içinde

MuhteşemMuhteşem

Bu Halka Arza Girilir Mi?

Halka arz ne demektir? Öncelikle buna bir bakalım.

Halka arz en basit tabiri şirketlerin tüm varlıkları ile birlikte küçük paylara bölünerek satışa çıkarılma işlemidir. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Yeni bir yatırım için kaynak arayışı, şirket faaliyetlerini büyütmek, şirketi borç yükünden kurtarmak gibi çeşitli nedenler için nakit sağlamak isteyen şirketler bu yöntem ile paylarını satışa çıkarabilirler.

Diğer taraftan borsada yatırım yapan yatırımcılar da bu hisse senetlerini satın alma fırsatına sahip olurlar. Halka arzlar genel olarak bakıldığında uzun vade de kazançlı olabileceği gibi kısa vadede yatırımcılarına yarar sağlamışlardır.

Bir şekilde ilgili kurumların belirlediği şartları sağlayan şirketler halka arz olup borsa da işlem görmeye başlayacaktır.

Her perşembe SPK tarafından yayınlanan bültende halka arzı onaylanan firmalar açıklanır. İşte bu bültenin yayınlanmasından sonra belirlenen tarihlerde talep toplama başlar.

Talep toplama ile birlikte de yatırımcılar birbirlerine veya borsa hakkında öngörülerde bulunabilen tanıdıklarına bu soruyu sorarlar.

 Bu halka arza girilir mi ? 

Bu soruyu sormadan önce bir kaç unsura bakmanız da fayda var.

Öncelikle şirketin halka arzı onaylandıktan sona KAP(Kamu Aydınlatma Platformu)’nda yayınlanmış olan İzah namesi ve araştırma raporlarını inceleyin.

Daha sonra şirket hakkında halka araza katılmayan veya liderlik etmeyen aracı kuruluşların yazdıkları raporları incelemelisiniz. Bu raporlarda bulunan fiyat tespiti ve finansal tablo analizleri önemli bir fikir oluşturacaktır.

Şirket izah namesinde yer alan halka arzdan elde edilecek kaynağın değerlendirileceği yerler de önem arz etmektedir.

Halka arzın yöntemi de bakılması gereken bir diğer önemli husustur. Şirketler halka arz olurken bedelli sermaye artırımı yapabilirler veya ortakların hisselerini satışa çıkarabilirler. Ortak hisselerinin halka arz edilmesi durumunda şirket maddi bir gelir elde edemeyecektir.

Şirketin geçmiş dönem mali durumu da bir diğer madde olacaktır. İzah namelerde çoğunlukla son üç yıla ait gelir tablosuna yer verilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şirketin istikrarlı ve karlı bir biçimde büyüme eğilimde olup olmadığıdır. Şirketin finansman gideri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Ortak olduğumuz bir ticari faaliyettir sonuçta. Şirketin bulunduğu sektör ve sektörün içerisinde ki payıda dikkate alınmalıdır..

Halka arz tam olarak bir kazan kazan politikası gibi görülebilir. Yorum olarak benim görüşüm halka arz olan şirketlere yatırım yaparak, şirketlerin büyümesine ve yatırım yapmasına olanak sağlanmış olur. Bu şekilde iki taraflı kazanç elde edilmesi de mümkün gözüküyor.

Halka arz olurken şirketler iki şekilde yatırımcılarına pay satışı yaparlar.

– Eşit Dağıtım Yöntemi:

Bu yöntemde halka arz olan hisse adedi, halka arza katılan yatırımcı sayısına bölünerek eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle küçük yatırımcılar için tercih edilen bir yöntemdir.

Hisse işleme başladığı ilk gün tüm yatırımcıların elinde eşit miktarda hisse olacaktır. Bu sayede tüm yatırımcılar aynı oranda kar veya zarar edeceklerdir.

– Oransal Dağıtım Yöntemi:

Adından da anlaşılacağı gibi yatırımcılara belirli bir oranda hisse dağıtılan yöntemdir. Bu yöntemde en çok yatıran en fazla hisseye sahip olacaktır.

Şirketler iki yönteme göre de halka arz olabilirler.

Unutulmamalıdır ki kesin kazanç diye bir durum söz konusu değildir. Borsa da yatırım yaparak bir ticari faaliyete ortak oluyorsunuz. “Zarar, karın ortağıdır.” Yatırım yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bu yazı yatırım tavsiyesi niteliğinde olmayıp bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Editör: Astropower – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Yusuf Alper EVCİL tarafından yazıldı

Yarım Kalmışlığın Hikâyesi kitabının yazarı, iki çocuk babası, instagram Farazimuhabbet hesabının sahibi. Muhasebeci.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. güzel içerik emeğinize sağlık,halka arzda finansal analiz raporunu incelemek önemli olmakla birlikte sektör analizi de önemlidir.bir de sermaye arttırımın da vereceği bedelli bedelsiz hisse oranı.bedelsiz hisse oranı yüksek olunca alan kişi için karlı olur.bedelli oranının zamanını da da kaçırmamak lazım.en önemli faktör içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar elbet.ve gelecek tahminleri ve uzman görüşleri. spekülasyonlar çıkan haberler çok yakın takip gerektiren durum. sabrın ve kalbin iyi ise halka arza girilebilir.

    Kanserle Savaşan Süper Meyve: Çilek

    Türkiye’nin 2000’li Yıllarında Dünya Mirası Listesine Alınan Yerler