içinde

İnanılmazİnanılmaz MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı ÜzgünÜzgün

Semboller ve Anlamları Üzerine Spiritüel Bir Gezinti

Kayıtlı tarih boyunca aklımızda kalıcı psikolojik izlenimler bırakan yaşam sembolleri bulunmuştur. Sadece her birinin taşıdığı karmaşıklığı ve daha derin anlamı inceleyerek ve bu sembollere bakarak kendimizi bağlı, canlı ve merak uyandırmış hissederiz.

Bu semboller ne anlama geliyor?

1. Lotus Çiçeği

Budizm’de ve diğer birçok doğu kültüründe önemli bir sembol. Lotus çiçeği, aydınlanmanın bir işareti olarak görülür. Hindu kültüründe üçüncü göz veya ajna-çakranın sembolü. Lotus çiçeği, eril dişil enerjiler arasındaki dengeyi sembolize eder. Petalın her iki tarafında dengede temsil edilen ay ve güneş ve üçüncü göz bu şekilde açılır ve öğrencinin bu iç dengeye ulaştığını gösterir. Sembol aynı zamanda derin ve içsel dönüşümü içeren karanlığa yolculuğun bir temsilidir. Suyun bir taç yaprağından süzülerek kayması gibi bir kopuş belirtisi.

2. Hamsa

Hamsa, evrensel koruma işareti olarak bilinir ve size zarar vermeyi amaçlayan herkesi savuşturmak için kullanılır. “Nazar” olarak bilinen Hamsa, bu sembolü taşırken herhangi bir zarar gelmeyeceğini kullanıcı tarafından bilinir. Hamsa, “beş” anlamına gelen Arapça bir kelimedir ve elin beş basamağını temsil eder ve evrensel koruma sembolü olarak bilinir.

3. Yin Yang

Yin ve Yang Kuramı bütün kainatın işleyişini açıklar. Çin’de ortaya çıkmış olan kuramın tarihi tarım öncesi Toplayıcı Avlayıcı Topluluklar’a kadar uzanmaktadır. Yin pasif, yang aktif enerjiyi yansıtır. Bu akan enerji “Chi” yani yaşam enerjisidir. Yaşam enerjisi, dengesini, yin/yang ilişkisinde ve beş elementin birleşiminde saklar. Bu elementlerin dengede kullanılması insanları rahatlatır. Yaygın olarak iyilik ve kötülüğün simgesi olarak bilinen Yin ile Yang’ın, kuram olarak ahlaki değerlerle hiçbir ilgisi yoktur. Kuram, bir şeyi ne iyi olarak ne de kötü olarak ele alır. Aksine, tümüyle evrenin gerçekleri üzerine kuruludur ve evreni karşıtların dinamiği olarak inceler. Yin-Yang Çemberi veya Tai-Chi olarak da adlandırılan basit sembol, temel olarak Tao felsefesini açıklıyor. Tao (yol), kainattaki her şeyin iki güç tarafından kontrol edildiğini savunur. Bunlardan birincisi yin, şekilde siyah olarak sembolize edilmiş. Negatif kuvveti ifade eden yin, ayrıca gece, ay, karanlık gibi kavramları da belirtmekte. Beyazla sembolize edilen yang ise ruh, ışık, ısı, güneş ve gün gibi kavramları belirtiyor. Yin her zaman yang’dan sonra geliyor. Bunun anlamı da, her karanlıktan sonra aydınlığın gelmesi. Yin yang, dualitenin uyumlaştırılmasını temsil eder. Eril ve dişil enerjilerin birleşimi, dengenin bütünsel ve anlamlı bir yaşam sürmenin anahtarı olduğunu hatırlatmaya hizmet eder.

