içinde

Değişen Moda Anlayışı ve Dünya Güzelleri

Genellikle magazinlerde sıkça gördüğümüz yarışmalardan biridir Dünya Güzellik Yarışmaları. Hangi yıl izlerseniz izleyin eminim ki siz de birinci olanın neden seçildiğini, arkadaki kızlardan birinin daha güzel olduğunu illa ki düşünmüşsünüzdür. Güzellik herkese göre farklı olmasına rağmen tanımına bakacak olursak “Bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyeti.” olarak geçmektedir.

Moda ise toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini belirler.

Belki de tüm bunlar yüzünden oluşan güzellik algısı, kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesini ister.

1951 Dünya Güzeli: Günseli Başar

İlk Dünya güzellik yarışmasının galibi olmuştur. Rumeli kökenlidir. Güldüğünde belirginleşen gamzeleri ve o dönemde moda olan ince kaşları vardır. Koyu tenlidir.

1969 Dünya Güzeli: Eva Rueber- Staier

Avusturyalı’dır. Miss World 1969’u kazanmıştır. TV sunucusu ve modeldir. Sarı saçlara, büyük gözlere sahiptir. Dudakları ve kaşları şu anki modanın aksine incedir.

1970 Dünya Güzeli: Jennifer Hosten

Önceki yılda beyaz ten, sarı saç modayken bu yıl siyahi yarışmacı olarak anılan Jennifer birinciliği aldı. Hokka buruna, siyah tonlarında yapılmış bir göz makyajına sahipti.

1990 Dünya Güzeli: Özlem Gültekin

Birinciliği gölgede kalan Özlem Gültekin’i Jülide Ateş kariyer konusunda geride bırakmıştı. Yani asıl mesele en güzel olmak değil, devamını getirebilmekti.

 

2020 Dünya Güzeli: Elif Yılmaz

Elif Yılmaz, bizi 1969’a götüren sarı saçlarıyla 2020’nin güzeliydi. Günümüze yaklaştığımızdan olsa gerek, dolgun dudakları ve buğulu bir göz makyajına sahipti.

2021 Dünya Güzeli: Harnaaz Sandhu

Hindistanlı Harnaaz, 80 adayın içinden birinci oldu. Koyu tene ve yüzüne orantılı bir buruna sahipti.

2022 Dünya Güzeli: Angel Bhathal

Kanadalı güzel de sarı saçlara ve dolgun dudaklara sahipti.

Yukarıdaki bir sürü örnekten de görebileceğimiz gibi aslında hiçbir zaman tek doğru olmadı, hatta birinciyle ikinci arasında bile ne ten ne yüz benzerliği olarak hiçbir aynılık yoktu. Hepsinin kendine has güzellikleri vardı. Bu yarışma her yıl yapıldı ama hiçbir yıl bir önceki yıla sadık kalınmadı. Veya hiçbir model sırf önceki yıl kazananın saçları sarıydı diye kendi saçını sarı yapmadı, kendi vücutlarını bütünleyen özellikleriyle oraya katıldılar.

Kısacası şu an kendimizde moda yüzünden beğenmediğimiz her bir özellik yıllar sonra en çok seveceğimiz özelliğimiz haline gelebilir. Unutmayalım ki hiçbir şey durağan değil, her şey akıyor ve gidiyor…

Editör: Zehra Garipli – 25.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yanlış Yolda Olduğunuzda Evrenin Gönderdiği Gizli İşaretler

    Bağırsaklarınız Mutluysa Siz De Mutlusunuz!