içinde

İnanılmazİnanılmaz KomikKomik MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Daha Önce Bu Fobileri Hiç Duydunuz Mu?

İlginç ve nadir fobilere hep birlikte bakalım 😰

Bazı nadir fobiler arasında banyo yapma korkusu, ayna korkusu ve sarı renk korkusu sayılabilir. Bu fobileri olan kişiler genellikle aşırı kaygı yaşarlar.

Fobi, bir nesneye, duruma veya canlıya karşı duyulan mantıksız korkudur. Korku, tehlikeye karşı doğal bir tepki olsa da, fobiler genellikle gerçek zarara yol açması muhtemel olmayan bir şeye tepki olarak ortaya çıkmaktadır.

Bazı durumlarda, fobisi olan bir kişi, bir tür kaygı bozukluğu olan belirli bir fobi için tanı kriterlerini karşılayacaktır. Spesifik bir fobisi olan biri, kan, yükseklik veya köpekler gibi belirli hayvanları içerebilen fobinin kaynağı ile karşı karşıya kaldığında yoğun bir korku ve endişe yaşayacaktır.

Fobiler, belirgin bir sıkıntı ile karakterize edilir ve çoğu zaman bir kişinin korkularının kaynağından kaçınmasına veya onunla karşı karşıya kaldığında aşırı endişe duymasına neden olur. Günlük yaşamı engelleyen bir fobisi olan biri, profesyonel bakımın sonuçları genellikle olumlu olduğu için fobisi için tedavi görmeyi düşünmelidir.

En Garip ve En Nadir Fobiler Nelerdir?

Çoğu insan, yükseklik korkusu (akrofobi) veya örümcek korkusu (araknofobi) gibi yaygın fobileri duymuş olsa da, fobiler hakkında daha az konuşulan birçok garip vardır. İşte hiç duymamış olabileceğiniz 8 garip ve nadir fobinin bir listesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Nomofobi (Cep telefonu olmadan kalma korkusu)

Nomofobi, cep telefonunuz olmadan kalma korkusudur. Nomofobisi olan kişiler, telefonlarının yanlarında olmaması, pillerinin düşük olması veya telefonlarının hizmet dışı kalması konusunda aşırı kaygı yaşarlar. Koşullar ne olursa olsun, telefonlarını kullanamamak, nomofobisi olan kişilerin paniğe kapılmasına ve aşırı kaygı belirtileri yaşamasına neden olur.

Bu nadir fobi genellikle cep telefonu bağımlılığı olan bir kişiden kaynaklanır. Bu fobisi olan kişiler gün boyunca takıntılı bir şekilde telefonlarını kontrol edebilir ve sevdikleriyle iletişim kuramamaktan endişe edebilirler. Nomofobi genellikle nadir görülen bir fobi olarak sınıflandırılırken, cep telefonu bağımlılığı oldukça yaygın görünmektedir. Son  araştırmalar, hem erkeklerin hem de kadınların yaklaşık yarısının cep telefonlarını çevreleyen endişeye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca bir araştırma, erkek öğrencilerin %23’ünün nomofobik olarak etiketlendiğini ve neredeyse %77’sinin cep telefonlarını günde 35 defadan fazla kontrol ettiğini saptamıştır.

2. Plütofobi (Para korkusu)

Birçok insan muhtemelen daha fazla paraya sahip olmayı diler, ancak plütofobi para veya zenginlik korkusudur. Plütofobisi olan insanlar zengin insanlardan korkabilir veya kendileri zengin olmaktan korkabilir. Genelde paradan korkarlar ve onunla uğraşmak zorunda kalırlar.

Bu korkuya sahip insanlar, daha fazla para kazanmaktan veya zengin olmaktan kaçınmak için potansiyel olarak kariyerlerini sabote edebilirler. Zengin olma korkusu, bununla ilişkili sorumluluklar ve baskılardan veya bir soygunun kurbanı olma korkusundan kaynaklanabilir.

3. Ksantofobi (Sarı renk korkusu)

Ksantofobi, sarı renk korkusudur. Bu nadir fobiye sahip kişiler genellikle okul otobüsleri ve çiçekler gibi sarı olan herhangi bir nesneden de korkarlar. Ksantofobisi olan kişiler ne pahasına olursa olsun sarı renkten kaçınabilir ve hatta sarı yiyecekleri rahatsız edici bulabilirler. Bu fobi, her yerde sarı şeyler bulunabileceğinden, günlük yaşama müdahale etme eğilimindedir.

4. Ablütofobi (Banyo korkusu)

Ablutofobi , banyo yapma, yıkanma veya kendini temizleme korkusudur. Bu fobi en sık çocuklarda görülür ve yaşla birlikte düzelir, ancak yine de yetişkinlerde olabilir. Ablütofobisi olan insanlar, hoş olmayan vücut kokusuna ve bazen sosyal izolasyona yol açabilecek banyo ve duştan kaçınırlar. Bununla birlikte, banyo yapma korkuları ve banyo yaparken yaşadıkları kaygı o kadar aşırı olma eğilimindedir ki, bu sonuçların yanında sönük kalır. Ablütofobi, su veya ıslanma korkusu içeren travmatik bir olaydan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, fobi su korkusu olan aquafobi ile ilgilidir.

