içinde

MuhteşemMuhteşem

Çamaşır Problemi- Amerika Maceraları | 4. Bölüm

İlk bakışta, Amerika’da kişisel çamaşır makinelerinin yasak olduğu anlaşılıyor. Ancak, durum öyle değil. Şehirden uzak kırsal alanlarda yaşayan Amerikalılar çamaşır makinesi satın alıyor ve kullanıyor. Bu durumda çamaşırhaneler, kırsala uzak bir mesafede kaldığı için çok zaman harcamanız ve normal bir ev hanımı için karlı ve elverişli olmayan bir araca yakıt ikmali yapmanız gerekir.

Nüfus yoğunluğu yüksek şehirlerde, evlerde kişisel olarak kullanılan çamaşır makineleri oldukça nadirdir. New York, Philadelphia, Los Angeles, Dallas,gibi şehirlerde durum bu anlattığım şekildedir. Yüksek binalarda, konut kompleksleri özeldir. Çamaşırhaneler, 2-3 çamaşır makineli odalar mevcuttur.

Ekipmanı çalıştırmak için, ödeme yapmak zorunludur. Odaların prensibi, çamaşırhane işlerine benzemektedir. Buradaki en önemli fark evden ayrılmak zorunda olmamanız, çamaşırhanelerin odaların tam girişine yerleştirilmesi.

ABD’de yıkama ve kurutma ekipmanları ile donatılmış çok sayıda oda var. Çamaşırhaneler hemen hemen her adımda bulunur. Çalışma saatleri değişebilir, ancak program çoğunlukla standart, kapanış saat 10’dan sonra gerçekleşiyor. Ayrıca günün 24 saati çalışan çamaşırhaneleri de bulabilirsiniz.

İçeri girince, çok sayıda çamaşır makinesi bulmak kolaydır. Bazen çamaşırhaneler farklı özellikler taşıyan makinelerle donatılmıştır, ancak yıkama programları çoğunlukla benzerdir. Ziyaretçinin yalnızca getirilen çamaşırları sıralaması, kullanılmamış ekipmanı bulması, bir şeyler doldurması, deterjanları dağıtıcıya koyması ve döngüyü başlatması gerekir.

Her makine, ekipmanın mevcut durumunu ve cihazın başlatılması için ödenmesi gereken fiyatı gösteren dijital bir ekrana sahiptir. Bir yıkama döngüsünün ortalama maliyeti yaklaşık iki ila üç dolar arasındadır.

Çoğu durumda, ödeme makineleri yalnızca 25 kuruş değerinde para kabul eder.

Temizleme işlemine başladıktan sonra, boş vaktiniz olacaktır. Bu vakti farklı şekillerde değerlendirebiilirsiniz; başkalarıyla sohbet edebilir, en yakın kurumda öğle yemeğine gidebilir, cadde boyunca yürüyebilir, dergi okuyabilirsiniz.

Çamaşır deterjanlarının evden getirilmesine izin verilmektedir ve çamaşır tozu, sabun, çamaşır suyu, klima ve leke çıkarıcı satan özel satış makineleri kullanabilirsiniz. “Çeyrek” için bu tür cihazlar doğru miktarda para verecektir.

Yıkama işleminin sonunda özel bir el arabası almalı ve varilden bir şeyler çıkarmalısınız. Islak çamaşırlar kurutma ekipmanına taşınır. Kurutma makinesinin temizliğini kontrol ettiğinizden ve sadece o zaman içine bir şey koyduğunuzdan emin olun.

Kurutma ekipmanının kullanımı için, ekipmanın yaklaşık 8 dakikalık çalışması için aynı şekilde 25 kuruş ödemek zorunda kalacaksınız. Çok fazla keten varsa, tam kuruma için yaklaşık 40 dakika yeterlidir ve bu da yaklaşık yarım dolara mal olur.

Daha büyük çamaşırhanelerde yönetici ile tanışabilirsiniz. Bir çalışan size sorularınız konusunda yardımcı olacak ve ekipmanı nasıl kullanacağınızı gösterecektir. Ancak, özel bir işçi, bir kuraldan çok bir istisnadır. Sıradan çamaşırhanelerde çalışan olmayabilir, bu nedenle herhangi bir sorunuz varsa, duvar pankartlarında listelenen telefon numaralarını aramak daha iyidir. Görüştükten sonra 10 dakika içinde yardım beklenmesi gerekecektir.

Ekstra Bilgiler;

Toplantı yeri ve iletişim

Amerikan çamaşırhaneleri artık yalnızca çok sayıda otomatik makineye sahip bir yer olarak algılanmıyor. Çamaşırhanede yeni arkadaşlar edinebilir, politika, fiyatlar, çocuklar hakkında konuşabilir, masa oyunları oynayabilir, birlikte TV seyredebilirsiniz. Bir çamaşırhane ziyaretinin yeni arkadaşlar edinmek, komşularla sohbet etmek ve en son haberleri tartışmak için ekstra bir neden olduğu düşünülmektedir.

Çoğu zaman çamaşırhane sahipleri kafe ve restoran sahipleriyle aynı fikirdeler. Çamaşırhane tesisinin hemen yakınında bir catering tesisi kurulmalıdır. Böylece, yıkama döngüsünü başlatan vatandaşlar güvenli bir şekilde yakındaki bir restoranı ziyaret edebilir ve bir fincan kahve içebilir. Yemek yerken, zaman daha da hızlı geçecek..

Editör: Fatih Düz – 01.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Eray B. Wilson tarafından yazıldı

Muzik (old school metal, punk, folk ve klasik), film, gezi, doga, kultur, sanat, isci sinifi, emektar emekci :) kendi halinde, keyfine duskun birisi.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İnsanlar Neden Mars’a Ulaşmadı?

    İniş Çıkışlarla Dolu Bir Hayat: Sigmund Freud – Bölüm 1