içinde

ÜzgünÜzgün İnanılmazİnanılmaz KızgınKızgın

Uluslararası Köle Ticaretini Anma Günü, İnsanların Kölelikten Kurtulma Mücadelesini Kutluyor!

Uluslararası Köle Ticaretini ve Kaldırılmasını Anma Günü, her yıl 23 Ağustos’ta kutlanır. Bu gün, köle ticaretinin korkunç doğası hakkında farkındalık yaratır ve insanlara transatlantik köle ticaretini ve sonuçlarını hatırlatır. Transatlantik köle ticaretinin 400 yıldan fazla bir süredir çocuklar dahil 15 milyondan fazla insanı etkilediğini biliyor muydunuz? Bu gün, köle ticaretinin tüm kurbanlarının anısına kutlanır ve aynı zamanda modern sömürü ve kölelik biçimlerine yol açabilecek bu tür davranışların eleştirel incelemelerini teşvik etmeyi amaçlar.

ULUSLARARASI KÖLE TİCARETİNİ ANMA GÜNÜ VE KALDIRILMASI TARİHİ

Transatlantik ticaret kalıpları 17. yüzyılın ortalarında kuruldu. Avrupa’dan ticaret gemileri, Avrupa’dan mamul mallarla Afrika’nın batı kıyısına yelken açtı ve malların Afrikalı tüccarlar tarafından yakalanan insanlarla değiş tokuş edileceğini içeriyordu. Transatlantik köle ticareti, öncelikle Batı Avrupa’nın sömürgeci güçlerine fayda sağladı. Köle ticareti, çoğunlukla Afrika’dan kaçırılan erkek, kadın ve çocukları, Haiti, Karayipler ve dünyanın diğer bölgelerindeki sömürge yerleşimlerinde insanlık dışı koşullarda köle olarak çalışmaya getirdi. Rotanın son etabında, bu gemiler şeker, rom, tütün ve diğer eşyaların yükleriyle evlerine döndüler.

1790’larda 480.000’den fazla insan İngiliz Kolonilerinde köleleştirildi. Köleleştirilmiş insanlar Karayipler ve Amerika’daki tarlalarda çalışmaya zorlandı. Bu tarlalar, Avrupa’da tüketime yönelik şeker veya tütün gibi ürünler üretti.

18. yüzyılın sonlarına doğru insanlar köleliğe karşı kampanyalar başlattılar. Yine de, ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığı için, bu Abolisyoncular (köle ticaretinin kaldırılması için kampanya yürüten insanlar), kölelik yanlısı Batı Hint lobisi tarafından şiddetle karşı çıktılar. Bu köleleştirilmiş insanlar, köleliğin sona ermesine kendileri direndiler. Karayipler’deki müşterekler ve Fransız kolonisi St. Domingue’deki köleler için direniş adanın kontrolünü ele geçirdi ve Haiti Cumhuriyeti ilan edildi. 1807’de İngiliz hükümeti, Britanya İmparatorluğu genelinde köle ticaretini ortadan kaldıran bir yasa çıkardı, ancak kölelik, nihayet 1838’de kaldırılana kadar kolonilerde devam etti.

Uluslararası Köle Ticaretinin Kaldırılması 25 Mart 1807’de gerçekleşti.

Haiti, köleliği yasaklayan ilk ülkeydi ve köle ticaretini ortadan kaldıran ilk ülkeydi.

Köle ticareti çok daha erken başladı

Köle ticareti, Portekizlilerin 1440’larda Afrikalı esirleri kaçırmaya başlamasıyla çok daha erken başladı. İnsanların %5’inden azı ABD’ye yerleşirken, çoğu Karayipler veya Brezilya’da köleleştirildi (her biri %45). 1807’de İngilizler tarafından kaldırılsa da, 1850’ye kadar devam etti ve bilinen son köle gemisinin 1866’da yola çıktığı söyleniyor.

Afrika’dan taşınan kişi sayısı, 9 ile 11 milyon arasında olduğu tahmin edilse de, güvenilir kayıtların olmaması nedeniyle belirsizdir.

1700’lerin sonlarında, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki Hıristiyanlar, transatlantik köle ticaretini ortadan kaldırmak için toplanmaya başladılar.

ULUSLARARASI KÖLE TİCARETİNİ ANMA GÜNÜ VE KALDIRILMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

  1. Özgürlüğü kutluyor

    Bu gün köleleştirilmiş insanların özgürlüğünü kutluyor. Ayrıca, bu korkunç kölelik uygulamasının tüm kurbanlarını anıyor ve onurlandırıyor.

  2. Bu bir insan hakları kutlamasıdır

    Bu gün insan hakları kutlamasıdır. Bu gün, insanların sonunda adaleti bulduğunun kanıtıdır.

  3. İnsanları bir araya getiriyor

    Bu gün insanları ortak bir amaç için savaşmak için bir araya getiriyor. İnsanlar adalet ve daha büyük iyilik için savaşmak için bir araya gelirler.

Editör: Astropower – 23.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Hiperaktif Değil Onlar İndigo Çocuklar | İşte İndigo Çocukların Özellikleri

    Himalaya Rahiplerinin İnsanüstü Yeteneklerini İnceleyen Harvard Bilim Adamlarının Bilimsel Makaleleri