içinde

MuhteşemMuhteşem ÜzgünÜzgün

Bir Acı Kaybın Ardından | Bartın Maden Faciası Üzerine

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamadan sağ olarak kurtulan ve arkadaşlarını kurtarmak işçin madene tekrar giren işçiler sabaha kadar çalışmalara eşlik etti. ( Ömer Ürer - Anadolu Ajansı )

İnsanoğlu yaşam ve ölüm arasında ince bir çizgide yaşar. Madencilik dünyada en tehlikeli meslek olarak adlandırılır. Peki nedir madencilik? Şöyle ki değerli mineralleri olan ideolojik meteryallerin elde edilmesi için yer altı ve yer üstü çalışmaların genel adıdır. Günümüzde madencilik daha kolay çalışmalarla devam ediyorsa da tehlike riski çok fazla olan bir meslektir.

1935 yılında çıkartılan bir yasa ile kadınların ve çocukların madencilik mesleğini icra etmeleri ise yasaklanmıştır. Madencilik fabrikalarda veya belirli iş kollarında elde edilemeyen madenler için gerekli bir işkoludur. Kömür tozlarının toplanıp çay fabrikaları tarafından kullanıldığı herkesçe bilinir. sadece kömürle kalmaz tabi ki maden işçiliği. onca emeğin can kaybının mümkün olduğu bu meslekte işçiler kömür, taşlar, kalker, çakıl ve kaya tuzu gibi aslında günlük olarak bile kullandığımız maddelerde bulunur ve gün yüzüne çıkartılır.

Bilim ve Teknoloji’nin gelişmesi ile maden çalışanların sayısı azalmıştır, ancak yine de tehlikeleri ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Kömür madenlerinde metan gazı seviyesi vardır ve bu metan gazını işçiler belirli bir seviyenin altında tutulmasına dikkat ederler. Yine de tehlikenin geçmiş olduğu söylenemez.

Çünkü magnezyum, çinko, demir gibi organik tozlar ortamda ki havanın gaza dönüştürmesine neden olurlar ve bu durumda da patlama sonucu gerçekleşir. Bunun gibi tehlikelere karşı alınan tüm önlemler bazen yetersiz kalabilmekte. Bizler bu acı ile ilk kez karşılaşmıyoruz elbette. insanlar yaşamları için ekmek alabilmek evlerini geçindirmek için uğraşan nice maden işçiler hayatlarını kaybetmiştir. edindiğim bilgilere göre yaklaşık 30 milyon insan maden işçiliği ile mesleğini icra ediyor. Çinde vuku bulan 1942 ye tarihlenen patlamada alevler maden girişine kadar ulaşmış ve 1549 kişi hayatını kaybetmiştir. Fransa da ki patlamada ise 1099 kişi hayatını kaybetti ve yakın tarihe gelecek olursak 13 mayıs 2014 de herkesin de bildiği “Soma Madeni”.

Alınması gereken tedbirler her ne kadar çok olsa da ,taktir edilenin önüne geçmekte mümkün olmaz kimi zaman. İşçilerin, iş verenlerin madencilik gibi tehlikeli bir işkolunda gereken tüm tedbirlerin alınması şarttır.

Türkiyemiz de de bu acıları yaşıyoruz en yakın tarihimiz ise dün akşam saatlerinde gerçekleşti. Bunun gibi nice kazalarla kalplerimiz derinden hüzne boğuldu. Yakınlarımızın ve sevdiklerimizin bu ani acı kaybı uzun süre dinmeyecektir.

Yaradanımız yüce Allah denizde boğulan, ateşte yanan, savaşlarda din uğruna ölenleri ve çığ altında kalan doğal afetlerden ötürü hayatlarını kaybedenlerin şehit olduğunu bildirir. Maden kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerimiz birer şehittir. Adlarını saymakla bitiremeyeceğimiz tüm maden işçilerimize Allah’tan rahmet diliyor yakınlarına ve tüm Türkiyemize baş sağlığı diliyorum. Allah bu millete bu acıları tekrardan yaşatmasın. maden işçilerimize bir dakikalık saygı duruşu…

Editör: Fatih Düz – 15.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Nisanur Oyan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Yüreğimizde korkunç bir ağırlıkla uyandık güne bu haberin ardından, aslında pek uyuyabildiğimiz de söylenemez ya… Bir defa ise hatadır, ikincisi göz göre göre gelir ama bu kaçıncı artık. Hiç mi akıllanmıyoruz, hiç mi değeri yok madenin karanlığında çalışan yüzlerce emektarın? Ne zaman son bulacak bu acı haberler, ne zaman güvenle çalışabilecekler, ne zaman aileler içlerinde hissettiği bu kötü haber ha geldi ha gelecek korkusundan kurtulabilecek? Başımız sağ olsun Türkiye, başınız sağ olsun Bartın.

    2. Böyle bir yazıyı okumak istemezdim; biliyorum ki şartlar bu yazıyı yazmaya Yazarımızı itmiştir. Özellikle 301 vatandaşımızın ruhunu teslim ettiği Soma Faciası hala aklımda. Metan Gazı özellikle bu maden işinde çok tehlikeli. Acı olan da şu ki; maden kazalarının önüne geçmek pek mümkün olamıyor; bilançosu da pek ağır sonuçlar doğuruyor. Milletimizin başı sağolsun. 🙏🥺

    Daha Önce Bu Fobileri Hiç Duydunuz Mu?

    Sezgileri Güçlü, Kül Yutmayan, Kalbinin Götürdüğü Yere Giden Yengeç Burcu Hakkında Her Şey!