içinde

HavalıHavalı

Kahve içmek sağlığınızı kötü etkiliyor

Birçoğumuz için, ilk yudum – veya büyük boy bir fincan – kahve içmeden günümüz resmi olarak başlamaz. Ve önerilen günlük alım miktarında (400 mg veya yaklaşık iki bardak) içmek herhangi bir olumsuz sağlık etkisine neden olmasa da, onu tamamen atlamanın faydaları vardır.

Kahve, adımlarınızı hızlandırabilir (veya sabah 10’dan önce çalışmanıza bile izin verebilir), ancak onu atlamak daha fazla enerji ve daha iyi sağlığın anahtarı olabilir.

1. Daha mutlu ve daha uyanık hissedeceksiniz

Kafeinli içecekler içmek, vücudunuzu krediyle çalıştırmak gibidir. Beslenme uzmanı Melissa Smith’in açıkladığı gibi, kafein enerji üretimiyle ilgili reseptörlere kilitlenir, vücudunuzu daha fazla enerjiye sahip olması için kandırırken, normalde enerji üretim döngüsünde yeniden kullanılan doğal enerji veren molekülleri kullanır.

Kafein ayrıca stres tepkinizi artırır, bu da stres hormonu kortizolün salınmasına neden olur. “Kortizoldeki bir artış, kan şekeri seviyelerinde bir artışa neden olacak ve bu da insülini artıracaktır. Bu, iltihabı artırarak kendinizi yorgun ve kötü hissetmenize neden olur” diyor Melissa.

2. Daha iyi uyuyacaksın

Kafein bir uyarıcıdır, yani kaliteli uykuyu teşvik etmek için ideal değildir. Gününüzden çıkarmak kortizol ve melatonin’i doğal ritimlerinde tutar, bu da daha iyi uyku ve daha az yorgunluk ile sonuçlanır.

3. Vitamin ve mineral emilimine yardımcı olur

Araştırmalar kafeinin B6 vitamini gibi önemli besinlerin tükenmesine neden olabileceğini ve kalsiyum, demir, magnezyum ve B vitaminleri dahil olmak üzere temel minerallerin besin emilimini engelleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca bağırsaklardan emilen kalsiyum miktarını engeller ve kemikler tarafından tutulan miktarı tüketir.

Kafein ayrıca manganez, çinko ve bakırın emilimini azaltabilir ve magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfat atılımını artırabilir.

4. Günlük toplam kalori alımınızı azaltabilirsiniz

Bu, kahvenizi nasıl aldığınıza ve onu neyle değiştirmeyi planladığınıza bağlıdır, ancak şu anda kendi kahvenizi süt ve şekerle yapıyorsanız veya bir kafe latte’den ihtiyacınız olanı alıyorsanız, kahveyi bırakmak günlük kalori alımınızı azaltmak anlamına gelir. Bunun yerine limonlu sıcak su veya kafeinsiz bitki çayı deneyin.

Kahve içmeyi azaltmak için:

  • İlk uyandığınızda yorgunsanız, biraz limon suyuyla birlikte bir bardak ılık su için. Bonus puanlar için, güneş içeri girerken pencere kenarında için. Güneş ışığı melatonini kapatır ve sabahları uyanık hissetmek için gerekli olan kortizolü doğal olarak artırır.
  • Stres veya diyetle ilgili olabileceğinden, yorgunluğunuzun kökenine inin. Diyetiniz söz konusu olduğunda, protein bazlı bir kahvaltı yapın, rafine karbonhidratlardan (tahıllar, ekmek, makarna ve unlu mamuller gibi) kaçının, bol miktarda taze sebze ve meyve ile avokado gibi sağlıklı yağlar tüketin.
  • Enerji üretimi için gerekli olan B vitaminini bolca tüketin. B vitamini açısından zengin besinler arasında et ve balık, mantar, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, avokado, fındık ve tohumlar, yumurta, fasulye ve yulaf bulunur.
  • Uykuya öncelik verin. Kafein genellikle uyku eksikliğini ortadan kaldırmak için kullanılır.

Editör: Fatih Düz – 24.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Kripto Para Birimleri Piyasa Değerlerinin %62’sinden Fazlasını Kaybetti. Ama Elon Musk Hala Satın Alıyor!

    Sosyal medya yakında ücretli üyelikle kullanılacak