içinde

İnanılmazİnanılmaz

Afazi Nedir?

Afazi, diğer insanların söylediklerini konuşmakta veya anlamakta sorun yaşadığınız bir bozukluktur. Genellikle beyninizin bir kısmına verilen hasar nedeniyle olur, ancak beyninizin çalışma şeklini bozan koşullarda da olabilir. Ayrıca birden fazla afazi türü vardır. Beyninizdeki hasarın yeri, sahip olduğunuz afazi türünü belirler.

Bu durum neredeyse her zaman inme veya travmatik beyin hasarı gibi başka bir sorunun belirtisidir. Migren gibi durumların geçici bir etkisi olarak da olabilir. Afazi, özellikle altta yatan durum tedavi edilebilir olduğunda veya kendi başına iyileşebildiğinde genellikle tedavi edilebilir.

Kimleri etkiler?

Afazi, beynin konuşma veya konuşan diğer insanları anlama yeteneğinizi kontrol eden alanlarına zarar veren herkesi etkileyebilir. Orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde – özellikle inme gibi durumlar nedeniyle – daha yaygındır, ancak her yaşta da olabilir.

Bu durum ne kadar yaygın?

Afazi nadirdir, Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 2 milyon insan bu duruma sahiptir ve her yıl yaklaşık 180.000’kişi daha gelişmektedir. Belirli koşullarda çok sık olur. Bunun bir örneği, bu duruma sahip insanların yaklaşık üçte birinin de bir tür afazi olduğu inmedir.

Bu durum vücudu nasıl etkiler?

Bu iletişim kurma yeteneğinizi etkilediğinden, bu duruma sahip insanlar genellikle başkalarının onları anlamasının zor olduğunu düşünürler. Bu bir dizi soruna neden olabilir. Bazıları sadece bir bardak su isteyememek gibi küçük sıkıntılardır. Diğerleri, birine felç belirtileri yaşadığınızı söyleyememek gibi hayatı tehdit eden yanlış anlamalar haline gelebilir.

Afazi belirtileri nelerdir?

Birden fazla afazi ve afazi benzeri durum vardır. Afazi semptomlarının birçok benzerliği olsa da, hala bazı önemli farklılıklar vardır. Afazinin nasıl çalıştığını anlamak için, konuştuğunuzda beynin birlikte çalışan iki spesifik kısmı hakkında biraz bilgilenmemiz bunu anlamamıza yardımcı olur:

Broca bölgesi: Beynin bu kısmı adını, konuşmak için kullandığınız kasları kontrol ettiğini keşfeden Fransız doktordan alır. Ön lobunuzun bir parçası, genellikle şakağınızın sol tarafındadır.

Wernicke bölgesi: Beynin bu kısmı, adını konuşurken kullanmak için doğru kelimeleri anlama ve seçme yeteneğinizi kontrol ettiğini keşfeden Alman nöroloğundan alır. Temporal lobunuzun bir parçası, ayrıca genellikle sol tarafınızda kulağınızın hemen üstünde.

Beynin bu iki bölgesi konuşmanıza yardımcı olmak için birlikte çalışır. Wernicke alanı, hangi kelimeleri kullandığınızı ve seçtiğinizi anlamanızı işler ve daha sonra Broca bölgesine sinyaller gönderir. Broca bölgesi hangi kelimeleri kullanacağını bildiğinde, konuşurken kullandığınız kaslara sinyaller gönderir.

Afaziye ne sebep olur?

Afazi beyne zarar veren herhangi bir durumla olabilir. Beyninizin işlevlerini bozan problemlerde de olabilir. Bunun olası nedenleri şunlardır:

  • Alzheimer hastalığı.
  • Anevrizmalar.
  • Beyin ameliyatı.
  • Beyin tümörleri (kanser dahil).
  • Serebral hipoksi (oksijen eksikliğinden kaynaklanan beyin hasarı).
  • Beyin sarsıntısı ve travmatik beyin hasarı.
  • Demans ve frontotemporal demans.
  • Gelişimsel bozukluklar ve konjenital problemler (rahimde gelişirken bir sorun nedeniyle doğduğunuzda sahip olduğunuz durumlar)
  • Epilepsi veya nöbetler (özellikle bunlar kalıcı beyin hasarına neden olursa).
  • Genetik bozukluklar (doğumda Wilson hastalığı gibi bir veya her iki ebeveynden miras aldığınız durumlar).
  • Beyninizin viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan veya otoimmün durumlardan iltihaplanması (ensefalit).
  • Migren (bu etki geçicidir).
  • Radyasyon tedavisi veya kemoterapi.
  • Toksinler ve zehirler (karbon monoksit zehirlenmesi veya ağır metal zehirlenmesi gibi).
  • İnme veya geçici iskemik ataklar (Tia lar).

