içinde

Haçlılar Bizans’a Karşı: Halkın Seferi

Batı Roma İmparatorluğunun barbar kavimler tarafından yıkılmasının ardından, Doğu İmparatorluğu hayatta kalmayı sürdürdü. Katolik-Ortodoks ayrımı henüz yoktu ve dönemin insanları tarafından da net olarak algılanmış değildi ve bu yüzden Bizans/Doğu Roma İmparatorluğunda yaşayan insanlar kendilerini ”Yunanca konuşan Hristiyanlar/Romalılar” olarak tanımlıyorlardı. Haçlı kroniklerde de Anadolu toprakları Romanya olarak geçmektedir. Ortodoksluk ise zamanla Bizans İmparatorluğunun kendi içindeki boşlukların tamamlanması ile oluştu.

Birinci Haçlı Seferi ilk olarak ,Türklerin doğudaki Hristiyanlara olan saldırısından ve kutsal toprakların Müslümanların elinde olması gibi nedenlerle ortaya çıktı. 1096 yılında Papa II. Urbanus, Clermont Konsilinde Hristiyan dünyasına seslenerek bu seferi başlatmıştır. Seferin arka planında, Avrupa’da yaşanan siyasi gerginlikleri, Hristiyan olmayanların üzerine yansıtma politikası vardı. Sefer her ne kadar masraflı olsa da yol üzerindeki yerleşimlerden rahatlıkla geçinilebilirdi. Zaten Haçlılar, Doğu Avrupa’ya ilerlediklerinde karşılarına çıkan her bir yerleşkede huzursuzluğu bozdular ve ”Barbar ve cahil” olarak nitelendirdikleri Hristiyanlara kan kusturdular. 

Peki Batı ve Bizans orduları arasında daha önce bir çekişme yaşandı mı? Evet yaşandı. Özellikle Bizans İmparatorluğunun Güney İtalya’daki toprakları ve Adriyatik Denizi’nin doğu kıyıları, Normanlar tarafından işgale uğruyordu. (Robert Guiscard ve oğlu Birinci Haçlı Seferi’nin büyük liderlerinden olan Bohemund’un Bizans topraklarına saldırıları bulunmaktadır. Özellikle Bohemund’un sefere katılma nedenlerinden birisi de Bizans ile olan çekişmedir.) Kutsal Savaş’ın ilan edilmesi sırasında ise Bizans İmparatorluğu’nun durumu eskisinden daha iyiydi. Tek sorun ordunun zayıf düşmesiydi ve bu zayıflık paralı askerler ile güçlendirilmeye çalışılıyordu. Aslında Bizans’ın Batı H ristiyanlarından paralı asker talebi Kutsal Savaş çağrısına dönüştü.

Haçlılar ve Bizans Arasında İlk Sürtüşmeler: Halkın Haçlı Seferi

Harekete geçen ilk grubun üyelerinin çoğu halktan insanlar olduğu için ”Halkın/Köylülerin Haçlı Seferi” olarak bilinir. Bu grubu komuta edecek herhangi bir lider yoktu. Grubun büyük bir çoğunluğu da macera ve servet peşinde koşan suçlu ve katillerden oluşuyordu. Bu ilk grubun başında seferin önemli din adamı Pierre L’Ermit vardı. Grup asıl niyetin dışında hareket etti. Doğu Avrupa topraklarında henüz yeni Hıristiyan olmuş kavimleri ezerek/kılıçtan geçirerek Konstantinopolis’e doğru ilerleyişlerini sürdürdüler. Bu şiddetli ilerleyişlerinde yol üzerindeki Yahudileri de ortadan kaldırarak büyük bir katliam gerçekleştirdiler.

Sonunda Konstantinopolis’e geldiler. Bizans İmparatoru Alexios, bu gruptan asıl orduyu beklemelerini talep etti ve bu şiddet yanlısı topluluğu durdurmak için girişimlerde bulundu. Halkın Haçlı Seferi’ni oluşturan topluluk ise bu kararı bir engel olarak görmüş ve imparatorluk topraklarında yağmaya girişmişlerdi. Alexios bu kalabalığı bir an önce Anadolu topraklarına geçirme sözü verdi. İznik’e kadar ilerleyen ilk Haçlılar, aldıkları yenilgilerden ötürü geri çekilmek zorunda kaldı ve ilk saldırı büyük bir bozgunla sonuçlanmış oldu. Haçlıları bozguna uğratan Türkler ise onların ne kadar fakir ve güçsüz olduklarını görüp bu ilerleyişi ciddiye almamışlardı. Asıl ordu Bizans’ın engelleme çabalarına rağmen Anadolu topraklarına girdi ve Haçlı Seferleri’nin en başarılı sürecini başlattı.

BİBLİOGRAFYA:

  • Peter Tudebodus ”Bir Tanığın Kaleminden, Birinci Haçlı Seferi-Kudüs’e Yolculuk”
  • Raimundus Aguilers ” Haçlılar Kudüs’te, Bir Papazın Gözünden İlk Haçlı Seferi”
  • Averil Cameron, ”Bizanslılar”
  • Umut Başat, ”Anadolu’ya Saplanan Hançer, Antakya Prinkepsi Bohemund’un Hayatı ve Faaliyetleri”

Editör: Astropower – 31.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Ayberk Toy tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Stickers Ultrason İle Hastane Sırası Beklemek Tarihe Karışıyor

    Hristiyan Şövalye Tarikatları