içinde

Günde gerçekten kaç adım atmamız gerekiyor? İşte gerçekler

Günde 10.000 adım bilimden gelmedi – ve hiç kimse nereden geldiğinden tam olarak emin değil.

Peki bilim bize ne söylüyor?

Dr. Pontzer bana Hadza kadınlarının günde ortalama 13.000 adım attığını ve ilginç bir şekilde, Kanada’da motorlu taşıtların kullanılmadığı Old Order Amish topluluğundaki kadınların günde yaklaşık 14.000 adım yürüdüğünü söyledi.

Atalarımıza geri dönersek – çiftçilik yapılmadan önce – hepimiz avcı-toplayıcıydık ve yiyecek bulmak çaba gerektiriyordu. Eğer avcılık ve toplayıcılık atalarımız için fiziksel olarak çok yorucu olsaydı, farklı bir şekilde evrimleşmiş olurduk. Çok hareket edebilmek, gerektiğinde daha iyi yemeklerin olduğu yerlere hareket edebilmek anlamına da gelir. Bu tür bir hareket aynı zamanda bizi sağlıklı tutarsa, bu evrimsel bir kazanımdır.

60 yaşın altındaki yetişkinlerde ne kadar çok adım atılırsa, ölüm oranı günde 8.000 ila 10.000 adıma ulaşana kadar o kadar düşük olur.

Neyse ki, Kadın Sağlığı Çalışması adım sayar takan kadınları inceledi ve ardından çeşitli sağlık ölçümlerinin sonuçlarını atılan adım sayısıyla karşılaştırdı. Bu çalışmanın verileri 2019’da yayınlandı ve gösterdiği şey şu: 45 yaş ve üstü kadınlar arasında, günde 4.400 adım atan kadınların ölüm oranı, günde 2.700 adım atanlara göre önemli ölçüde daha düşüktü. Aslında, kadınlar ne kadar çok adım atarsa, faydaların eşitlendiği günde 7.500 adıma ulaşana kadar ölüm oranı o kadar düşük oluyordu. İlginç bir şekilde, adımların hızı önemli değildi, sadece adım sayısı önemliydi.

Yakın zamanda, bu yıl 15 çalışmayı inceleyen ve çok benzer sonuçlara ulaşan bir meta-analiz yayınlandı. 60 yaşın altındaki yetişkinlerde ne kadar çok adım atılırsa, ölüm oranı günde 8.000 ila 10.000 adıma ulaşana kadar o kadar düşük olur. 60 yaş ve üstü olanlar için, sağlık yararı günde yaklaşık 6.000 ila 8.000 adım arasında sabitlendi.

Editör: Fatih Düz – 16.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kendinizi geliştirmenize katkı sağlayabilecek YouTube kanalları

    Çevrimiçi Olarak Güvenilir Sağlık Bilgileri Mi Arıyorsunuz?