içinde

Sürdürülebilir Şehir Konseptlerinde Muhteşem Yeşil Mimariler!

ÇİN’İN HUBEİ EYALETİNDE DİKEY ORMAN KOMPLEKSİ YÜKSELİYOR

Çin’deki benzersiz bir konut kompleksi, dikey bir orman olarak tasarlanmış iki binadan oluşuyor.

Mimarlık firması Stefano Boeri Architetti China, Çin’in Hubei eyaletindeki Huanggang şehrinde bulunan ilk dikey orman kompleksinin inşaatını tamamladığını duyurdu. 4.54 hektarlık bir alanı kaplayan kompleks, ikisi dikey orman olarak tasarlanmış beş kuleden oluşuyor. Kuleler, 404 ağaç, 4.620 çalı ve 2.408 metrekare çok yıllık çim, çiçek ve tırmanma bitkileriyle dikilmiş açık ve kapalı balkonları bir araya getiriyor. Dikimlerin dikey komplekse dahil edilmesi sadece estetik çekiciliğe katkıda bulunmakla kalmaz, mimarlar 22 ton karbondioksiti emeceğini ve yılda 11 ton oksijen üreteceğini iddia eder. Tüm bitkiler yerel iklim göz önünde bulundurularak özenle seçilmiş ve özenle yerlerine vinçle yerleştirilmiştir. İki orman kulesinde toplam 209 daire bulunuyor ve kiracılar şimdiden taşınmış durumda.

Mimar Stefano Boeri’ye göre, iki konut kulesi kalkınma hakkında yeni bir düşünme biçimini temsil ediyor. Yükseltiler, binanın düzenliliğini kesintiye uğratmak ve bir hareket hissi yaratmak için konsollu elemanlar kullanır. Ek olarak, açık ve kapalı balkonların birleşimi ‘doğa ve insan yaşam ortamı arasında bir geçiş alanı’ oluşturur. Boeri şunları ekliyor: “Tasarım, ağaçlarla çevrili cephelerin mükemmel bir görünümünü sağlayarak yeşilliklerin duyusal deneyimini zenginleştiriyor ve bitki peyzajını mimari boyutla bütünleştiriyor. Böylece konut kulelerinde yaşayanlar, doğayla iç içe olmanın konforunu doyasıya yaşarken, kentsel mekânı farklı bir perspektiften deneyimleme fırsatı buluyor.” Sürdürülebilirlik ve küresel ısınmayı azaltma ihtiyacı, dünya çapında yeni yapılara yol açan bir dizi fikir ve tasarımla mimarinin ana dilinin bir parçası haline geldi. Özellikle beğendiğimiz yenilikler arasında, kentsel akıntıyı önleyen basit bir bank ve doğayı küçük alanlara taşıyan  katlanır bir kentsel bahçe yer alıyor.

KATLANABİLİR KENTSEL BAHÇE KONSEPTİ, DOĞAYI EN KÜÇÜK ALANLARA TAŞIYOR

Bahçe kiti konsepti, güneş panelleri, şarj portları, bir iş istasyonu ve daha fazlasıyla eksiksiz bir hidroponik bahçeyi destekler.

Hem bireyler hem de kuruluşlar için, yeşilliği günlük yaşama dahil etmenin yeni yollarını bulmak, neredeyse sürekli bir projedir. Küçük alanlardan en iyi şekilde yararlanmak genellikle ek zorluklar yaratır. İtalyan mimarlık firması Piuarch, şehir bahçıvanının hayatta kalma kiti ile bu zorluğun üstesinden geliyor. Kit, bir dizi farklı işlev ve alan sağlamak için dikey olarak genişleyen katlanabilir bir yapıdır. Wallpaper* Magazine’in Milano Tasarım Haftası 2021 için Yeniden Yapılanma sergisinin bir parçası olarak tasarlanan bahçe kiti konsepti, güneş panelleri, şarj portları, bir iş istasyonu, sandalyeler ve hatta bir yoga matını saklamak için bir oda ile tamamlanmış bir hidroponik bahçeyi destekler. Tasarımın arkasındaki ekip, geri dönüştürülebilir biyokompozitler ve akıllı ambalaj olmak üzere iki olasılık ile bir dizi malzemeyi düşünüyor. Şirket ayrıca potansiyel üretim ortaklarından ilgi ifadelerini arıyor.  Yeniden yabanileştirme, dünyanın geniş alanlarını yeniden yeşillendirmeye çalışan daha geniş hareketin bir başka yönüdür ve Springwise, süper yoğun mini ormanlar inşa eden bir proje fark etti . Boyut ölçeğinin diğer ucunda, İngiltere ve Amsterdam’daki gibi, kullanılmayan veya bakıma muhtaç olan endüstriyel alanların tamamen yenilenmesi için çabalayan iddialı kentsel yeniden geliştirme planları var.

