içinde

HavalıHavalı

Stickers Ultrason İle Hastane Sırası Beklemek Tarihe Karışıyor

Tıbbi görüntülemede yeni bir dönem daha: İphone cihazlarla uyumlu Butterfly iQ+ dan sonra stickers ultrason

Günümüzde hastaların iç organlarının canlı görüntülenmesine olanak sağlayan ultrason görüntüleme, ancak hastanelerde ve muayenehanelerde bulunan geniş ve özel ekipmanlar sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde mühendisler, bu özel ekipmana olan ihtiyacı ortadan kaldıran ve ultrasonu avucunuzun içine sokan bir cihaz geliştirdiler.

cildinize yapıştırabileceğiniz yara bandı boyutunda stickers ultrason 48 saat boyunca sürekli kalbin, akciğerlerin ve diğer iç organların net görüntülerini sağlar.

Mühendisler, 28 Temmuz’da Science dergisinde yayınlanan bir makalede yeni ultrason çıkartmasının tasarımını sundular. Buluşu göstermek için araştırmacılar çıkartmaları gönüllülere uyguladılar. Cihazların, ana kan damarlarının ve kalp, akciğerler ve mide gibi daha derin organların canlı, yüksek çözünürlüklü görüntülerini ürettiğini gösterdiler. Gönüllüler oturma, ayakta durma, koşma ve bisiklete binme gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirirken, ultrason bantlar güçlü bir şekilde vücutlarına yapışmayı sürdürdü ve iç organlardaki değişikliklerin net olarak görüntülenmesini sağladı.

Kablosuz olan Iphone cihazlarla uyumlu cep ultrasonu Butterfly iQ+ gibi kablosuz değil fakat olacak

Yeni geliştirilen ultrasonik cihaz, mevcut tasarımında, vücuttan yansıyan ses dalgalarını görüntüye dönüştürmek için birkaç cihazın kablolarla bağlanmasını gerektiriyor. Bilim adamlarına göre cihazın bu durumu bile hastanelerdeki EKG makineleri gibi vücuda takılırak organların sürekli izlenmesi imkanı sunduğu belirtiyorlar..

Bir yara bandından daha büyük olmayan ultrason, küçük titreşimli polimer reçine tamburlarından oluşuyor ve bilim adamları teknolojisinin geliştirilerek çok çeşitli farklı kullanımlara dönüştürülebileceğinin de altını çizmektedirler.

Bilim insanlarının bir sonraki hedefi ultrasonik cihazları kablosuz hale getirmek olacak. Bu sayede hastalar harici bir cihaza bağlanma ihtiyacı duymadan bu cihazları doktorlarından veya eczanelerinden temin edebileceklerdir. Bilim adamları, bu cihazın vücutta birden fazla noktaya yerleştirildiği, cihazların akıllı telefonla iletişim kurduğu ve yapay zeka algoritmalarının verileri anında görüntüye dönüştürebildiği bir gelecek sunuyor.

Stickers Ultrason Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Daha önce ABD merkezli teknoloji şirketi Butterfly, bir iPhone’a takılan ve bir uygulama kullanılarak kontrol edilebilen, taşınabilir, cep boyutunda bir ultrason tarayıcı  2011’de Butterfly Network’ü (Kelebek Ağı’nı) kurarak dünyaya satışa çıkarmıştı.

Cep Ultrasonu 2021 Yılında Türkiye’ye gazetelerde çıkan haberlerle tanıtılmıştı

Tanıtım gazete manşetlerine şu şekilde yansıdı:

‘2020 yılında Abdul Latif Jameel Health ve Butterfly Network; Butterfly iQ+ ultrason cihazlarını Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’daki potansiyel 2 milyar kişiye sunmak için stratejik dağıtım ortaklığı kurdu. Kurulan ortaklık modern tıbbi hizmetlere erişimde devam eden küresel eşitsizliğe bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır ve dünyanın daha az gelişmiş bölgelerinde sağlık hizmetlerine katılımı hızlandırmaya odaklanmaktadır.”

Türkiye’de cep ultrasonu yeni yeni kullanılmaya başlasa da henüz tüm ülkede kullanılmamaktadır.

Umarız hem Cep Ultrasonu ve hem de Stickers ultrason en kısa sürede ülkemizde de kullanılır.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Suda Kırışan Parmaklarımız Sağlığımız Hakkında Bize Ne Söylemek İstiyor?

    Haçlılar Bizans’a Karşı: Halkın Seferi