Bulaşıcı mı?

Afazi bulaşıcı değildir. Bazı bulaşıcı koşullarda olabilir, ancak bunların hiçbiri kesinlikle afaziye neden olmaz.

Afazi nasıl tedavi edilir ve bir tedavisi var mı?

Ne yazık ki, afazi için doğrudan bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, genellikle bir şekilde tedavi edilebilir. Afazi tedavisinde ilk adım genellikle buna neden olan durumu tedavi etmektir. İnme gibi durumlarla, beynin etkilenen bölgesine kan akışını hızlı bir şekilde geri yüklemek bazen kalıcı hasarı sınırlayabilir veya önleyebilir.

Afazi’nin sarsıntı, migren, nöbet veya bir tür enfeksiyon gibi geçici bir sorun nedeniyle meydana geldiği durumlarda, afazi de genellikle geçicidir. Afazi genellikle iyileşir veya iyileştikçe tamamen kaybolur ve beyniniz zaman ve tedavi ile iyileşir.

Şiddetli felçlerde olduğu gibi uzun süreli veya kalıcı beyin hasarı olan insanlar için konuşma terapisi bazen bir kişinin dil yeteneklerine yardımcı olabilir. Bu terapi seçenekleri ayrıca bir kişinin başkalarını anlamasını ve afazisini nasıl telafi edeceğini geliştirmesine yardımcı olabilir. Konuşma terapisi aynı zamanda bakıcıları ve sevdiklerini de içerebilir, böylece en iyi nasıl iletişim kuracağınızı ve size nasıl yardımcı olacağınızı bilirler.

Afazi’yi nasıl önleyebilirim veya gelişme riskimi nasıl azaltabilirim?

Afazi tahmin edilemez bir şekilde olur, bu yüzden bunu önlemek mümkün değildir. Bununla birlikte, buna neden olan koşulları önlemeye veya bu koşulları geliştirme riskinizi azaltmaya çalışabilirsiniz. Yapabileceğiniz bazı şeyler şunları içerir:

Dengeli bir diyet yiyin ve sağlıklı bir kilo verin. Dolaşım ve kalp sağlığınızla ilgili birçok durum, özellikle inme, beyninizin bölgelerine zarar vererek afaziye neden olabilir. İnme ve benzeri durumları önlemek, afazinin olmasını önlemenin veya gelişme riskinizi azaltmanın önemli bir yoludur.

Enfeksiyonları görmezden gelme. Göz ve kulak enfeksiyonlarının hızlı tedaviye ihtiyacı vardır. Bu enfeksiyonlar beyninize yayılırsa, ciddi hatta ölümcül olabilirler ve afaziye yol açabilecek beyin hasarına neden olabilirler.

Güvenlik ekipmanı takın. Kafa yaralanmaları afaziye yol açan beyin hasarına neden olabilir. İster işte ister kendi zamanınızda olun, güvenlik ekipmanı kullanmak afaziye yol açabilecek bir beyin hasarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Güvenlik donanımı örnekleri arasında kask ve emniyet kemerleri (veya diğer araç güvenlik kısıtlamaları) bulunur.

Sağlık durumlarınızı yönetin. Kronik durumların yönetilmesi, beyin hasarına ve afaziye neden olabilecek diğer durumların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu tür kronik durumlara örnekler arasında Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, epilepsi ve inmeye yol açabilecek kan pıhtısı riski oluşturan durumlar bulunur.

Editör: Astropower – 26.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ruh Haline Göre Dinlemen Gereken Kalben Şarkısını Söylüyoruz 🤘🏻

    Fobilere Ne Kadar Hakimsin?