KENTSEL YENİDEN VAHŞİLEŞTİRME PROJESİ ŞEHİR HAVASINI TEMİZLİYOR VE SOĞUTUYOR

 

Küçük arsa, ultra yoğun ormanlar, yerel türlerle ekilir ve yerel biyoçeşitliliği geliştirmeye odaklanır.

SUGi Projesi ve uygulaması, süper yoğun kentsel yeniden vahşileştirme için ilgili yerlileri uzman vahşi doğacılarla buluşturuyor. Hızla büyüyen yeniden ağaçlandırma için Miyawaki Metodu’nu kullanan her SUGI projesi, yalnızca bölgeye özgü bitkileri kullanır. Sık dikilmiş fideler ve küçük ağaçlar büyümeyi teşvik eder ve yeniden vahşi hayvanlar birkaç yıl boyunca yeni arazilere yönelir. Bir orman kendini kurduktan sonra, doğanın istediği gibi büyümeye bırakılır. Her ormana tahsis edilen benzersiz coğrafi etiketler, kolay takip ve büyümenin çevrimiçi izlenmesini sağlar. Projeye katkıda bulunanlardan 4,5 € ‘dan başlayan bağışlarda bulunmaları, yeni orman konumları için önerilerle temasa geçmeleri veya uygulamayı kullanarak birine ağaç hediye etmeleri isteniyor. SUGi ekibi, toplulukla yerel bir yeniden vahşileştirme uzmanı arasında bağlantı kurmadan önce potansiyel yeni projeleri değerlendirir. Nispeten küçük boyutlarına rağmen, ultra yoğun şehir ormanları, temel sağlık ve sosyal bakım yararları sağlar. Bir ağaçtan 300 yarda kadar uzaktaki hava, içinde üçte bir oranında daha az ince partikül içerebilir ve küçük bir ormanı çevreleyen hava genellikle bir ila üç santigrat derece daha soğuktur. Ayrıca, yeşilliklere, özellikle ağaçlara günlük maruz kalma, iyileştirilmiş zihinsel refah ile ilişkilidir. Springwise, kentsel-çevre sağlığını artırmaya yardımcı olmak için bitkileri kullanan artan sayıda proje tespit etti. Avrupa’nın en büyük yaşam duvarı , her yıl sekiz tona kadar karbondioksit yakalayacak ve akıllı bir orman şehri planları arasında elektrikli ulaşım ve su bahçeleri yer alıyor.

‘YAŞAYAN DUVARA’ 400.000 BİTKİ DAHİL ETMEK İÇİN YEŞİL BİNA

Londra’daki yeni bir ofis binasının tasarımı, Avrupa’nın en büyük yaşam duvarının ne olacağına dair planları ortaya koyuyor

Mimarlık firması Shephard Robson, “Avrupa’nın en büyük yaşam duvarı” ile yeni bir binayı kaplama planlarını açıkladı. Yeni bina, Citicape House, Londra Şehri’nde yeni kurulan Culture Mile’ın yerine inşa edilecek ve ofis ve etkinlik alanı, bir otel, restoran ve halka açık bir çatı terası içerecek. Bina, 400.000’den fazla bitkiden oluşan bir cepheye sarılacak. Cephe ayrıca duvarı sulayacak ve sahaya fazla su borulama ihtiyacını azaltacak bir yağmur suyu toplama sistemi içerecektir. Çatı seviyesinde, tehdit altındaki yerli kır çiçeği türlerinin gelişmesine yardımcı olmak için tasarlanmış alanlar olacak. Yeşil duvarın altı ton oksijen sağladığı ve her yıl havadan sekiz tondan fazla CO2 tutacağı tahmin ediliyor. Bina yoğun insan ticaretinin olduğu bir bölgede yer aldığından, bu özellikle memnuniyetle karşılanacaktır. Ayrıca, kentsel ısı adası etkisinin azaltılmasına yardımcı olacak ve binanın etrafındaki sıcaklıkları üç ila beş santigrat derece düşürecek. Duvar ayrıca yılda yaklaşık 500 kg partikül maddeyi hapsederek hava kalitesini iyileştirecek.