4. Yaşam Çiçeği

Yaşam çiçeği, iç içe geçmiş eşit alana sahip çok sayıda daire ve dışında bir büyük daireden oluşan geometrik bir semboldür. Dairelerin oluşturduğu desen, çiçeklerin mükemmel ve simetrik görüntülerini oluşturur. Bazı yaşam çiçeği sembolleri, tasarım içinde yedi daire kullanır, bu nedenle sembolün bazı farklı varyasyonları vardır. Dünyadaki neredeyse tüm büyük dinlerde bulunan yaşam çiçeği, kutsal geometrinin en önemli sembolü olarak kabul edilir. Yaşam çiçeği sembolü, 19 eşit oranda örtüşen daire içeren iki boyutlu bir çizimdir. Bu sembol, varlığımızı, dünyadaki yaşamı ve evrenin oluşumunu, yani kısaca tüm yaratılış döngüsünü temsil etmektedir. Ayrıca tüm yaşamın tek bir kaynaktan geldiğini betimler. Evrenin en önemli ve kutsal kalıplarını barındırdığı söylenen yaşam çiçeği sembolünün içinde gizli bir sembol olduğuna inanılmaktadır. Bu sembolde atomlardan gezegenlere kadar tüm yaşam için bir tür plan olduğu düşünülmektedir. 19 sayısı ile Atatürk’ün yaşamında o kadar çok ilişki var ki; bu ilişki mucize olarak nitelendirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 19 harften oluşmaktadır. 19 yıl sivil, 19 yıl askerlik, 19 yıl da Devlet adamlığı yaptı. Atatürk’ün “Ne mutlu Türküm diyene.” Sözü 19 harftir. 1881’de doğdu: 19’un 99 katı.19 x 99 = 1881, 19. yüzyıla tam 19 yıl kala doğdu: 1900 – 19 = 1881 ve Atatürk’ün hayatında daha birçok 19 bulunmaktadır. Tüm uzay ve zamanın temel biçimlerini temsil eden kadim dini değerleri içeren yaşam çiçeği, bizzat yaratılışın modelidir. Çiçeğin içinde Yaşam Meyvesi olarak bilinen gizli bir dizi sembol bulunur. Bu sayede kişi, evrenin en önemli ve kutsal sırlarını keşfedebilir.

5. Hayat Ağacı

Hayat ağacı, dünya çapında bir dizi kültür ve din tarafından temsil edilmiştir. Dünya Ağacı olarak da bilinen hayat ağacı, doğum, yaşam, ölüm ve yeniden doğuş ile ilişkilendirilir ve yaşam çemberini oluşturur. Hıristiyanlıkta ağacın Adem ve Havva’nın yasak meyveyi topladıkları Aden bahçesinde olduğu bilinmektedir. Dünya ağacı, şamanlar tarafından üç dünya, üst, alt ve orta dünya arasında seyahat etmek için kullanılır ve Asatru uygulayanlar için kutsaldır. Ve hayat ağacının insan beyni için bir metafor olduğuna inanılıyor.

6. Ankh

Ankh, üst ucu bir ilmiği andıran bir haç. “T” harfinin üzerine oturtulmuş küçük bir daireden ibaret yaygın bir Antik Mısır sembolüdür. “Nil’in anahtarı” olarak da bilinir. Ankh, Mısırlılarla ilişkili iyi bilinen bir yaşam sembolüdür. Atalarımızın orgazm sırasında cinsel enerjiyi yenilemek için cinsel uygulama sırasında Ankh’ı kullandığı söylenir. Genel olarak, Ankh sembolü sonsuz yaşam ve yenilenme ile ilişkilendirilmiştir. Ölümden sonraki sonsuz yaşamın sembolüdür. Bir başka görüşe göre Nil’in Anahtarındaki iki figür erkek ve kadın bedenini temsil eder. Erkek ve kadının birleşmesi ise sonsuz hayatın anahtarı olarak yorumlanır.

7. Pentagram

Pentagram, Yunancada beş çizgili anlamına gelen pentagrammon kelimesinden türemiştir. Birleşik beş köşeli yıldız demektir.. Normal beş köşeli yıldızlardan farklı olarak çizgileri içeriden birleşiktir. Pentagram genellikle Hristiyanlar tarafından satanizmle özdeşleştirilmiş olsa da iyi ya da kötü ile ilişkili kabul edilmez. Evrensel olarak birlik ve sonsuzluk anlamına gelir. Yukarı işaret vaziyette ise ruh toprağın üzerinde cosmos içerisinde “manevi dünyayı” işaret eder, diğer kaynaklarda ise, Beş Element, ayrıca Feng Şui Ruh (Akasha-Ether), Ateş, Hava, Su ve Topraktır. Ateş İradeyi, Hava Zekayı, Su Duyguları, Toprak da madde alemini sembolize eder. Feminen bir semboldür, Venüs Gezegeni’yle ve Venüs Tanrıçasıyla ilişkili görülmüştür. Davut’un 6 Köşeli Yıldızıyla çokça karıştırılabilmektedir. Birçok toplumca şans getirdiğine inanılır. Wiccan Dininin bu birincil sembolü, beş köşeli yıldızın insanın sembolü olduğu söylenir. Giyenleri kötülüğe karşı koruduğuna inanılır. En üst nokta ruhu temsil ederken, diğer dört nokta dört elementi temsil eder.

