts’un ana şirketi bu verileri iştirakleri, satıcıları veya yan kuruluşları ile paylaşabilir.

Uçtan Uca Şifrelemenin Önemi

Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, bu uygulamaların çoğunun uçtan uca şifreleme kullanmamasıdır. Bunun anlamı, uygulama kullanıcılarının verileri için münhasır hak talebinde bulunmamalarıdır, bunun yerine bu bilgilere platform sahibi tarafından da erişilebilir.

Başka bir deyişle, Skype’ın sahibi olan teknoloji devi Microsoft, kullanıcıları arasında paylaşılan verilere erişebilir. Gönderen ve alıcı arasındaki veriler şifrelenirken, Microsoft sunucularına ulaştığında şifresi çözülür. Bu yöntemi kullanarak Microsoft, kullanıcılar arasında değiş tokuş edilen bilgilere erişebilir.

Aynı şey Google Hangouts ve Zoom’da yapılan bilgi ve çağrılar için de geçerlidir. Uçtan uca şifrelenmezler, bu nedenle çağrı içeriği her uygulamanın sunucularına ulaştığında kullanılabilir.

Bu tür uygulamaları her kullandığınızda kişisel bilgileri ifşa ettiğinizi bilmek oldukça korkutucu olabilir, ancak, işin aslı şu ki, uygulamayı yüklediğimizde ve genellikle sadece kaydırdığımız belirsiz kullanım koşullarını kabul ettiğimizde, hepimiz bu uygulamalara rıza oluyoruz.

Editör: Fatih Düz – 12.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Ferit Çakır tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Başkalarının Eşyalarını Giymek Tehlikeli Olabilir!

    Sağlıklı Kişisel Sınırlar Belirleyerek Daha Mutlu Olabilirsiniz