içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Dünyanın Birbirinden Enteresan Mimari Yapıları

Dünyanın en ünlü binaları, sanatçılar ve tasarımcılar için büyük bir ilham kaynağı olabilir. Yapısal şekiller, benzersiz tasarım konseptleri ve dekoratif detaylar, her türlü tasarım projesi için fikir sağlayabilir. Bir bina aynı zamanda bir ülkenin kültürü ve yapıldığı dönemdeki yaşam biçimi hakkında da bize çok şey anlatır. Biraz tarihi bir fotoğrafa bakmak gibi ama bir fotoğraftan farklı olarak binalar inşaat bittikten sonra gelişmektedir. Bugünkü yazımda dünyanın dört bir yanında bulunan mimari yapısı ile dikkat çeken yapılara göz atacağız 👇

Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı

Nispeten yeni bir inşaat olan Pekin’in ikinci uluslararası havalimanı, 2019’da tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olarak İstanbul’un yerini aldı. ‘Denizyıldızı’ olarak bilinen, yayılan yıldız şekli 7,5 milyon metrekareye yayılıyor. Hadid’in ölümünden önce Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan bu, sadece inanılmaz görünmekle kalmıyor, aynı zamanda gezginler için işleri kolaylaştırmak için tasarlanmış yenilikçi bir düzen ile son derece pratik. Bu, hem işlevsel hem de dikkat çekici bir yapı tasarımıdır.

Sagrada Familia, Barselona

Sagrada genellikle halen devam etmekte olan en eski inşaat projesi olarak anılır. Antoni Gaudi’nin bazilikasında 1882’de çalışmalar başladı, 130 yıldan fazla bir süre sonra hala bitmedi. En son 2026’da tamamlanması planlanıyordu, ancak yine de geri itilecek gibi görünüyor. Sonunda tamamlandığında, inşaat Çin Seddi’nden sadece birkaç on yıl daha az sürmüş olacak. Bitmemiş haliyle bile, abartılı mimari tarzları, neredeyse sıvı benzeri kuleleri, süslü cepheleri, süs kemerleri ve canlı vitrayları sayesinde seyretmek bir keyiftir.

Haydar Aliyev Merkezi, Bakü

Haydar Aliyev Merkezi, ünlü Irak-İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan en ünlü binalardan biridir. Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bulunan, 2012 yılında tamamlanmış ve kendine özgü akıcı çizgileri ve keskin açılardan yoksun olmasıyla beğeni toplamıştır. Zaha Hadid Architects, 2007 yılında bir yarışmanın ardından komisyona layık görüldü. tasarımın arkasındaki motivasyon şu şekilde açıklanıyor: “Merkez… Bakü’de çok yaygın olan katı ve genellikle anıtsal Sovyet mimarisinden kopuyor, bunun yerine geleceğe bakan bir ulusun iyimserliğini ifade etmeyi hedefliyor.”

Brasilia Katedrali, Brasilia

Brezilya’nın başkenti Brasilia’daki bu kıvrımlı güzellik, taç benzeri güzel yapısı ve vitrayıyla dışı kadar içi de dikkat çekicidir. 1958-1970 yılları arasında Brezilya’nın ünlü Oscar Niemeyer ve Lúcio Costa tarafından yaratılmıştır. İlginç bir şekilde dini bağlam göz önüne alındığında, her iki mimar da aslında komünistti. Çalışmaları, akranları tarafından tercih edilen ve eğrinin görkemini kutlayan küp benzeri tasarım trendini reddetmektedir.

Harpa Konser Salonu, Reykjavik

Harpa Konser Salonu, geometrik cam panellerle kaplanmış çelik bir çerçeveden oluşmaktadır.

Reykjavik’teki Harpa Konser Salonu, Danimarkalı-İzlandalı sanatçı Olafur Elíasson tarafından tasarlanmıştır. Kristal kabuğun kaleydoskop etkisi, binaya girdiğinizde duyularınızla oynayacak şekilde ışığı ve rengi dağıtır. Gökyüzü ve denizi birbirine bağlayan kıyı şeridinde parıldayan bir heykel gibi görünmektedir.

Dans Eden Ev, Prag

The Dancing House adlı Prag’ın Nationale-Nederlanden binası, Hırvat-Çek mimar Vlado Milunić ve Kanadalı-Amerikalı mimar Frank Gehry tarafından tasarlandı. Dekonstrüktivist veya yeni-barok mimari, her biri farklı bir şekil ve boyutta 99 beton panel sayesinde alışılmadık dans şeklini oluşturur. Bina o kadar popüler olmuştur ki, şimdi Çek Ulusal Bankası tarafından çıkarılan 2.000 Çek Korunası altın madeni para üzerinde bulunuyor.

Büyük Djenné Camii, Djenné

Mali’deki Djenné Ulu Camii, Afrika’daki en ünlü yapılardan biridir ve Mali’de o kadar önemlidir ki ülkenin arması üzerinde yer almaktadır. Güneşte kurutulmuş toprak tuğla, kumdan yapılmış harç ve pürüzsüz bir yüzey oluşturan sıvadan yapılmıştır.

1200’lü yıllardan beri sitede bir caminin var olduğu düşünülüyor. Mevcut yapı 1907’de yeniden inşa edildi ve yapının Fransız mimarisinden etkilenip etkilenmediği konusunda bazı tartışmalar oldu (Mali 1906’da Fransa’dan bağımsız oldu). Yılda bir kez, Djenné halkı bir festival düzenler ve gerekli onarımları tamamlamak için birlikte çalışırlar.

Sizler bu mimari yapılar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım 👇🏻

Editör: Fatih Düz – 10.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. “Brasilia Katedrali”ni beğendim. Mimari yapılar özellikle kültür ve medeniyetin en somut örnekleri olmaları bakımından eşsiz niteliktedir. Tam da bugün bitirdiğim Yusuf Kaplan’ın “Kültür ve Dil” eseri üzerine tam da oturdu. Mimarinin en önemli yanı kültürel açıdan görsel zekâmızda iz bırakmasıdır. Tebrikler. 👍

    Güvenli Alan Yaratmak: Çengelli İğne (Safety Pin) Hareketi

    Tanatofobinin Anlamı | Ölümden Neden Bu Kadar Korkuyoruz