8. Kartal

Uçan hayvanların en görkemlisi, gökyüzünün kralı kartal, aslanın havadaki benzeridir. Aslan gibi pek çok erdem ve kusur ile donatılmıştır. Mitolojide kartal, fazileti ve kusuru ile Zeus’un öz benliğini ortaya koyar. Kuşların kralı olan kartal; gücün, iktidarın ve soyluluğun simgesidir. Güçlü ve egemen yapısıyla kartal, doğa olarak zaferin de simgesi olmuştur. Ebedi ruh veya büyük ruh olarak bilinen kartal, Hıristiyanlıktan Kızılderili Geleneğine kadar birçok kültür ve dinde bilinir. Her şeyin yaratıcısı olarak bilinen kartal, göklerin hükümdarıdır ve çağrıldığında müridin hayat ağacına ulaşmasına yardımcı olduğu söylenir.

9. Caduceus

Sağlık kuruluşları tarafından yanlışlıkla bir sembol olarak kullanılan Caduceus, Hermes’in geleneksel sembolüdür ve genellikle kanatlı bir asanın etrafında dolanan iki yılana sahiptir. Caduceus, Merkür gezegenini temsil eden astrolojik sembolün temelini oluşturur. Caduceus sembolü aynı zamanda kendi birincil yaşam gücü enerjinizin bir temsilidir. İkiz yılanlar, omurganızın tabanından yükselen Kundalini enerjisini temsil eder, biri dişil diğeri erildir; diğeriyle iç içe geçerek başarılı kişinin yeni hayatın kanatlarına sahip olmasını sağlar.

10. Yılan

Yılan, Batı ve doğu ezoterizminde her dinde yaşamsal kudreti, yaşamsal değişimi, devri daim’i sembolize eder. Daha çok Mısır, Babil, Yunan ve Hint uygarlıklarında kullanılmıştır. Son derece kompleks ve evrensel bir semboldür. Yılanlar yaşamın ilkbaharlarının, ölümsüzlüğün ve aynı zamanda ruhun kayıp hazine ile sembolize edilen yüksek zenginliklerinin koruyucularıdırlar. Yılan bilgidir, güçtür, uyanıklılıktır, süptilliktir ve aynı zamanda kurnazlıktır; karanlık, kötülük, yozlaşma ve baştan çıkarıcılıktır. Hem ayla hem de güneşle ilişkilidir, hem hayat, hem de ölümdür, hem ışık hem karanlık, iyi ve kötü, bilgelik ve kör tutku, şifa ve zehir, koruyucu ve yok edici; hem ruhsal hem de fiziksel olarak yeniden doğumdur. Yılan güneştir, ama aynı zamanda da dünyasaldır, eşeylidir, her düzeydeki gücün tezahürüdür, hem maddi hem de ruhsal olan tüm potansiyellerin kaynağıdır; ayrıca ölüm ve yaşam sembolleriyle de yakından ilişkilendirilir. Yeraltında yaşayan yılan yer altı dünyasıyla ilişkilidir ve ölülerin sahip olduğu sihirli güçlere, her şeyi bilişlerine o da sahip olabilmektedir. Çoğu zaman övülen ve çoğu zaman korkulan yılan, dünyadaki en iyi bilinen manevi semboldür. Hıristiyanlıkta yılana “şeytan” denirken, doğu kültürlerinde yılan ilkel yaşam enerjisinin, ölümün ve yeniden doğuşun sembolü olarak bilinir.

