içinde

MuhteşemMuhteşem

Dünyanın Limitini Aştık!

Gün itibari ile Dünyanın limiti aşıldı!

Bugün “Dünya Limit Aşımı Günü!” Küresel Ayak İzi Ağı (GFN) ‘nın doğal kaynakları ve insanların kaynak kullanımını ölçerek hesapladığı gün, bu sene 28 Temmuz olarak belirlendi.

Peki nedir bu Dünya Limit Aşımı Günü? 

Dünyanın bizlere sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tüketildiği gün anlamına gelir. Yani biricik dünyamızın üretebileceği kaynaklarla, insanların o kaynakları tüketimine bağlı olarak yıldan yıla değişen bir döngüdür ve bu durum dünyanın aleyhine işlemektedir.

Limit Aşım Günü 2020’de pandemi (Covit-19) kısıtlamaları nedeniyle 22 Ağustos olarak belirlenmişti. Ancak dünyanın imkanlarını o kadar zorluyoruz ki bu durum 2019’daki haline dönmüş bulunmakta.

Bizler gezegenimizin sınırlarını sonsuzmuş gibi kullandık ve bu sınırları zorlamaya devam ediyoruz. Oysa ki sürdürülebilir ekolojik yaşamı benimsemek neden bu kadar zor olabilir ki?

Artık 2022 senesinin kaynaklarını tüketmiş bulunuyoruz ve 2023’ten borç alıyoruz. Dünyaya neler borçluyuz oysa ki? Bize sunduğu imkanları yok ederek borçlu hale geliyorken tek bir dünyamız bize olanak sunmaya, çabalamaya devam ediyor.

Bunun için neler yapabiliriz?

1. Fosil yakıt kullanımına acil olarak son verilmeli.

2. Orman, kıyı gibi ekosistemlere müdahale edilmemeli.

3. İklim krizine uyumlu politikalar hazırlanmalı.

4. Araba kullanımı kısıtlanmalı.

5. Su israfı kesinlikle önlenmeli.

6. Gıdalarımızı çöpe atmaktan vazgeçmeli.

7. Yeşil alanlar korunmalı ve çoğaltılmalı.

8. Ekmek atığı azaltılmalı ve yok edilmeli.

Bu ve buna benzer birçok şeyi ortaya koyup uygulamalıyız.

Bugün sende var mısın, tek bir dünya için iyilik yapmaya ve hayatında bir şeyleri değiştirmeye?

Mesela duş süreni kısaltabilirsin. Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatabilirsin. Aydınlatma ya da ısınma-soğuma için kaynakları daha az kullanabilirsin.

Hadi hemen şimdi harekete geç! Çevrende uyarabileceğin herkesi uyar! Çünkü tek bir dünya için harekete geçmeye değer…

Editör: Ayşe Tunç – 28.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilber Aydın tarafından yazıldı

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni. Okumaya âşık, eski evlerin ruhuna ve enerjisine inanır. Yaşamak, ümitli bir iştir, diye düşünür. Nefes almak ise mucize...

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Bilakis gezegenin daha keşfetmediğimiz birçok kıtası var. Daha geçenlerde Çin’de bir dağın içinde su kaynağıyla beraber farklı bitki ve hayvan türleri bulundu. Su altındaki yaşamı bile henüz tam olarak keşfedemedik. Gezegenin limitini zorladığımızı söyleyen sözde bilim insanları bu konuda çelişkili bilgiler aktarıyorlar. Buzullar gibi nice karanlıkta kalan konu var. Tv’den duyduğum her bilgiye temkinli yaklaşır oldum, algı yapıyorlar maalesef. Aç gözlülük ve bencillik olmasa dünya hepimize yeter. Karbon ayak izi olarak tanımladıkları korkunç fikrin temellerini atıyorlar.

    Gri Uzaylılar New Mexico’daki Yeraltı Savaşında 60 ABD Askerini Ve Sivili Öldürdü!

    İntihar Düşüncesinin Tedavisi Var Mıdır?