içinde

MuhteşemMuhteşem

Dünya’nın Ağaçlarını İnceleyen Bilim Adamları İnsanlığa Sert Bir Uyarı Verdi

Yükselen kıyı ağaçlarından, dinozor dönemi Wollemi çamlarına ve mükemmel Noel ağaçlarını oluşturan köknarlara kadar, en saygı duyulan odunsu bitkilerimiz artık büyük bir belada. Ve bazı türleri kaybetmenin sadece yerel ormanları tehlikeye atmayacağı da ortaya çıkarttı; Yeni bir çalışma, bu durumun tüm ekosistemleri tehdit edeceğini söylüyor.

Geçen yıl, “Dünya Ağaçlarının Durumu” başlıklı küresel bir değerlendirme, tüm ağaç türlerinin şok edici bir şekilde üçte birinin şu anda varoluşun eşiğinde olduğunu tespit etti. Bu da, nesli tükenmekte olan yaklaşık 17.500 benzersiz ağaç türü anlamına gelir.

Bu tehdit altındaki tüm; memeliler, kuşlar, amfibiler ve sürüngenler sayılarından iki katından fazladır. Botanic Gardens Conservation International’dan koruma biyoloğu Malin Rivers ve meslektaşları, bu kayıpların ekonomilerimiz, geçim kaynaklarımız ve gıda üzerinde yaratacağı birçok etkinin ana hatlarını çiziyor.

Meyvelerimizin çoğu, birçok kabuklu yemiş ve ilaç gibi, yaklaşık 88 milyar ABD Doları değerindeki kereste dışı ürünlerle ağaçlardan geliyor. Gelişmekte olan dünyada, 880 milyon insan yakıt için yakacak oduna güveniyor ve 1,6 milyar insan bir ormanın 5 kilometre yakınında yaşıyor ve yiyecek ve gelir için onlara güveniyor. Sonuç olarak, ağaçlar küresel ekonomiye yılda yaklaşık 1,3 trilyon ABD Doları katkıda bulunuyor, ancak her yıl milyarlarcasını yok ediyoruz.

Ağaçların her biri, diğer bitkiler, mantarlar, bakteriler ve hayvanlar da dahil olmak üzere her türlü tek ve çok hücreli yaşam formlarıyla dolup taşan kendi küçük dünyalarıdır. Bir ağacı kaybedersek, gelecekte tüm dünya ölür. Dolayısıyla, tek bir türün yok olması, onunla etkileşime giren diğer her şey üzerinde olumsuzluk oluşturur.

Ağaçlar da Dünya’nın toprağı, atmosferi ve havası ile iç içedir. Havamızı temizler, oksijen üretir ve en önemlisi yağmur yağdırır. Dünyanın erişilebilir tatlı suyunun dörtte üçünü ve karbondioksitinin yarısından fazlasını depolarlar.

Ağaçları kaybetmeye devam edersek, gezegenimizin döngüsü alt üst olur. Ağaç çeşitliliğini kaybedersek, tüm organizmalardaki çeşitliliği de kaybederiz; kuşlar, hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler.

Bununla kolektif düzeyde mücadele etmek için yapılması gereken çok şey var, ancak hepimiz ağaçların önemini kabul ederek ve kendi bitki körlüğümüzle savaşarak bir rol oynayabiliriz. Hepimiz ağaçları düşünmeliyiz.

Kaynak: Plans, planet ve people dergisi.

Editör: Oğuz Yılmaz – 14.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Kadınlar Mı Daha Çok Dedikodu Yapar Yoksa Erkekler Mi?

    Kanın Rhesus Negatif İse Uzaylı Olabilirsin