içinde

HavalıHavalı

Kırıkhan Ruhban Okulu Sanat Merkezine Dönüşüyor

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan ve yıkık bir durumda olan tarihi binanın sanat merkezi olması kararlaştırıldı.

Yapı, önceden Fransızlar tarafından yapılmış bir ruhban okuluydu. Fransızların Hatay’ı işgal ettiği dönemlerde okulu Fransızlar yönetiyordu. Okul, Kırıkhan Ruhban okulu adıyla bilinmiştir. Hem bir okul hem de bir kiliseden oluşmuştur. Kırıkhan’daki Kurtlusoğuksu mahallesinde bulunmaktadır. Fransız hükümeti, Cizvit ve Lazarist tarikatının ortaklaşa açtıkları okuldur. Bu tarikatlar, Hristiyanlığı yaymaya çalışan misyoner yani din görevlileridir.

Okulun açılış tarihi ile ilgili kesin bilgi olmamasına rağmen bazı kaynaklar 1923 yılını gösterirken bazı kaynaklar 1930’u göstermektedir. 7 Temmuz 1939 tarihinde Hatay’ın Türkiye’ye katılmasıyla Fransızlar Hatay’ı terk ettiler. Böylece okul Türklerin olmuş oldu.

Ruhban sözcüğünün etimolojisine baktığımızda ‘Ruhban’ Arapça kökenli sözcüktür. Rahip sözcüğünden türemiştir. Sözcük, Yunanca’da pneuma Latince’de spiritus demektir. Türkçe’de bu sözcükler nefes, ruh anlamlarını karşılar.

Tanımı ise, TDK’nın İfadesiyle rahipler demektir. Rahipler, bekar olan, kliselerde çalışan din adamları veya din görevlileri anlamına gelmektedir. Kendilerini dine adarlar. Rahipler manastırda yaşarlar. Manastır, din adamlarının bir arada yaşadıkları yerdir. Manastırda da görev alabilirler. Ayrıca rahiplerin evlenmeleri yasaktır.

Hatay valisi Rahmi Doğan dün akşam tarihi binayı ziyarette bulundu.

Binayı Rahmi Doğan dışında Ayhan Yavuz, Hüseyin Yayman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Numan Bölükbaşı, Jandarma Komutanı Yüzbaşı rütbesine sahip Kenan Özmen inceledi. Hüseyin Yayman, TBMM Dijital Komisyon Başkanı, Ayhan Yavuz Kırıkhan Belediye Başkanı’dır.

Okul, Fransızlardan sonra ilkokula daha sonra halk eğitim merkezine dönüştü. Şu an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan okulun, incelemeler üzerine bir proje ile kültür, sanat merkezine dönüştürüleceği bilgisi paylaşıldı. Merkezin içerisinde konferans salonu, sergi yerleri, atölye çalışmalarının yapılabilmesi için eğitim atölyelerinin olacağı belirtildi. Projeye DOĞAKA yani Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın destek vereceği ve Projenin adının “Sarı okulun kültür sanat ve eğitim merkezine dönüştürülmesi projesi” olacağı bildirildi.

Proje şu an ihale aşamasında olsa da yıkık durumda olan tarihi yapının, sanat merkezi olarak değerlendirilmesi proje için bir hayli önemli. Merkez içerisinde eğitim atölyelerinin ve sergi yerlerinin açılmasıyla vatandaşların bu kısımlardan eğitim almaları tüm vatandaşların yararına olabilecek bir gelişmedir.

Editör: Ayşe Tunç – 28.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Astroloji ve Evler

    Türk Mitolojisi ve Unsurları