Tasarımın arkasındaki fikir, Londra’nın çevre sorunlarına yeni bir bakış açısı kazandırmaktı. Sheppard Robson’daki ortak. Dan Burr, “Yeşil bir alana sahip olmak yerine, kapsamlı ve entegre bir yaklaşımın yerel çevre koşulları üzerinde en büyük etkiye sahip olacağını, daha iyi ve daha yaşanabilir bir şehir oluşturacağını ve ayrıca net bir mimari ifade ortaya koyacağını hissettik,” dedi. Springwise’da, her türlü kullanım için çevresel açıdan sürdürülebilir binalar yaratmaya artan bir ilgi gördük. En yenilikçilerinden bazıları akıllı bir orman şehri ve yeşil bir yüksek binayı içeriyor .

YEŞİL YÜKSEK BİNALAR SİNGAPUR’UN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Binanın tasarımı doğal ışığı artırıyor ve inşaat sırasında yok edilen yeşilliklerin yerine iç ve çatıda bitkiler ve ağaçlar içeriyor.

Singapur’un Robinson Kulesi, binanın çevresel ayak izini azaltmaya yardımcı olmak için içeride ve dışarıda yeşilliklerle süslenmiştir. Tasarım, Singapur’un yeni “Şehir Bahçesi” kimliğini desteklemeyi ve sürdürülebilir şehirciliği teşvik etmeyi amaçlıyor. Bina, Singapur merkezli Associate Architect A61 ile birlikte çok uluslu Kohn Pedersen Fox Associates tarafından tasarlandı. Prizma benzeri formu ışığı yansıtır, halka açık bahçeleri içerir ve ağaçları tasarımın ayrılmaz bir parçası olarak kullanır. Yansıtıcı cephe, içeridekilerin şehir manzarasını ve dışarıdaki insanların içerideki etkinliği görmelerini sağlar.

Binanın tabanı yedi katlı bir perakende alanı, ardından 17 katlı bir ofis alanı yükseliyor. Açık, halka açık bir bahçe, çok işlevli binanın iki bölümünü birbirinden ayırıyor. Binayı çevreleyen çatı bahçesi camla çevrilidir, böylece insanlar aşağıdaki marinayı görebilirler. Diğer ülkelerdeki şehirler de benzer yaklaşımları benimsiyor. Örneğin, Springwise kısa süre önce  Danimarka’da tamamen saksı bitkileriyle kaplı bir villaya yer verdi.

HOLLANDALI VİLLA, ŞEHİRDE ‘ORMAN TERAPİSİNİ’ ERİŞİLEBİLİR KILIYOR

Yeşil Villa konsepti, “orman terapisinin” faydalarını şehir sakinlerine ulaştırmak amacıyla bitkilerle kaplı dört katlı bir kuledir.

Chiba Üniversitesi tarafından yürütülen bir Japon araştırmasına göre , ormanlarda vakit geçirmek veya “orman terapisi” kortizol seviyelerini, kan basıncını ve kalp atış hızını düşürür. Ancak, orman terapisinin faydaları, ofislerde çalışan ve yeşil alanlara erişimi olmayan insanlar da dahil olmak üzere herkes için nasıl erişilebilir hale getirilebilir? Hollandalı mimarlık ve şehircilik pratiği MVRDV’nin bir “Yeşil Villa” tasarlayarak yanıtlamayı amaçladığı soru budur. Green Villa, Hollanda’nın Sint-Michielsgeste köyünde, Dommel Nehri boyunca yer alan dört katlı hibrit bir ofis ve konut binasıdır. İnşaat 2020 yılında gerçekleşecek. Konsept, Van Boven Architecten ile işbirliği içinde tasarlandı. Villanın içi saksı bitkileri ile dolu. Dışarıda, kulenin tamamen saksı bitkileri, çalılar ve yasemin, çam ve huş gibi ağaçlarla kaplı bir “raf” vardır. Her tesis bir isim plakası ile etiketlenmiştir ve tamamen profillidir. Bu, villanın halkı ve geleceğin sakinlerini sürdürülebilirlik konusunda eğitmek için bir “ağaç kütüphanesi” olarak ikiye katlanmasını sağlayacaktır. Bina ayrıca bitkileri beslemek için depolanan yağmur suyunu geri dönüştürecek. Springwise, Milano’nun merkezindeki Piazzale Loreto’daki kamusal alanı yeniden ele geçirmek için bir “asma bahçe” konsepti de dahil olmak üzere, kentsel alanları daha yeşil hale getirmeye yönelik başka girişimler tespit etti.

