içinde

MuhteşemMuhteşem

Tuna’nın Kraliçesi Budapeşte’ye Seyahat

Bir yeni merak uyandıran şehirle daha karşınızdayım.

Macaristan-Budapeşte bir dönem Roma İmparatorluğu’nun parçası olup, imparatorluk yıkıldığı zaman ise kendi krallığını kurmuş bir şehirdir. Daha sonrasında ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun bir parçası haline gelmiştir. Reformla birlikte kent gelişmeye başlamıştır. Macar Ulusal müzesi ve Tuna Nehri’nin iki kıyısını birbirine bağlayan ‘Zincir Köprü’ de bu dönemde inşa edilmiştir. Daha sonra 1873 tarihinde ‘Eski Buda’ ve ‘Pest’ şehirlerinin birleşmesiyle yeni şehir ‘Budapeşt’ oluşmuştur. Şehrin Buda kısmı tarihi bölgesini oluşturup, Tuna Nehri’nin batısındaki tepeye kurulmuştur.

Nemli bir iklime sahip olan şehirde popüler dönem ikiye ayrılır. Mart ayında sıcaklıkların yükselmesiyle, hareketlenmeye başlayan şehirde yaz aylarının sonlarına kadar turist sayısı katlanarak artar. Özellikle haziran, temmuz ve ağustos turistlerin en fazla olduğu dönemdir. Yoğun ve sıcak dönem yerine daha sakin ve serin bir havada Budapeşte’yi görmek isteyenler içinse marttan mayısa kadar ki dönem uygun olabilir.

Budapeşte’ye gidiş için İstanbul’dan aktarmasız ve gün aşırı uçuş vardır. (Ferench Lizst Havaalanı) Budapeşte havaalanı, kent merkezi için otobüs, tren, taksi kullanılabilir. 200 E numaralı otobüs hattını kullanarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz ayrıca gece varışlar içinde 900 E numaralı otobüs hattını kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda geniş bir ulaşım ağı vardır. Otobüs ve trenler şehrin her noktasında bulunmaktadır. Turistik merkezlerine ulaşım için, 2-4-6 no.lu metro hatları kullanılabilir. Tuna Nehrini ziyaret içinse Tuna Nehri feribot seferleri düzenlenen Budapeşte’de şehri gezebilme imkânınıza sahip olabilirsiniz. Budapeşte’de çok sayıda uygun otel bulabilirsiniz. Otellere 2-3 ay öncesinde rezervasyon yaptırmak önemlidir. Gezilecek yerlerle ilgili bilgi vermeden önce Budapeşte’nin UNESCO Dünya Miras Listesinde olduğunu söylemek gerekir.  Aynı zamanda Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisidir.

Öncelikle Budapeşte’yi yakından tanımak ve eşsiz bir manzara gezisi düşlediğinizde tekne gezisi bunun için doğru bir tercihtir. Dilerseniz romantik bir akşam yemekli, şarap tadımlı nehir turu, kokteyl eşliğinde nehir turu veya özel gruplar için nehir turu gibi her zevke hitap edecek turlar mevcuttur. Budapest River Cruise firmasının turları ile seçilen turlara göre 12.50 euro-88 euro arasında değişmektedir.

Elbette Budapeşte’de görülmesi gereken tarihi ve kültürel birçok yer de vardır.

Bunlar arasında; Buda kalesi,

Budapeşte Güzel Sanatlar müzesi

Budapeşte Parlamento binası

Kahramanlar meydanı,

Aziz Stephen bazilikası

Geleneksel bir Macar mutfağını her yerde görebilir ve tadabilirsiniz. Osmanlı döneminin izlerini Macar yemeklerinde görmek mümkündür. Macar mutfağı çorbalarıyla ünlüdür. Özellikle kendi tattığım ve Türklerin sebze çorbasını andıran tadıyla ‘Gulaş’ çorbası Macar mutfağında çok  önemli bir yeri vardır. Türk tadını andıran bu çorba bazen sadece sebze ile bazen de yeşil fasulye ile yapılmaktadır. Ana yemekleri ise patates, makarna veya pirinç ile bir arada sunulmaktadır. En meşhur etli yemeklerinden olan, ‘Pörkölts’ ve ‘Paprikas’ sığır eti, domuz eti veya koyun etinden yapılır. Noel ya da Paskalya bayramlarında, lahana dolması, kızarmış kaz ciğeri eti meşhurdur. Budapeşte’de ‘Fözeleks’ en iyi sebze yemeklerindendir. En ünlü şarabı ise ‘Tokaji’. En iyi restoranları ise; Arany Kaviar, Costes Downtown, Babel Budapest. En iyi kafe; Book Cafe; Özellikle kahve içmek için tercih edilebilecek en iyi kafelerden birisidir.

Şehirde çok fazla butik ve özel tasarım olduğundan alışveriş seçeneği çok fazladır. Vaci caddesi Budapeşte’nin en ünlü alışveriş caddesidir. Her Ekim ayında, Budapeşte Tasarım haftası her Nisan ayında Moda haftası şehrin alışveriş ve modaya olan ilgisinin önemli bir parçasıdır. Budapeşte’nin ünlü ‘The Room’ mağazasındaki yetenekli Macar tasarımcıların özel kreasyonlarını görebilirsiniz.

Gece hayatı oldukça hareketli olan şehirde ‘TÜTÜ Budapeşte’ gece kulübü, tiyatrosu, dans evi, müzikleri ve ses sistemiyle görülmesi gereken en önemli mekânlardan biridir. Macaristan-Budapeşte’de çok fazla festival düzenlenmektedir. Sziget, Avrupa’nın en büyük popüler müzik ve kültür etkinliklerinden biri olup her Ağustos ayında  düzenlenir. Eylül ayında Uluslararası Şarap festivali, Satranç festivali gibi çok sayıda festival vardır.

Aynı zamanda kaplıcaları, geleneksel hamamlarıyla ünlü şehirde, ‘Rudas Kiraly’ ve ‘Veli Bej Osmanlı’ döneminden kalma hamamlar en önemli hamamlarıdır.

Para birimi Macarca forinti kullanılmaktadır.

1 Macar forinti yaklaşık 0.0125 TL’dır.

Resmi dili Macarca olan şehir, Orta Avrupa’nın en büyük sanat ve kültür merkezi konumundadır.

Editör: Astropower – 21.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Doğaya Fısıldayan Adam: Raku Inoue ☘

    Cinsiyet Kalıpları Hakkındaki Sitemlerim