içinde

MuhteşemMuhteşem

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dilciler hakkında yazdıklarımdan sonra sizlerle dil bölümlerini de paylaşmak istedim. Önceliği ise eğitimimi sürdürdüğüm İngiliz dili ve edebiyatına vereceğim. Üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinin çatısının altında olan İngiliz dili ve edebiyatı bölümüne TYT + YDT puanı ile başvuru yapılıyor. Hazırlık da dahil olmak üzere 5 yıl süren bir sürede mezun olabilirsiniz. Eğer hazırlık eğitimine ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız YDS sınavından +85 puan veya kaydolduğunuz üniversitenin hazırlık geçme sınavından geçer not almanız gerekiyor.

Şimdi bölümün en güzel kısmına, derslerimize ve bu derslerin içeriklerinden bahsedelim. 4 yıl boyunca bol bol okuyor, analizler yapıyor, dilin inceliklerini ve tarihsel gelişimini öğreniyoruz. Bir kelimenin aslında bir kelimeden çok daha fazla anlama gelebileceğini görüyor, olayları bambaşka karakterlerin gözlerinden okuyor, hissediyor ve öğreniyoruz. Aman canım, alt tarafı kitap okuyorsunuz ne abarttınız diyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Bir kitabı okumaktan da öte, önce o dönemi araştırıyor, yazarı tanıyor, karakterle dertleşiyoruz adeta. Binlerce parçası olan kocaman bir yapboz gibi oturuveriyor her şey yerine her kelimede.

O kadar büyülü bir hal alıyor ki, bir süre sonra aslında kendinizi hiç tanımadığınızı, etrafınıza baksanız da aslında hiç görmemiş olduğunuzu hissediyorsunuz. Hayata karşı duruşunuz, bakış açınız tamamen değişiyor ve daha da güçleniyor. Yalnızca edebiyat üzerine değil tarih, kültür, iletişim, mitoloji ve daha birçok konuyu öğreniyor ve dünyayı yeniden keşfediyoruz. Elbette ki dünya edebiyatı üzerine derslerimiz olsa da ağırlık olarak İngiliz edebiyatında olacak şekilde ders işliyoruz.

Sizlerle favori derslerimden ve içeriklerinden bahsederek devam etmek istiyorum. İlk yılımızda Yunan ve Roma Mitolojisi, Metin Analizleri, Dil Bilimi, Edebiyata Giriş gibi bölüm derslerine ek olarak Modern Dünya’nın Oluşu dersimiz vardı ve öğrencilik hayatım boyunca hiçbir tarih dersinden bu kadar zevk aldığımı hatırlamıyorum desem yeridir gerçekten. Yunan Mitolojisiyle İngiliz edebiyatı arasında nasıl bir bağ var diyebilirsiniz ancak ilk edebi eserler mitlerdir ve temelden başlayarak ilerlemek çok daha kolaylaştırıcı bir etmendi. Tanrı ve tanrıçalardan esinlenen yeni karakterler, mitlerin başka bakış açılarından yeniden yazılmış versiyonları ve çok daha fazlasını okuduk. Adeta ilahi bakış açısıyla her şeye tanık olmak gibiydi. Dil bilimi de kesinlikle okuduğumuzu anlamak, dilin oluşum süreci ve kelime yaratma süreçlerini öğrenmek iççin kesinlikle merakımı hiç kaybetmeden çalıştığım derslerdendi. Edebiyata giriş dersinde ise edebi eserlerin yapı taşlarından bahsettik ve bunca zamandır kitabı yalnızca yüzeysel okuduğumuzu göstermiş oldular.

Edebiyat da diğer sanat dalları gibi hayat damarlarından biri elbette ama benim için yeri bir ayrı diyorsanız, kitapların dünyasında adım adım dolaşıp hayatımı buna adamak istiyorum diyen bir dilciyseniz eğer dil ve edebiyat bölümleri tam da size göre.

Editör: Oğuz Yılmaz – 02.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haftanın Tarot Kartları | 02-07 Ağustos

    Bunları Spotify Listene Eklemelisin | Yabancı Pop