MİMAR, MEKSİKA’DAKİ AKILLI ORMAN ŞEHRİ PLANINI AÇIKLADI

Bir mimarlık firması, kentsel bir metropolden çok ormana benzeyen akıllı bir şehir tasarladı.

İtalyan mimar Stefano Boeri, Meksika’nın Cancun kentinde yeni, eko-verimli bir orman şehri için planlar oluşturdu. Plan, 557 hektarlık alanın her yıl 116.000 ton karbondioksiti emebilen 7.5 milyondan fazla bitki içermesini gerektiriyor. Boeri, kirliliği azaltmak için dikey, bitkilerle kaplı gökdelenlerin oluşturulmasını öneren orman şehir tasarımları ile tanınır. Meksika projesi, bina dokusuna gömülü sensörleri de içerecek. Bunlar, enerji, su ve diğer sistemlerin kullanımına ilişkin verileri toplamak ve analiz etmek için kullanılacaktır. Boeri’nin firması, şehri Alman mühendislik şirketi Transsolar ile birlikte tasarlıyor. Güneş panelleri, gömülü bir su sistemi kullanılarak sulanan tarım arazileri, tuzdan arındırma sistemi ve su baskınını önlemek için su bahçeleri gibi döngüsel bir ekonomi yaratmak unsurları içerecektir. Diğer özellikler arasında, sakinlerin araçlarını akıllı şehir dışında bırakmalarına izin verecek bir dahili elektrikli mobilite sistemi yer alacak. Smart Forest City Cancun, bitki kaplı konutlarda 130.000 sakini ve gelişmiş bilimsel araştırma merkezini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Plan henüz onay almamış olsa da, Boeri’nin firması bunun yeni bir yaşam biçimini temsil ettiği konusunda net. Boeri’nin firması akıllı, çevre dostu şehirler ve binalar tasarlamada yalnız değil. Springwise’da bunun gibi kavramların yükselişe geçtiğini gördük. Yakın zamanda kapsanan fikirler arasında Singapur’daki yeşil gökdelenler ve İtalya’da asma bahçeli bir bina yer alıyor.

MİMARLAR MİLANO MEYDANINA ASMA BİR PARK İNŞA ETMEK İSTİYOR

Bahçe, kentsel tasarımı ve kamusal alanın değerini kökten yeniden düşünme önerisinin bir parçası.

İtalyan mimarlık firmaları LAD ve Hynos Studio, Milano’nun merkezindeki Piazzale Loreto’daki kamusal alanı yeniden ele geçirmek için sözde bir “asma bahçe” tasarladılar. Yükseltilmiş Bahçe olarak bilinir, şehrin pek çekici olmayan beton ve trafik dolu girişini yeşil bir vahaya dönüştürecektir. Devasa bir ters disk şeklindeki iki katlı yapı, insanların rahatlaması için trafik ve gürültü kaosunun üzerinde bir sığınak yaratacaktır. “Doğal bir vaha barındıran bir gezegen gibi, bahçe plaza üzerinde yüzüyor; ters bir kabuk olduğu için içeriden gökyüzünden başka bir şey görünmez. Mimarlar Francesco Napolitano ve Nicola Brembilla bir teklifte, “Sınırlar insanları kirlilikten ve trafik gürültüsünden koruyarak içeride göreceli izolasyon yaratıyor” dedi. Yüzen meydan, denildiği gibi, meydanın üzerinde durur ve aşağıdaki meydanla keskin bir tezat oluşturur. Mimarlar, “Piazzale Loreto da oldukça çirkin bir yer: hiçbir mimari değeri olmayan binalarla çevrili bir otomobil kavşağından başka bir şey değil” dedi. Sovraparco, 18 Mart 2019’da Roma’daki bir kongre sırasında sunuldu. Milano şehri, Piazzale Loreto’nun yenilenmesinden söz etti, ancak iş için herhangi bir tarih veya bir teklif belirlenmedi.

İyi seyirler.

Editör: Astropower – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tabutlara Veda: Beş Farklı Doğa Dostu Ölüm

    Biyolüminesans Nedir ve Ne İşe Yarar? Mekanizması Nasıldır?