içinde

Sağlıklı Kişisel Sınırlar Belirleyerek Daha Mutlu Olabilirsiniz

İnsanlar kişisel sınırlarını nasıl belirlemeleri gerektiğini öğrenmediklerinde, başkalarının onlardan yararlanma veya onları kötüye kullanma riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Ancak, hepimiz hoşgörü sınırlarımızı diğer insanlara açıklama yeteneğine sahip değiliz. Örneğin, istikrarsız ve parçalanmış ailelerde yetişen kişiler, genellikle öz güven eksikliği yaşar ve kendini yeterince geliştirememişlerdir.

Diğer insanlardan kolayca etkilenebilirsiniz veya duygusal olarak dengesiz veya zarar görmüş hissedebilirsiniz ve mutluluğunuz diğer insanların görüşlerine bağlı olacaktır.

Bu nedenle, diğer insanlarla sağlıklı sınırlar belirleyemezsiniz ve özellikle sevdikleriniz hakkında konuşurken onlar için neyin iyi olmadığını söyleyemezsiniz. Ne yazık ki, bu zorlukları yaşayan sadece siz değilsiniz.

Sağlıklı sınırlarınızı nasıl belirleyebileceğinize dair beş ipucu:

  • Koymak istediğiniz sınırların türünün bilincinde olmalısınız

Bunun için sebeplerinizi yazabilirsiniz. Bu şekilde, ihtiyaçlarınızı veya neden başkalarının size belirli bir şekilde davranmasını beklediğinizi derinlemesine anlayacaksınız. Liste ayrıca size neden bazı seçimler yaptığınızı da hatırlatabilir. Size isim takmak, çalmak, yapmak istemediğiniz şeyleri yapmanız için size baskı yapmak gibi kabul edilemez olduğunu düşündüğünüz tüm davranışları dahil etmelisiniz. Yani bir kişinin kötü karakterinin kurbanı olduğunuzda ne yapmanız gerektiğini bileceksiniz.

  • Sınırlarınızı anlamak için duygularınızı değil, aklınızı kullanın

Sınırlarınızı dile getirirken gerçekten dikkatli olmalısınız. Bir durum hakkında fazla düşünmeden, savunmaya geçmeden veya başkalarını suçlamadan gerçekliğinize bağlı kalmalısınız. Eşinizin içtiğinden nefret ettiğinizi veya içemeyeceğinizi söyleyen tartışmalar başlatmak yerine, içtiği için güvenli olmadığını düşündüğünüz için partnerinizin araba kullanmasını istemediğinizi açıklasanız daha iyi olur.

  • Sınırlarımız hakkında konuşmalıyız

Aslında, şeyleri anlama ve düşünme biçimleri bizimkine oldukça benzeyen bireylerle etkileşime giriyorsak, bu kolay olacaktır. Ancak, bizimkinden farklı bir karaktere sahip olan veya farklı bir geçmişe sahip olan insanlarla muhatap olmamız gerektiğinde, onlara neyi kabul edip edemeyeceğimizi söylemenin uygun yolunu bulmamız gerekecek.

  • Sosyal çevremizden gelen etkiler de sınırlar oluşturduğumuzda bir engel olabilir

Örneğin meslektaşlarımız genellikle fazla mesai yapıyor ve bunun sağlığımız için iyi olmadığını düşünüyoruz. Ancak, özellikle geç kalmaya meyilli olduğumuz için onlarla bu konuda tartışmak istemiyoruz. Ancak bu çok büyük bir hata olacaktır. Ne düşündüğümüzü açıklamanın kibar bir yolunu bulmalıyız veya başkasının ihtiyaçlarına göre değil, sadece kendi ihtiyaçlarımıza göre hareket etmeliyiz. İstaklerimizi açıkça beyan etmeliyiz.

  • Sınırlarımızın gerçek benliğimizi ve diğer insanlardan beklememiz gereken davranışları ortaya koyduğunu unutmamalıyız

İnsanları daha iyi bireyler yapmakla ilgilenmeyin. Kimseyi değiştirmeye çalışmamalıyız. Bu nedenle, kendi sınırlarımızı belirlediğimizde ve başkaları onları pek ciddiye almadığında, bu ilişkiyi sonlandırmalıyız. Hepimizin bir tür sınırları vardır. Bu yüzden diğer insanların sınırları ile bizimkiler arasında bir denge bulmamız gerekiyor.

Ancak, sadece bir istisna var. Uyuşturucu veya alkol bağımlısı olan kişilerin kişisel sınırları yoktur. Sadece alıyorlar ve bize neredeyse hiçbir şey vermeyecekler. Bizi duygusal olarak tüketebilecek sinir uç gereksinimleri tarafından basitçe tüketilebiliriz. Bu durumda onları uzmanlara yönlendirmeliyiz. Çünkü insanların bağımlılıklarını değiştirmek bizleri aşan konulardır.

Editör: Fatih Düz – 17.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Skype, Zoom ve Google Hangouts: Ses, Video ve Ekran Paylaşımı Uygulamaları Casus Mu?

    Hafta Sonu Grup Önerisi | The Away Days