11. Dharma Çarkı

Dharma çarkı ya da ‘Yasanın Çarkı’ olarak bilinen bu sembol, Budizm’de Nirvana’ya giden yolun sembolüdür. Her bir tekerlek parmağı, Buddha’nın Sekiz Katlı Yolundaki bir basamağı temsil ediyor. İlginçtir ki, bu sembolün varlığı Budizm’den öncesine dayanmaktadır. Dharma çarkının 8 çubuğu vardır ve bu çubuklar 8 buda kuralını temsil etmektedir. Bu kurallar şu şekildedir: Doğru görüş, Doğru niyet, Doğru konuşma, Doğru eylem, Doğru geçim, Doğru çaba, Doğru farkındalık Doğru konsantrasyon

12. Mandala

Mandala kelimesi Sanskrikçedir. Manda enerji: la ise kap anlamına gelir. Başka bir ifade ile mandala kelimesinin anlamı, enerjiyi tutan, koruyan, saklayan anlamındadır. Kökleri Hindistan ve Tibet’te gelen Mandala, meditasyonun çizim yolu ile yapılan şeklidir. Semazenlerin dönüşüne benzetilen mandala çizimi, yaratılış süreci ruhun konuşması ve kendini ifade etmesidir. Renkler ve şekiller yoluyla ruhumuz bizimle bağlantı kurduğuna ve konuşmaya başladığına dair bir inanış mevcuttur. Mandala, Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen addır. Mandalanın temelinde bir çember bulunur ve tüm şekiller bu çemberin etrafında yer alır. Hint ve Tibet geleneklerinde evren, kainat anlamına gelir. Mandala çizmenin faydaları: Huzur ve sakinlik, Dengeyi bulma, Odaklanma, dikkati tek bir yerde toplama, Sabırlı olma, Zihni arındırma, Yaratıcılığı artırma

13. Kuş Tüyü

Kuş tüyü, öğretilerde yaratıcıdan, ölmüşlerden, atalardan bir mesaj almak, arınmak, affedilmek ve ilahla iletişim kurmak ile ilişkilidir. Bir çıkmaza girildiğinde ve cevabını merak ettiğimiz bir soruyu evrene sorulduğunda cevap kuş tüyü aracılığı ile geldiğine dair bir inanış vardır.

14. 11:11 Sayısı

Evrenin sayılar ve matematikten oluştuğu düşünüldüğünde bu bir frekansı ifade eder. Aslında 1-9 arasındaki her bir rakam bizimle bir mesaj paylaşmak üzerine kodlanmıştır ve bazıları çok sık karşımıza çıkar. Özellikle saate baktığımızda tekrarlanan sayılar görmüş olmamız muhtemeldir. Sayı dizileri bizi bazı frekanslara sokarak istediğimiz şeylerin enerji alanına girmemizi sağlayabilir. Nümeroloji’de 1 sayısı yeni başlangıçları ifade eder. Eğer bu sayısı son zamanlarda çok sık görmeye başladıysanız, eskimiş olanlardan, bırakmanız gerekenlerden, beklentilerinden kurtulmanızın zamanı gelmiş demektir. Evren sizden yanlış yollardan dönüp, ruhunuzun yolunu izlemenizi istemektedir. Artık risk almanın ve yenilenmenin vaktidir. Siz de bu sembollerden birini çok sık görüyorsanız ve artık dikkatinizi çekmeyi başardıysa, evrenin size bir mesajı olabileceğini düşünebilirsiniz.

15. Horus’un Gözü

Eski inanca göre bu sembol her şeyi gören ve bilen göz anlamına gelir. Yeniden var olma, yenilenme, dönüşüm, iyileştirme gibi anlamları içinde barındırır. Yıllarca ‘Ra’nın gözü’ sembolüyle karıştırılan Horus’un gözü, kendi içinde çeşitlilik gösterir. Ra’nın gözü ve Horus’un gözü iki farklı tanrı için bambaşka efsanelere dayanan iki sembol olarak bilinir. Daha çok şifalanma odaklı efsanelere sahip olan sembol, bir bütün gibi görünse de 6 parçadan oluşur. Her parçası eski Mısır ölçüm sistemine göre kesirlere ayrılarak belirtilir. Her duyuya farklı bir parça düşer.

