içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Sıfır Atıklı Yaşama Geçiş İçin Bilmeniz Gerekenler

İnsan denen canlı her geçen gün doğaya zarar vererek doğayı tahrip etmekte, doğanın dengesini etkilemektedir. Tarımda kullanılan bilinçsiz tarım ilaçları, GDO’ lu gıdalar, hazır yiyecekler başta sağlığımız olmak üzere doğayı da cebimizi de etkilemektedir. Kim istemez gelecek nesillere temiz, sağlıklı bir çevre bırakıp ucuz ve temiz gıdaya ulaşabilmelerini sağlamayı.

Gelin biz neler yapabiliriz bunlara bakalım ilk önce:

Gıda israfının önüne geçebiliriz; ihtiyacımız kadar ürün alıp taze pişirebiliriz. Yemek planlaması yaparak fazla yiyecek almamış oluruz böylece hem para hem gıda israfını önlemiş oluruz, ayrıca zamandan da tasarruf sağlamış oluruz.

Yerel ürünleri tercih ederek hem çiftçiyi desteklemiş oluruz hem de ihtiyaç fazlası paketli ürün almamış oluruz. Marketten aldığımız bakliyat, baharatlar, sebze ve meyve gibi yiyecekler paketli olarak satılanlar; üretimden market raflarına gelene kadar pek çok aşamadan geçmektedir. Bir çoğunun içine bozulmaması için koruyucu maddeler konulmaktadır. Yerel ve açıkta ürünleri alarak ambalaj atığı çıkarmamış olup sağlık için de kimyasallardan uzak durmuş oluruz.

Paketli gıdaları alırken gerçekten bu yiyeceğe ihtiyacımız var mı diye düşünmeliyiz. Kendi çorbamızı evimizdeki sebzelerle ve bakliyatlarla da çok güzel bir şekilde yapabiliriz. Çocuğumuzun istediği kurabiyeyi evde de yapabilir taze taze sağlıklı bir şekilde tüketmesini sağlayabiliriz. Böylece daha az paketli, ambalajlı ürün tüketmiş oluruz.

Etimizi kasaptan satın alarak paketli gıda satın almayarak plastik atık miktarını azaltabiliriz, aynı şey paketli tavuk ve balık içinde geçerli.

Satın aldığınız sebze ve meyveleri eve getirince temizleyip yıkayın. Böylece gıdaların ömrünü uzatmış olduğunuz gibi zaman ve paradan da  tasarruf sağlamış olursunuz.

İçecekleri mümkün olduğunca cam şişede geri dönüşümlü olanlardan satın alın. Süt ve süt ürünlerini taze olarak almaya çalışın böylece plastik atık tüketmediğiniz gibi sağlıklı ürünler kullanmış olursunuz.

Cam mutfak eşyalarını tercih edin. Cam saklama kapları hem daha sağlıklı hem daha uzun ömürlüdür.

Yemekler için saklama kaplarını tercih edin böylece gıda israfının önüne geçmiş olursunuz aynı zamanda para ve zaman kaybını en aza indirirsiniz. İhtiyacınız kadarını ısıtıp yiyin böylece yemeklerinizin ömrünü uzattığınız gibi taze ve sağlıklı kalmasını sağlarsınız.

Kendi yiyeceklerinizi kendiniz hazırlayın. Mevsiminde sebze, meyve tüketmeye özen gösterin.Turşu, salça, reçel gibi yiyecekleri evde hazırlayarak hem yerel üreticiyi desteklemiş olursunuz, çevreye daha az atık çıkarmış olursunuz, aynı zamanda temiz beslenirsiniz .

Kendi yiyeceklerinizi üretmeye çalışın.

Temizlik ürünlerini evde doğal yöntemlerle hazırlayarak plastik tüketimini azaltabilirsiniz. Sirke, limon karbonattan faydalanabilirsiniz, ya da çevreye dost, katkısız ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Kağıt havlular yerine eski tişört ve çamaşırlarınızı kullanabilirsiniz. Eskiden anneannelerimizin yaptığı gibi evdeki fazla kumaşları da değerlendirebilirsiniz.

Sebze ve meyvelerin kabuklarını atmayıp kurutup saklayarak et ve tavuk suyuna atabilir yemeklerin içine katabilirsiniz, böylece hem yemekleriniz daha lezzetli olacak hem de daha az çöp çıkmış olacak.

Ekolojik ve geri dönüşümü olan ürünlere yönelebilirsiniz böylece daha az atık çıkarmış olursunuz. Markete ve alışverişe giderken yanınızda bez çanta taşıyarak gereksiz plastik atık çıkmasını önleyebilirsiniz.

İkinci el pazarları gezin, giymediğiniz kıyafetlerinizi satabilir, buradan alış verişinizi yapabilirsiniz.

Evinizdeki kullanmadığınız eşyaları geri dönüşümde değerlendirebilirsiniz.

Unutmayın ki her şey insanın kendini değiştirmesi ile başlar. Toprağı, havayı, suyu korursak daha ucuz ve sağlıklı yiyeceğe, daha çabuk ve kolay ulaşabiliriz. Paketli ürün tüketmeyi en aza indirerek daha az plastik atık çıkmasını sağlarız.

 

Editör: Sümeyye Özmen – 08.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Halime Candemir tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Arka Sıradakiler Dizisi Yeni Bölümleriyle Geri Dönüyor!

    Güçlü Kadınların Eş Olarak Daha Zayıf Erkekleri Seçme Eğiliminin Nedeni