içinde

İngiltere’nin En Uzun Süre Görevde Kalan Hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 96 Yaşında Hayatını Kaybetti

70 yıldır Birleşik Krallık kraliçesi Elizabeth, hayatını kaybetti.  Adı sık sık gelinleri ve torunlarıyla yaşadığı sorunları ile de anılan kraliçe için İngiliz basını “annemizi kaybettik” notuyla paylaştı. Türkiye’de 70 yıldır değişmeyen hiçbir şey kalmamasına rağmen, Kraliçe hala görevindeydi. Ölümünün ardından, Oğlu Charles ise 73 yaşında İngiltere’nin yeni kralı oldu.

Hayatı

Kraliçe II. Elizabeth, 21 Nisan 1926’da Londra’da, babası Yörk Dükü Prens Albert (Daha sonra Kral VI. George olarak bilinir.) ve annesi Elizabeth Bowes-Lyon’un kızları olarak dünyaya geldi.

Doğumu sırasında çoğu insan Elizabeth’in bir gün Büyük Britanya’nın kraliçesi olacağını bilmiyordu. Lilibet lakaplı Elizabeth, hayatının ilk on yılını varis olmanın baskıları olmadan bir kraliyet üyesi olmanın tüm ayrıcalıklarıyla yaşadı.

1939’da II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle Elizabeth ve kız kardeşi Windsor Kalesi’ne taşındıkları için büyük ölçüde Londra’nın dışında kaldılar.

 

Oradan Elizabeth 1940’ta ünlü radyo yayınlarının ilkini yaptı ve bu özel konuşma Britanya’nın evlerinden ve ailelerinden tahliye edilen çocuklarına güven verdi. 14 yaşındaki prenses sakin ve kararlı kişiliğini göstererek onlara: Sonunda her şeyin iyi olacağını çünkü Tanrı’nın bizim yanımızda olduğunu ve bize zafer ve barış vereceğini, söyledi.

Elizabeth kısa süre sonra diğer kamu görevlerini üstlenmeye başladı. Babası tarafından Grenadier Muhafızları’nın baş albaylığına atanan Elizabeth ilk kez 1942’de birlikleri teftiş ederek kamuoyuna çıktı. Ayrıca İngiltere’deki resmi ziyaretlerde ebeveynlerine eşlik etmeye başladı.

Kraliyete Yükseliş

Elizabeth’in büyükbabası George V. 1936’da öldüğünde en büyük oğlu (Elizabeth’in amcası) Kral VIII. Edward oldu. Ancak Edward, Amerikalı daha önce boşanmış bir kadın olan Wallis Simpson’a aşıktı ve taç ile kalbi arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı. Sonunda, Edward Simpson’ı seçti ve tacı bıraktı.

Bu olay Elizabeth’in hayatının gidişatını değiştirdi ve onu İngiliz tacının varisi yaptı. Babası 1937’de Kral VI. George, olarak taç giydi ve kendi babasıyla arasındaki taht sürekliliğini vurgulamak için George adını aldı. Annesi Kraliçe Elizabeth oldu; 1952’de Kral George’un ölümü üzerine kızı II. Elizabeth Kraliçe oldu.

 

Evliliği ve Ailesi

Eşi Philip’i Kraliyet çevresinde birçok kişi maddi durumu ve yabancı (Alman) kanı nedeniyle akıllıca olmayan bir eş olarak görse de Elizabeth kararlıydı ve çok aşıktı. O ve Philip 20 Kasım 1947’de Westminster Abbey’de evlendi.

6 Şubat 1952’de babası Kral VI. George 56 yaşında akciğer kanserine yenik düştüğünde 25 yaşındaki Elizabeth tarihte İngiliz tahtına çıkan 6. kadın olduğunda kocası ile birlikte Kenya’daydılar. Kraliçe II. Elizabeth olarak resmi taç giyme töreni 2 Haziran 1953’te Westminster Abbey’de gerçekleşti.

Oğlu 1981’de Prens Charles, Londra’daki St. Paul Katedrali’nde Leydi Diana Spencer ile evlenirken tüm gözler bir kez daha kraliyet ailesindeydi. Kraliçe Elizabeth ve kocası kısa süre sonra iki torunu William ve Harry’yi memnuniyetle karşılasa da evliliklerindeki olumsuzluklar nedeniyle kraliçe ve tüm kraliyet ailesi için önemli bir kamu utancına neden oldu.

