içinde

MuhteşemMuhteşem

Ertuğrul Gazi’nin Gerçek Babası

Tarihi anlamak ve bilmek çok önemlidir. Geçmişte olan hatalardan ders çıkarmak en bilinen sebeplerden biridir. En iyi sebepse, geçmişteki bilgilerin ışığında daha ileriye gitmektir. Tabi bu sebepleri gerçekleştirmek için tarihi bilmek gerekir. Lakin tarihi öğrenirken yanlış bilgilere rastlamamız muhtemeldir. Bu yanlış bilgilere rastlamamak çok kolaydır. Bunun için iyi bir araştırma yapmak ve doğru kaynakları okumak yeterlidir.

Osmanlı Devleti’nin soy ağacı hakkında da aynı durum geçerlidir. Osmanlı Devleti’nin soyu hakkında da bilgilerimiz çok azdır. Ayrıca edindiğimiz bilgiler arasında da yanlışlıklar mevcuttur. Birden çok görüş olduğundan dolayı bir karışıklık söz konusudur. Bu duruma en güzel örnekse, Ertuğrul Gazi’nin gerçek babasının aslında kim olduğudur.

Yıllarca babasının ismi Süleyman Şah olarak akıllara kazınmıştır. Lakin bu durum böyle değildir. Babasının gerçek ismi Gündüz Alp’tir. Bu yazının amacıysa, yaşanan karışıklığı kısaca anlatıp sorunu açıklığa kavuşturmaktır.

Ertuğrul Gazi’nin Gerçek Babası ile İlgili Karışıklık Nereden Gelmektedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Ertuğrul Gazi’nin gerçek babası Süleyman Şah değildir. Aksine Gök Alp’in oğlu Gündüz Alp’tir. Bu bilgiyi ise dönemin kaynakları olan Ahmedi ve Enveri vermektedir. Aşıkpaşazade ise Kaya Alp oğlu Süleyman Şah olarak bahseder. Verilen bu bilgiden dolayı bir karışıklık yaşanmaktadır.

Bir başka karışıklığa sebep ise dilden dile gelen söylemlerdir. Tabi bu duruma bir açıklık getirmemiz gerekir. Bilinene göre Ertuğrul Gazi’nin Gerçek Babası olan Gündüz Alp’in lakabı Süleyman Şah’tır. Bu durumdan dolayı da bir karışıklık söz konusudur.

Ertuğrul Gazi’nin Gerçek Babasının Gündüz Alp Olduğuna Dair Kanıt Var Mı? 

Merhum tarihçi Halil İnalcık Ertuğrul Gazi’nin gerçek babasının Gündüz Alp olduğundan bahseder. Tabi bu bilgiye ulaşmak isteyenler olabilir. Bu yüzden “Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler” adlı kitabını inceleyebilirler. Tarihçiler arasında bir fikir mevcuttur. Ertuğrul Gazi’nin büyük oğlunun adının Gündüz olmasıdır. Bu fikrin nedeni ise babasının ismini oğluna vermiş olma ihtimalidir. Tabi bu durum bir kanıt niteliğinde değildir.

Kanıt verecek olursak, Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi dönemi sikkelerini söyleyebiliriz. Bu sikkelerin üzerinde ‘Osman bin Ertuğrul bin Gündüz Alp’ yazmaktadır. Bu yazı ise Gündüz Alp oğlu Ertuğrul oğlu Osman anlamına gelir. Tabi bu bulgu ise tüm tartışmalara son vermektedir.

Kısaca; Ertuğrul Gazi’nin gerçek babasının ismi Süleyman Şah değil, aksine Gündüz Alp’tir.

Editör: Astropower – 17.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Aykutalp BALKAN tarafından yazıldı

Genç bir yazar ve şair

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Drake Kumarda 1 Saatte Tam 27 Milyon Dolar Kaybetti

    Pantera Sahnelere Geri Dönüyor! 🤘