içinde

Tabutlara Veda: Beş Farklı Doğa Dostu Ölüm

Avrupa’da yaygın olan tabutla birlikte gömülme ve yakma (kremasyon) işlemine karşı beş farklı çevreci ölüm seçeneği sunulmakta. Gelin bu ilginç defin seçeneklerine hep birlikte bakalım

Capsula Mundi Projesi

2018 yılında Anna Citelli ve Raoul Bretzel adlı tasarımcılar, “Capsula Mundi” (Dünya Kapsülü) adını verdikleri enteresan bir projeye imza atmışlardı. Biyoçözünürlüğü yüksek ve organik bu kapsüller sayesinde cesetlerin daha çevreci bir yaklaşımla doğaya kazandırılması mümkün. Defin işlemlerine yepyeni ve çevreci bir boyut kazandıran bu kapsüllere defnedilen cesetler, ağaçlar için birer besin kaynağına dönüştürülüyor. Öncelikle ölü bedenler cenin pozisyonuna getiriliyor ve tabut yerine yumurta şeklindeki organik kapsüllere yerleştiriliyor. Daha sonrasında bu kapsüller tohum misali toprağa gömülüyor. Kişi daha hayattayken kendisi için seçtiği bir ağacın tohumu da bu kapsüllerin içine konuluyor. Bu sayede yenilenebilir enerjiye destek verirken tabut için ağaç kesilmesi de önlenmiş olunuyor. Kapsüllere defnedilmeyi kabul eden bireyler proje ile birer anıta sahip oluyor ve gelecek kuşaklara kendilerinden bir ağaç bırakmış oluyorlar. Tamamen çevreci yaklaşımın hayata geçirilmesi üzerine kurulan projenin tasarımcıları, mezarlıkların soğuk gri havasından kurtularak hatıralarla dolu ormana dönüşeceklerini düşünmekteler. Proje ne yazık ki İtalyan hükümeti tarafından yasaklandığından hayata geçirilememiş. Hükümetin yanı sıra dindar kesimin geleneksel defin işlemlerini terk etmek istememeleri üzerine de tepki çekebileceklerini unutmamak gerek.

Mantara Dönüşmek

Eski Hollywood yıldızı Luke Perry sayesinde adı duyulan organik besin yönteminde, cesedin üzeri mantar tohumları bulunan organik pamuklu bez ile sarılarak toprağa gömülüyor ve gömülen alanda mantarlar bitiyor. Bu mantarlar çevredeki toksinleri temizleyerek bitki ve toprağa besin kaynağı oluyor. Tabutla defin işlemine göre çok daha maliyetli olduğundan henüz yaygın bir uygulama alanı bulamamış.

Mercan olmak 

Öldükten sonra toprağa mantar vermek zorunda değilsiniz elbette. 1980’lerden beri bilinen bir başka yöntem ise mercanlara dönüşmek. Eğer kremasyonu tercih ettiyseniz Amerika merkezli bir firma küllerinizi başkalarının külleri ile birleştirerek uygun özellikte katı materyale çeviriyor ve bu katı maddeyi deniz altına yerleştirerek ekosistemin canlılığını ve devamlılığını sağlıyor. Dilerseniz adınız mercan kayalıklara yazılabiliyor ve okyanusun bir parçası olabiliyorsunuz. Mercanlıklar, balıkçılık nedeniyle giderek zarar gördüğünden bu defin yöntemiyle mercanlıkların onarılması ve artırılması hedeflenmekte.

Toprağa Dönüşmek

Bu yöntemde öldükten sonra bedeniniz toprak, ağaç parçacıkları ve çeşitli yeşilliklerle beraber hava giren bir kutu içerisinde bekletiliyor ve tabuta göre bedeniniz daha hızlı çürüyüp ayrışıyor. İşlemden yaklaşık 1 ay sonra besin değeri yüksek toprağa dönüşüyorsunuz.

Akıp Yok Olmak

Henüz Amerika’nın bazı eyaletlerinde ve Kanada’da izin verilen bu yöntemde, ceset çelik kazan içerisine konan alkalin ve potasyum hidroksitle yüksek ısıda çözelti kıvamına getiriliyor. Sizden arta kalan kemikler ise yakılıp ailenize veya yakınlarınıza teslim ediliyor. Sıvı kısım da dezenfekte edilerek hiçbir DNA izi kalmadan lavaboya dökülüyor. Yumuşak doku ve organlar bu yüksek ısıda sıvı moleküllere ayrışıyor. Doğada normal koşullarda 20 yılı alan süreç, bu yöntem sayesinde 4 saatte tamamlanıyor. Buradaki yüksek ısı kremasyona oranla daha düşük olduğundan daha az enerji harcıyor ve daha az karbondioksit salınımına yol açıyor.

Peki siz hangisini tercih ederdiniz?

Editör: Astropower – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Moonlighter tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bir Film Eleştirisi: Sarı Sıcak (2017)

    Sürdürülebilir Şehir Konseptlerinde Muhteşem Yeşil Mimariler!