Charles ve Diana 1996’da boşandıktan sonra, Diana İngiliz (ve uluslararası) halk arasında inanılmaz derecede popüler olmaya devam etti. Ertesi yıl trajik ölümü halkın “Halkın Prensesi”ne kötü muamelesi olarak gördüğü olay nedeni ile kraliyet ailesine karşı büyük bir şok ve keder patlamasını ve aynı zamanda öfkeyi tetikledi.

Kraliçe Elizabeth başlangıçta aileyi (Prens William ve Harry’de dahil olmak üzere) Balmoral’da halkın gözünden uzak tutmuş olsa da Diana’nın ölümüne verilen benzeri görülmemiş kamuoyu tepkisi onu Londra’ya dönmeye, Diana hakkında televizyonda bir konuşma yapmaya, yas tutanları selamlamaya ve Union Jack’e izin vermeye ikna etti.

Modern Bir Monarşi

Kraliçenin ve tüm kraliyet ailesinin popülaritesi, 21. yüzyılın ilk on yılında toparlandı. 2002 Kraliçe Elizabeth’in Altın Jübile’sini (tahtın 50. yılını) kutlasa da annesinin (sevgili Kraliçe Anne) ve kız kardeşinin o yılın başlarında ölümü kutlamalara gölge düşürdü. 2005 yılında kraliçe Prens Charles’ın uzun zamandır sevgilisi Camilla Parker Bowles ile bir zamanlar düşünülemez olan evliliğine onay verdiğinde halkın desteğini aldı.

Kraliçe II. Elizabeth 1952’den beri Birleşik Krallık’ın (İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda) ve diğer birçok krallığın ve bölgenin hükümdarı olarak hizmet etti ve ayrıca birçok eski İngiliz’i içeren 53 egemen ulustan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanı olarak o topraklara da hizmet etti.

Neredeyse tüm uzun saltanatı boyunca son derece popüler olan kraliçe, tören görevlerinin yanı sıra hükumet ve siyasi meselelerle ciddi şekilde ilgilenmesiyle bilinir ve monarşinin birçok yönünü modernize etmesiyle tanınır.

Eylül 2015’te Elizabeth, Kraliçe Victoria (büyük-büyükannesi) tarafından belirlenen tahtta 63 yıl 216 gün kalma rekorunu geçerek tarihteki en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı oldu. Şubat 2022’de Elizabeth, Platinum Jubilee’yi kutladı ve Commonwealth’e verdiği hizmetinde de 70.yılını kutladı.

Ölümü

Ağustos ayından beri Kraliçe II. Elizabeth’in doktorlarının sağlığından endişe duyması nedeni ile İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde tıbbi gözetim altında tutuluyordu.

İngiliz medyası, doktorlarının 96 yaşındaki Kraliçeyi yoğun tıbbi gözetim altına almasının ardından kraliyet ailesinin üyeleri Balmoral’da kraliçenin başucunda bekliyorlardı.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada “Bu sabah yapılan ayrıntılı değerlendirmenin ardından, Kraliçe’nin doktorları Majestelerinin sağlığı için endişeli ve tıbbi gözetim altında kalmasını tavsiye ettiler.” dendi.

Birleşik Krallık tahtındaki yetmiş yılı diğer tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzun bir saltanat süresi olan Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşında dün öğleden sonra hayatını kaybetti.

Kraliyet ailesi yetkilileri, kraliçenin perşembe öğleden sonra İskoç Dağlık Bölgesi’ndeki Balmoral Kalesi’nde “huzur içinde öldüğünü” duyurdu.

73 yaşındaki oğlu Charles artık kral. Yetkililer, Balmoral’da kaldığını ve cuma günü Londra’ya döneceğini söyledi.

Ve belki de bu olay bir devrin sonu gibi tüm dünya için bam başka bir dönemin kapısını açmış olabilir. Hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Editör: Zehra Garipli – 09.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Savaştan Kalan Onurlu Yaralar ve Zafer Rozeti Dövmeler

    10

    Tarihi Alaçatı Sokakları