içinde

HavalıHavalı

Coco Chanel’in Başarı Dolu Hayat Hikayesi

Moda, sadece elbiselerden oluşmaz. Moda gökyüzünde, moda sokakta, moda düşündüklerimiz ve yaşadığımızdır.

Coco Chanel Efsanesi Nasıl Ortaya Çıktı?

Kariyerine küçük bir şapka dükkanı ile başlayan Coco Chanel, bugün dünyada en bilinen moda markalarından biri. Gelin, dünyanın en başarılı kadın girişimcilerinden biri olan Coco Chanel ’in ilham verici başarı öyküsüne birlikte bakalım…

Asıl adı Gabrielle Bonheur Chanel olan Coco Chanel, 1883’te Fransa’nın Saumur şehrinde dünyaya geldi. Chanel, 7 kişilik fakir bir ailenin çocuğuydu ve annesini 6 yaşındayken kaybetti. Annesinin ölümünden sonra babası da aileyi terk etti.

Chanel, daha sonra bir yetimhaneye yerleştirildi ve burada dikiş dikmeyi öğrendi. Bu dönemde arkadaşları için şapkalar diken Chanel’in ürünleri çok beğeniliyordu. Gençlik döneminde çeşitli mağazalarda terzi yardımcısı olarak çalıştı.

1908’te Paris’te ilk şapkasını tasarlayan Chanel, tasarladığı şapkaları 1909 yılında bir apartmanın zemin katında satmaya başladı. Şapkaları çok beğenildi ve bu apartmanda yaptığı satışlar onun mesleğini seçmesinde etkili oldu. Artık insanlara kıyafet ve aksesuar tasarlamanın ve dikmenin ona keyif verdiğini biliyordu.

Şapkalarını sattığı semt Paris’in elit semtlerinden biriydi ve Chanel burada Arthur Capel adında bir iş adamıyla tanıştı. Capel, Chanel’in Paris’te bir dükkan açmasına yardımcı oldu.

1913’te kadın spor kıyafetleri satan bir butik açan Chanel, kadınların daha rahat edeceği ve kullanışlı modeller üzerinde çalıştı. Kadınlara moda, zarafet ve şıklık konusunda yol gösterici ve örnek oldu.

Sonrasında moda haline gelen siyah rengi seçen Chanel, markanın simgesi haline gelen siyah mini elbiseyi de burada tasarladı ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Time Dergisi’ne Girmeyi Başardı

Chanel,  tüm bu başarıları ile ünlü Time Dergisi’nin 20. yüzyılın en etkili 100 insanı listesi içerisine girmeyi başaran tek moda tasarımcısı olmuştur. Atatürk, moda tasarım alanıyla oldukça ilgili olduğundan, yolu Coco Chanel ile kesişir. Fransız modasını yakından takip eden Atatürk, Türk ordusunun üniformalarını ünlü Fransız moda tasarımcısı Coco Chanel’e (1883 – 1971) tasarlattırır ve ordumuz 1945’lere kadar o tasarım üniformalarını giyer.

Özensiz giyindiğinizde elbiseniz fark edilir, kusursuz giyindiğinizde siz fark edilirsiniz.

Modadan ziyade stili üstün tutan Chanel’in kişiliği de en başarılı işleri kadar ünlüdür. Kararlı ve sosyal yapısı sayesinde birçok farklı sektörden geniş bir insan kitlesi ile birlikte çalışan Chanel’in yaşamı, hayranlık uyandıran yönleri ile film ve kitaplara dahi konu olmuştur.

Coco Chanel Parfümleri

Efsane parfümün hikayesi ise 20. yüzyılın en çalkantılı dönemlerine, 1920’lerin başlarına uzanıyor. Her şey aslında o yıllarda Fransız moda çevrelerinin fenomeni haline gelmiş Gabriel Chanel’in, Paris’in elit kadınları için, onların hayatını özetleyecek devrimci bir koku tasarlamaya karar vermesiyle başlar. Chanel, o güne kadar baskın olan ağır ve tek bir çiçek notasından oluşan, abartılı şişe tasarımlarına sahip kokulardan farklı olarak, eşsiz bir parfüm ve gerçek bir kadın kokusu yaratmak ister.

Bunun için Rusya kraliyet ailesinin özel parfümcüsü Ernest Beaux ile irtibata geçen Matmazel Chanel, birkaç ay sonra Beaux’nun sunduğu on farklı koku numunesinden beşincisine karar verdiğinde, efsane parfümün ismi de ortaya çıkmış olur.

Coco Chanel Ölümü

1971 senesinde 30 senedir evi olarak kullandığı Hotel Ritz’de aşırı doz ilaç nedeniyle maalesef hayatını kaybetti. Cenaze töreni Eglise de la Madeleine’de düzenlenen ünlü tasarımcının mezarı ise İsviçre’nin Lozan kentinde yer alan Bois-de-Vaux Mezarlığı’ndadır.

Dik duruşu azmi, güzelliği, zarafeti, aklı zekası çalışkanlığı ve cesareti ile modanın duayeni,  bir Coco Chanel geldi geçti bu dünyadan…

Her gün bir moda şovudur ve dünya, bir pisttir.

Editör: İlkem Baydarlı – 25.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Halil İnalcık Kimdir?

    Frank Frazetta’dan “Barbar Conan”