16- Svastika (Gamalı Haç)

Kadim semboller ve anlamları arasında en popüler olanı ve merak edileni Nazilerinde kullanmış olduğu svastikadır. Tiber kökenli olan sembol; kısmet, bereket, bolluk ve şansı temsil eder. Ayrıca, bu sembolün yerleştirildiği mekana tüm bu güzellikleri de çağırmak amacını taşır. Budistler svastikayı hastane, okul ve ibadet yerleri gibi alanlarda kullanır. Günümüzde her ne kadar ‘Nazi sembolü’ olarak bilinse de Svastika’nın geçmişi yıllar öncesine dayanır. Genellikle saat yönüne doğru ilerleyen sembol ‘mutluluğu getiren’ olarak bilinir. Dünyanın her yerinde farklı nesnelerle kullanılan Svastika, Mezopotamya’da paraların üstünde, İskandinavya’da Thor’un çekicini simgeleyen formlarda karşınıza çıkabilir. Hindistan için de ayrı bir yeri olan sembol, Hindular arasında ‘iyi, hayırlı talih’ simgesi olarak bilinir. Ayrıca birçok ibadet alanında kullanılır.

17. Dörtgen Sembol

Hristiyan ve antik Mezopotamya kökenli olan dörtgen sembolü, bir bakıma kutsal üçlemeye benzer. Her şey dörtlüden meydana gelir. Mahşerin dört atlısı, 4 temel element buna örnek olarak verilebilir. Farklı uygarlıkların evreni ve yaradılışı anlamlandırmaya çalışırken üçleme ve dörtleme gibi modellerden yararlanması aslında bir arayışın sonucunda ortaya çıkan ürünler olmaktadır.

 18. Üçlü Sarmal

Triskele adı da verilen üçlü sarmal, Kelt kültürü kökenli bir semboldür. Ruh, zihin ve beden ya da çocuk, yetişkin ve yaşlı gibi birbiriyle iç içe geçmiş ve ayrılmaz üçlemeyi temsil eder. Bu üçleme, bir bakımdan zamansal fazları da ifade eder. Genellikle neopagan ve çok tanrılı kültler tarafından kullanılır.

19. Uzak Doğu’dan Günümüze: Om

Yoga ile ilgili kişilerin aşina olduğu ‘om’ sadece bir kelime ve sesten ibaret değil. Manevi anlamı oldukça yüksek olan om sesinden önce hiçbir şeyin olmadığı, bir tür boşluk olduğu söylenir. Kökeni Hinduizm’e dayanan Om sembolünün sesi, evrende olacak her şeyi ifade etme aracı olarak kullanılır. Titreşimlerin bir bütün oluşturduğu bu ses, zamanın ötesinde bir yerde. Sembol olarak anlamını düşünürsek, en temel haliyle doğum, yaşam ve ölümün temsilcisi diyebiliriz. Bilgiyi ve sezgiyi temsil eder. Çakralarımızın arasında yer alan üçüncü göz çakrası, Om ile ilişkilendirilir.

20. İç İçe Geçen İki Daire

Bu sembolün bir diğer adı Vesica Piscis’dir. Birçok farklı anlam içerse de asıl olarak dualiteyi ve dünyevi dual alemin sembolüdür. Dualite birbirine zıt iki kavramın uyumunu anlatır. Yin ve Yang, gece ve gündüz, dişi ve eril, iyi ve kötü, aydınlık ve karanlık gibi aklınıza gelebilecek bütün zıtlıkları içerir. Aslında, bu kavramlarda biri olmadan diğerinin de anlamı bulunmamaktadır

Editör: Astropower – 22.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      • teşekkür ederim Triskele Sembolünün gücünü kullanmak yaşamdaki, hızlı değişimi, şansı, başarıyı, zenginliği arttırmak içinmiş. Giriş kapısının hemen karşısına asıldığında şans getireceğine inanılır.Fakat bazısı saat yönüne bazısı da ters yöne bakıyor.çok gizemli sembol hangi yöne bakanı kullanılacağından emin değilim ve çoğu arkeolojik buluntularda saat yönüne bakanını gördüm.Auranız daha parlak oluyor ve girdiğiniz ortamda çabuk fark ediliyorsunuz ,Bereketiniz çoğalıyor karşınızdani etkileme gücünüz artıyor.İyi şansı yapılan işte kalıcı olmayı, hatta ünlü olmayı sağlayan çekim alanı oluşturuyormuş.yönünü iyi öğrenmek lazım.

    Daha fazla yorum yükle

    Bilgisayar Gibi Çalışan Akıllı Lensler İnsan Hayatını Nasıl Değiştirecek?

    76 Yaşında 20 Dil Bilen Bir Polyglot: Steve Kaufmann