içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Sanat ve Sistemin Savaşı: Das Leben Der Anderen (Başkalarının Hayatı)

“Masum bir mahkum, uğradığı adaletsizlik yüzünden her geçen saat daha da öfkelenecektir. Suçlu bir mahkum daha sakin ve sessiz olur. Ya da ağlar. Orada olmasının bir sebebi olduğunu bilir. Suçluluk veya masumiyet kurmanın en iyi yolu kesintisiz sorgulamadır.”

Almanya’nın en başarılı yapımlarından olan “Das Leben Der Anderen” 2006 da yapılmış 137 dakikalık bir dram/dönem filmi olma niteliği taşıyor. Senaryosunu ve yönetmenliğini Florian Henckel von Donnersmarck’ın üstlendiği bu uzun metrajlı filmde bolca politik mesajlar bulunuyor. Filmin yavaş ilerlemesi, kasvetli olması ise insanı asla sıkmıyor çünkü distopik bir dünya izlerken “acaba?” ile doluyor kafamız.

Ne Anlatıyor ?

Film 1984 ile 1991 (Berlin duvarı yıkılması ile Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesi) yılları arasındaki Almanya’ya odaklanıyor. Ana karakterimiz yüzbaşı Gerd Wiesler, akademiden arkadaşı ve kültür bakanı Bruno Hempf ile davet edildikleri bir galada oyun yazarı Georg Dreyman’ı Totaliter rejim karşıtı olabileceğinden şüphelenip takibe almak isterler. Fakat Dreyman rejime muhalif olacak son kişilerdendir. (Bu kısımdan sonrası izlemek isteyenler için spoiler olabilir.)

İstihbarat kurulur, fakat Bruno Dreyman’ın sevgilisi aktris Christa Maria Sieland ile birlikte olmak ister ve emellerine ulaşmak için en sadık elemanı Wiesler’i seçer. Sieland’ın etik olarak seçimler yapması gerekir. Zamanla arafta kalan, içinde bulunduğu konumdan tiksinti duyan ve vicdanıyla savaş verecek Wiesler’ın riskli adımlarını, ve özel hayatın gizliliğinin ne kadar kolay yok sayılacağını tek tek gözler önüne seren bu film sonu ile de çok etkileyici bir tat bırakıyor.

Bilinmeyenler

  • Film, “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar ödülü almıştır.
  • Film aynı zamanda “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Alman film ödülü almıştır.
  • Başkalarının Hayatı ismindeki bu filmde “Başkası” sözü aslında izlenen insanlar değil izleyen Wiesler karakteridir.
  • 1984 eserine atıflar vardır.
  • Başrol oyuncusu Ulrich Mühe, filmin gösterime girdiği yıl yaşama veda etmiştir.
  • Filmin toplamda 79 ödülü ve 38 adaylığı bulunuyor.
  • Filmin arka planını gösteren bir kitapta Ulrich Mühe, eski eşini Doğu Almanya’nın gizli servisinde ajanlık ile suçladığına değinilmiştir.
  • Filmde Georg Dreyman’ın çaldığı “İyi Bir İnsan İçin Sonat” adlı piyano bestesini oyuncu aslında kendisi çalıyordu, çünkü bu besteyi filmde çalabilmek için 6 hafta boyunca günde 4 saat prova yapmıştı.

Film hangi ideolojide hangi konumda ve çevrede olursa olsun insanın vicdanın ne kadar ağır bastığını her detayıyla zihnimize kazıyor. Ve “HGW xx/7″‘ tüm fedakarlıklarıyla…

wiesler

“Lenin, Beethoven’ın Appassionata’sı hakkında ne dedi biliyor musun? “Bunu dinlemeye devam edersem devrimi tamamlayamam” 

Sence bu müziği dinlemiş biri yani gerçekten dinlemiş biri kötü bir insan olabilir mi?”

Editör: Fatih Düz – 05.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

bengysu tarafından yazıldı

bazen yazar, çoğu zaman çizer

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dizi Önerisi: “POSE” ve Balo Kültürü

    Bilim İnsanları, 19. Yüzyıldan Kalma Litofan ve 3D Baskı Kullanarak Körler İçin Bilim Grafikleri Oluşturuyor