içinde ,

İnanılmazİnanılmaz

Yapay Zeka Tarafından Yaratılan Influencer | Aitana Lopez

Sosyal medya uzunca bir süredir hayatımızda ve etkisi gün geçtikçe artıyor. Gezeceğimiz yerleri, kahve içeceğimiz kafeleri, deneyeceğimiz yeni tatları ve ihtiyacımız dahilinde alacağımız neredeyse her ürünü tercih etmemizde büyük bir rolü var.

Hal böyle olunca bu konularda deneyimlerini takipçileri ile aktif bir şekilde paylaşan kişilerin sayısı da gün geçtikçe çoğalıyor. Influencer olarak adlandırılan bu kişiler alanlarında uzman kabul ediliyor, fikirlerine güveniliyor ve onayları alınan kişiler konumuna geliyor.

Ülkemizde de sosyal medya kullanıcıları tarafından bilinen, takip edilen, yönlendirmelerine güvenilen bir çok influencer var. Hatta son dönemde sosyal medyada etkili olan pek çok kişinin ismini haber bültenlerinde duymamız sebebiyle bu tür kavramlar sadece sosyal medya kullanıcılarının değil, tüm ülkenin günlük yaşantısının bir parçası haline geldi.

Peki işin içine bir de hayatın her alanında karşımıza çıkmaya başlayan yapay zeka teknolojisi girerse ne olur, hiç düşündünüz mü?

Yapay zeka tarafından yaratılan ilk İspanyol modeli Aitana, zor bir dönemin ortasında doğdu.

Geçen yaz, tasarımcı ve The Clueless ajansının kurucusu Rubén Cruz, çok fazla müşterisi olmadığı için zorlu bir dönemden geçiyordu. Cruz Euronews’e bu döneme ilişkin şunları söyledi: “Nasıl çalıştığımızı analiz etmeye başladık ve birçok projenin kontrolümüz dışındaki sorunlar nedeniyle beklemeye alındığını veya iptal edildiğini fark ettik. Kusur, çoğu zaman tasarım sorunlarından değil, influencer veya modelden kaynaklanıyordu.”

Böylece şirket model olarak kullanmak üzere kendi influencerlarını yaratmaya karar verdi. Fiziksel görünümü mükemmele yakın, 25 yaşında, pembe saçlı, coşkulu bir kadın olan Aitana Lopez‘i yarattılar. Sanal model, yaratıcısına göre ayda 10.000 Euro’ya kadar kazanabiliyor.

Cruz, “Bunu daha iyi bir yaşam sürdürebilmek ve egoları, çılgınlıkları olan veya sadece poz vererek çok para kazanmak isteyen insanlara bağımlı olmamak için yaptık” dedi.

Aitana’nın reklam başına 1.000 Euro’nun biraz üzerinde kazanıyor ve yakın zamanda bir spor takviyesi şirketi olan Big’in yüzü oldu. Ayrıca fotoğraflarını OnlyFans’a benzer bir platform olan Fanvue’ya yüklüyor.

İspanyol AI model sadece birkaç ay içinde Instagram‘da 121.000’den fazla takipçi kazanmayı başardı, fotoğrafları binlerce görüntüleme ve tepki aldı. Gerçek bir kişi olmadığının farkında olmayan ünlülerden bile özel mesajlar alıyor. Cruz, “Bir gün, tanınmış bir Latin Amerikalı aktör ona çıkma teklif etmek için mesaj attı. Bu aktörün yaklaşık 5 milyon takipçisi var ve ekibimizden bazıları çocukluğunda onun dizisini izlemişti. Bu aktörün Aitana’nın var olmadığı hakkında hiçbir fikri yoktu” dedi.

Ajans ekibi her hafta Aitana’nın hayatını yaratmak için bir toplantı yapıyor. Hafta boyunca neler yapacağına, nereleri gezeceğine, onu tanımak isteyen takipçileri için hangi fotoğrafların yükleneceğine onlar karar veriyor. Fotoğraf çekimi yok, kıyafet değişikliği yok; yalnızca modelin hafta sonunu Madrid’de geçirmesini mümkün kılmak için Photoshop kullanan yapay zeka ve tasarım uzmanlarının bir karışımı var.

Grafik tasarımcı ilk ayda insanların görüntüleri değil, hayatları takip ettiğini fark ettiklerini söylüyor. Kendisi hayatta olmadığından, insanların onunla bir şekilde bağ kurabilmesi için ona biraz gerçeklik vermeleri, bir hikaye anlatmaları gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle Aitana, tasarımcılar için ‘boş bir tuval’, kişilikleri genellikle açıklanmayan geleneksel modellerin aksine, çok farklı bir ‘kişiliğe’ sahip.

Üzerinde çokça düşünülen ve toplumun sevdiği şeyler temel alınarak yaratılan Aitana kararlı bir karaktere sahip ve fitness tutkunu. Sayfasında kendini dışa dönük ve şefkatli olarak tanımlıyor.

Aitana o kadar başarılı oldu ki tasarımcıları Maia adında “biraz daha utangaç” ikinci bir sanal model yarattılar. Seçilen isimler rastgele değil; her ikisi de yapay zekanın (AI) kısaltmasını içeriyor.

Ajans şimdilerde kendi kişiselleştirilmiş modelini yaratmak isteyen markaların talepleri ile uğraşıyor. Yapay zeka modellerinin değerlerini temsil eden bir imaja sahip olmanın yanında maliyet açısından da markalar için daha cazip olduğunu belirten Cruz ekliyor; “Gerçek influencerlar’la çalışan bir ajans kazandıkları parayı fark edince bunu anormal buldu. Kim Kardashian Instagram’da paylaşacağı bir fotoğraf için 1 milyon Euro alıyor ama kansere çare falan bulmuyor. Sosyal medyaya bir tek fotoğraf yükleyerek bir milyon kazanma fikri bana çok saçma geliyor.” Ajans ayrıca bunun piyasa fiyatlarını düşürmeye yardımcı olabileceğine ve büyük reklam kampanyalarını karşılayamayan küçük şirketlere destek sağlayabileceğine inanıyor.

Ancak girişimin eleştirileri de yok değil. Bir kişi, modellerin gerçekçi olmayan mükemmelliğinin genç neslin bu mükemmelliğe ulaşma konusunda takıntılı hale gelmesini etkileyebileceğinden endişe ediyor.

Yaratılan modellerin cinsel dürtülere hitap eden imajına yönelik eleştiriler de var. Ajans buna karşılık, gerçek influencerların ve markaların halihazırda yarattığı estetiği takip ettikleri yanıtını veriyor. Bu estetiğe uymazlarsa markaların ilgilenmeyeceğini ve bu sistemi değiştirmek için markaların vizyonunu değiştirmek zorunda olduğunu belirtiyor.

Kaynak: https://www.euronews.com

Editör: semra – 17.12.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Nahıl Ağacı | Düğün ve Şenliklerin Görkemli Süsü

    Göz Resimlerinden Otizm Teşhisi | Yapay Zeka