içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Kadınlar Mı Daha Çok Dedikodu Yapar Yoksa Erkekler Mi?

İnsanların çoğu “ben dedikodu sevmem”, “hiç dedikodu yapmam” der ama bunun hepimiz yalan olduğunu biliyoruz. Özellikle bizim toplumumuzda insanlar sosyalleşme anlayışında dedikodu çok yaygındır. Herkesin hayatında zaman zaman en az bir kere kadınlar mı, erkekler mi daha çok dedikodu yapar diye düşünmüşsünüzdür. Düşünenler şimdi gelin kim daha çok dedikodu yapıyormuş bilimsel araştırmalarla cevabına bakalım.

Bizim toplumuzda genelde dedikoduyu kadınların yaptığı düşünülür. Hatta Google’da dedikodu ile ilgili bir arama yaptığınızda genellikler kadınlar yoğunluktadır. Erkeklerin ise kadınlara göre çok daha az dedikodu ile ilgili resimler vb şeyleri çıkar.

Tabi bu durum “Erkekler kadınlardan daha az dedikodu yapar veya erkeler dedikodu yapmaz!” anlamına gelse de işler aslında hiç de öyle değil. Yapılan bilimsel araştırmalar, erkeklerin de en az kadınlar kadar dedikodu yaptığını söylüyor. Gelin hep birlikte araştırmalara bakalım.

Dedikodu eski dönemlerde günümüzdeki gibi olumsuz bir anlama sahip değilmiş.

Dedikodu eski dönemlerde kullanılma amacı; kimin iyi, kimin kötü veya kime güvenilip güvenilmeyeceğini öğrenmek amaçlı kullanılırmış. Psikolog Robşn Dunbar; Dilin insanların dedikodu yapması için evrimselliştiğini, söylüyor. İlginç bir söylem değil mi?

Dedikodu sosyalleşmede sosyal uyumu sağlayan ve insanların birbirleriyle çatışmasını engelleyen bir iletişim aracı olduğu söylenebilir. Mesela orta çağda dedikodu doğum yapan kadınların birbirlerini desteklemek için kullanıyorlarmış. Dedikodunun zamanla anlamı değişerek arkadaş veya akraba arasında dahil boş konuşma yapan herkesin yani dedikoducuların yaptığı olumsuz bir davranışa türüne dönüştü. Bu durum 16-18 yüzyılları arasında büyücülükle uğraşan kişilere söylenen kötü bir iletişim tarzı olarak kaldı. Orta Çağ’da cadı avları yapılırken kadınlar dedikodu yaptıkları gerekçesiyle suçlanıyordu ve bu suçlamalardan sonra dedikodu bu anlamda toplumda kaldı.

17 ve 18 yüzyıllarda erkekler kahvelerde zekalarını ve entelektüel yeteneklerini sergiledikleri sohbetlerde dedikodu kategorisine dahil edildi. Dedikodu o zamanlar ciddi sohbet olarak adlandırılırmış. Şimdi ise erkekler ben dedikodu yapmam derler ama bunu araştıran bir psikolog erkeklerin dedikodu yaptığını söylüyor ve ben dedikodu yapmam söylemini stratejik bir araç haline getirdiklerini söylüyor.

Kadınlarda erkeklerde yapar ama ikisininde dedikodu yapma amaçları birbirlerinden farklıymış.

Yabancı bir dergide yayımlanan çalışmada, dedikodu yapmanın cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı inceleniyor. Bu çalışmada 2230 katılımcı ile yapılıyor katılımcılara anket ile çalışma yapılıyor. Katılımcılara ankete bir arkadaşına yeni tanışmış olduğu birilerini tanıtmaları isteniyor. Çalışma sonunda erkeklerin ve kadınların farklı şekilde dedikodu yaptığı ortaya çıktı. Kadınlar dedikodu yaparken başkalarının fiziksel görüntüsü veya ilişkileri gibi sosyal konular hakkında dedikodu yapıyorlar; erkekler ise daha rekabetçi biçimde kullandıkları tespit ediliyor ve erkeklerde dedikodu yapmam söylemi doğru olmadığı ortaya çıkıyor.

Editör: Zehra Garipli – 14.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

bünyamin göbütoğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Belgesel Tavsiyesi: Netflix – Wild Wild Country

    Dünya’nın Ağaçlarını İnceleyen Bilim Adamları İnsanlığa Sert Bir Uyarı Verdi