içinde

İnanılmazİnanılmaz KızgınKızgın

Yeni Bir Virüs Daha! Langya Henipavirus (LayV)

Ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlara neden olan virüsün hayvanlardan insanlara bulaştığına inanılıyor.

Araştırmacılar, şimdiye kadar kaydedilen düzinelerce vaka ile Çin’de yeni tanımlanan bir virüsü izlemeye başladı.

Yeni Langya henipavirus (LayV) ilk olarak kuzeydoğudaki Shandong ve Henan eyaletlerinde 2018’in sonlarında tespit edildi, ancak bilim adamları tarafından geçen hafta resmi olarak tanımlandı.

Bilim adamları, virüsün muhtemelen hayvanlardan insanlara bulaştığını ve Tayvan sağlık otoritesinin şu anda yayılmayı izlediğini söyledi. Araştırmacılar vahşi hayvanları test ettiler ve 262 farenin dörtte birinden fazlasında LayV viral RNA’sını buldular, bu da “kır faresinin doğal bir rezervuar olabileceğini düşündüren bir bulgu”. Virüs ayrıca evcil keçilerin %2’sinde tespit edildi.

Virüsle ilgili ilk soruşturmalar, Çin, Singapur ve Avustralya’dan bilim adamları tarafından geçen hafta New England Journal of Medicine’de (NEJM) yayınlanan yazışmalarda özetlendi.

İnsanlarda virüs ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlara neden oldu. Bilim adamları, enfekte olan tüm insanların ateşi olduğunu söyledi. Virüs, 35 kişiden 26’sında bulunan tek potansiyel patojendi ve “LayV’nin ateşli hastalığın nedeni olduğunu” düşündürdü.

LayV’den bugüne kadar herhangi bir ölüm yaşanmadı. NEJM gazetesinin ortak yazarı Duke-NUS Tıp Fakültesi’nden Prof Wang Linfa, devlet tarafından yönetilen Global Times’a, LayV vakalarının şu ana kadar “ölümcül veya çok ciddi” olmadığını ve “ panik yapmaya gerek olmadığını” söyledi.

Araştırmacılar, virüsün insanlar arasında bulaşıp bulaşamayacağının hala belirsiz olduğunu söyledi. 35 vakanın çoğu çiftçilerdeydi ve diğer enfekte olmuş kişiler fabrika işçilerini içeriyordu. Araştırmacılar, “15 yakın temaslı aile üyesine sahip dokuz hastanın temaslı takibi, yakın temaslı LayV bulaşmasını ortaya çıkarmadı, ancak örneklem büyüklüğümüz insandan insana bulaşma durumunu belirlemek için çok küçüktü” dedi.

Bilim adamları LayV genomunu sıraladılar ve bunun Hendra virüsü ve Nipah virüsünü de içeren zoonotik RNA virüslerinin bir kategorisi olan bir henipavirüs olduğunu belirlediler. Atları ve insanları etkileyen ve Avustralya kökenli olan Hendra virüsü ve Güneydoğu Asya’da hastalık salgınlarına neden olan Nipah virüsü, yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Editör: Astropower – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Özgenç Ege Erdemir tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Samsung Galaxy Z Flip 4: İkiye Katlanabilen Yeni Telefon Duyuruldu

    Hazret-i Nuh'tan İmam Hüseyin'e Uzanan Bir Yas Günü: Aşura