içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

New York City ve Amerika Macerası | 1. Bölüm

Hemen hemen hepimizin hayalidir Amerika’yı gezip, görmek hatta abartıyorum çalışmak, eğitim almak ve yaşamak. Ben de sizlere kendi tecrübelerimi paylaşacağım. Olur da bir gün yolunuz düşerse, yardımcı olur umarım. New York eyaletinden başlayalım. New York City (NYC) eyalet içinde bir yer, ufak bir not düşelim. The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island meşhur yerleridir, eyaletin başkenti Albany’dır ve bu kısım Upstate (Buffalo, Rochester, Syracuse, Albany/Schenectady/Troy) olarak geçer. Neyse genel de buraya gelenlerin uğrak yeri New York City’dir. İlk durakta Manhattan olur. Biz buraya geldik, neler yapabiliriz, ne yer içeriz, nerede kalırız. Haydi başlayalım

Times Square

Meşhur Times Square, Dünya’ya felaket haberini insanların ekranlara bakıp öğrendiği yer burası 7/24 canlı, heyecanlı ve hem yerlisi hem de turistinden çok renkli bir o kadar da belalı insanların cirit attığı meydan. Kalabalık olduğu için yan kesiciye, hırsıza, dolandırıcıya dikkat edin. Hatta afro-amerikalılar size ‘Rap müzik dinliyor musun? Albümümüz çıktı, bize destek olur musun?’ diye elinize sıkıştırırlar CD’yi ama boştur. He ben mi Metal müzik dinliyoruz hamdolsun otomatikman oralı bile olmuyorum. Artı sene 2022 ne CD’si resimde de gördüğünüz gibi dev ekranlar sizleri büyüleyecek gerçekten ambiansi çok iyi. Ben özellikle kara bulutların toplandığı zaman burayı daha bir çok seviyorum. Bir de meşhur Red Stairs (Kirmizi Merdivenler) buraya da gidip bir selfie çekilin. Batman, Süperman, Spiderman vs… kostümlü maskotlarla foto çekilirseniz sizden bahşiş beklerler.

Eee Amerikalara kadar geldik de açız aç!

Panik yok 99 cent veya $1 Pizza ve NYC pizza gördüğünüz yere gidip sade peynirli olmak maksadıyla 1 dilim pizza’ya $1 veriyorsunuz gülmeyin dilimi büyük, doyurucu ve lezzetli. Evet hijyenik mekanlar NYC Sağlık Bakanlığı buraları sıkı denetliyor. Pizza olmaz derseniz Manhattan sokaklarında caddelerinde HALAL FOOD arabalarını göreceksiniz. Et döner, tavuk döner, pilav üstü döner, kebap vs… bir güzel karninizi doyuracaksınız. İlaveten Manhattan da bir sürü Türk restoranları var. Dolayısıyla tercih size kalmış.

Ulaşım

Geldik başka bir can alıcı noktaya. New York’ta ulaşım. Hiç panik yapmayın burası gerçekten bir metropol şehri ve 7/24 ulaşım mevcut. Metro, otobüs, taksi, uber, lyft. Sizler turist olarak veya öğrenci, çalışan artık neyse metrodan kendinize METRO CARD alıyorsunuz. Sabah aksam istediğiniz kadar binebilirsiniz, aktarma ücreti ödemiyorsunuz. Bilet gişelerinden veya makinelerden nakit, kredi kartı ile tekrar yükleme yapabilirsiniz. Gece binerseniz kalabalık vagonlara binmeyi tercih edin. Ne olur ne olmaz ayrıca New York’ta gerçekten yeraltı dünyası var. Çünkü metro bağlantısı çok büyük birazda karışık. Yan yana giden metrolar, altlı üstlü çalışan metrolar vs… Yağmur ve kar zamanı gecikme olacak şimdiden bilginize. Bir de sağ da sol da cirit atan anneleriyle gezinen fareleri görürsünüz.

Amerikanın büyük sorunu “Evsizler”

Maalesef hayalden çok kabus gibi insanın üstüne çöken Amerika gerçekleri ve en basta EVSİZ İNSANLAR geliyor. Genel de size pek bulaşmazlar, para dilenirler. Baktınız elinde bıçak vs. üstünüze gelip, saldırıyor artık kendinizi koruyacaksınız. Metro içinde dışında yer de uzanmış veya uyumuş sekil de çok rastlarsınız. Korkmayın, bulaşmayın ama tetikte olun.

Şimdilik bu kadar ama bitmez…

New York ile ilgili yazmam gereken çok şeyler var ama kısım kısım vaktim oldukça ve elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım. Buraya kadar gelip, okuyup vakit ayırdığınız için hepinize teşekkür ederim değerli okurlar.

Kendinize çok çok iyi bakın…

Editör: Fatih Düz – 15.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Eray B. Wilson tarafından yazıldı

Muzik (old school metal, punk, folk ve klasik), film, gezi, doga, kultur, sanat, isci sinifi, emektar emekci :) kendi halinde, keyfine duskun birisi.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    İngilizce Dil Becerilerimizi Nasıl Daha Hızlı Geliştirebiliriz?

    Travmaların Nesilden Nesile Aktarımı