5. Globofobi (Balon korkusu)

Globofobi, balon korkusudur. Korku seviyesi kişiden kişiye değişir ve balonların yakınında olmaktan tamamen balonlu yerlerden kaçınmaya kadar değişebilir. Bazı insanlarda korku o kadar büyüktür ki televizyonda balon görmek bile yoğun kaygıyı tetikler. Bu nadir korku, özellikle küçük çocuklar için zor olabilir, çünkü çocukların doğum günü partilerinde genellikle balonlar bulunur.

Globofobi genellikle çocukken balon patlatmak ve gürültüden korkmak gibi bir balonla travmatik bir deneyimden kaynaklanır. Aynı zamanda, ikisi birlikte bulunduğundan, palyaço korkusu (veya koulrofobi) ile de bağlantılı olabilir.

6. Pogonofobi (Sakal korkusu)

Pogonofobi sakal korkusudur. Bu genellikle sakallı bir kişiyle yaşanan endişe verici bir olaydan kaynaklanır. Sakalın birinin yüzünü gizlemesinden hoşlanmayan bir kişiden de kaynaklanabilir.

Pogonofobisi olan kişiler sakallı olanlardan kaçınırlar ve hatta sakallı bir kişinin resmine bakarken endişe duyabilirler. Genellikle sakalı olan biriyle arkadaş olmazlar ve sakalı olan biriyle konuşurken aşırı gergin hissederler.

7. Decidofobi (Karar verme korkusu)

Decidofobi, karar verme korkusudur. Karar verme fobisi olan biri için herhangi bir karar vermek, kendi fikirlerine güvenmediğinden imkansız görünebilir. Karar verme fobisi olan bir kişi, karar vermede kendilerine yardımcı olması için başkalarına aşırı derecede güvenebilir. Tavsiye için astroloji gibi dış kaynaklara bile başvurabilirler. Decidophobia, bağımlı kişilik bozukluğu adı verilen daha büyük bir zihinsel sağlık bozukluğunun parçası olabilir. Bağımlı kişilik bozukluğunun belirtilerinden biri, karar vermek için başkalarına güvenmektir.

8. Deipnofobi (Başkalarıyla yemek yeme korkusu)

Deipnofobi, başkalarıyla yemek yeme korkusudur. Bu genellikle akşam yemeği korkusu olarak kendini gösterir ve akşam yemeği sohbetlerinden veya yemek yerken sohbet etme korkusundan kaynaklanabilir. Altta yatan bir sosyal fobi ile ilgili olabilir. Çoğu durumda, deipnofobi, yemek yeme şekli veya yemek masasında uygun görgü kurallarına uymama nedeniyle çocukken alay edilmesi gibi bireyin geçmişinden gelen travmatik olaylar tarafından tetiklenir.

Başkalarıyla yemek yeme korkusu, bir kişinin yemek yeme şekli nedeniyle eleştirilme korkusuyla da ilgili olabilir. Deipnofobisi olan bir kişi, başkalarının önünde yemek yerken garip hissedebilir ve bu nedenle bundan kaçınabilir. Deipnofobisi olan kişiler, yalnız yemek yemeye eğilimlidirler veya başkalarıyla yemek yiyorlarsa sessizce yemeyi tercih ederler.

Sizler bu fobiler hakkında ne düşünüyorsunuz ilginç bulduklarınız hangisi?

Yorumlarda buluşalım

Editör: Fatih Düz – 15.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Deipnofobi tam da bana hitap ediyor. Birçok insan toplu yemek yemeyi bilmiyor mesela hala ortak tabaktan salata yemek ve mezeleri paylaşmak büyük sıkıntı ve lokantalar da sanki bunları aynı tabaktan yemek zorundayız gibi getirip ortaya bir tane koyuyor. Halbuki aynı miktarı iki tabağa paylaştırabilir 😔 üzülüyorum ve dahası fobi haline geldi artık galiba 🤭

    2. Renklere karşı olan fobileri daha önce hiç duymamıştım. Sakal,temizlenme, balon ve yemek yeme fobisi bir travmanın tetikleyicisi olabileceği için çok da ekstrem gelmedi ama elbette ki çok sık duyulan fobiler olmamaları, onların varlığını unutturuyor bazen. Sanırım insan sayısı kadar fobi sayısı olabiliyor hatta belki insan sayısından çok daha fazla fobi vardır… Yararlı bir içerik olmuş, emeğinize sağlık:)

    Araştırmacılar, Bir Kehribarda Sıkışmış 35 Milyon Yıllık Böcekleri Keşfetti

    Bir Acı Kaybın Ardından | Bartın Maden Faciası Üzerine