içinde

HavalıHavalı

Kokular Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Koku alma ve duygunun yakından bağlantılı olduğu fikri, koku duyusu üzerine hem popüler hem de bilimsel tartışmalarda yaygın hale geldi. Kokuların ruh halini etkilediği, güçlü zevk veya hoşnutsuzluk deneyimleri uyandırdığı, uyanıklık veya rahatlama sağladığı ve uzun zamandır unutulmuş duygusal anıları çağrıştırdığı söylenir. Bu etkilerin genellikle, koku almanın beynin duygusal deneyimle ilgili bölümlerine bağımlılığını yansıttığı söylenir. Hatta bazı yazarlar koku duyusunu “en duygusal duyumuz” olarak adlandırmaya kadar varmışlardır. Bunun ne kadarı gerçek, ne kadarı fantezi?

Kokunun Gücünden Yararlanmak

Araştırmacılar, kokuların bir hafıza tetikleyicisi olarak hizmet edebileceğini ve bilgileri hatırlama veya tanıma yeteneğimizi artırdığını buldular.

Dalton’un lisansüstü çalışmasında, insanlara farklı kokuların varlığında yabancıların yüzlerini incelemesini sağladı. “En iyi tanıma performansı, bu yüzleri ilk gördüklerinde var olan kokuyla test edildiklerinde ortaya çıktı” diye açıklıyor. “Bir dizi başka çalışma da benzer bulguları doğruladı, yani bir kokunun varlığında çalışmanın kişinin bu bilgiyi hatırlamasına yardımcı olabilir.”

Kokular Ruh Sağlığını Nasıl Etkiler?

Uçucu yağlar yüzyıllardır hem fiziksel hem de zihinsel rahatsızlıkları iyileştirmek için kullanılmıştır. Bildirilen faydaları arasında hafızayı ve dikkati geliştirmek, sakinleştirici bir etki yaratmak, iltihaplanmayı ve hastalıkları önlemek ve daha fazlası yer alır.

Fakat bir şeyi koklamak nasıl hissettiğimizi nasıl etkileyebilir?

Koku alma duyumuzdan beyindeki koku soğanı sorumludur. Koku soğanı, beynin sırasıyla hafıza ve duygulardan sorumlu bölümleri olan hipokampus ve amigdala ile bağlantılıdır. 

Uçucu yağlar ve stres giderme arasındaki bağlantıyı tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, kokulu uçucu yağların beynin duygusal merkezini harekete geçirdiğini biliyoruz. Ayrıca hormonal seviyeleri etkileyebilir ve sinir sistemini düzenleyerek gevşeme duygularının artmasına neden olabilir.

Uçucu yağlar, masaj yoluyla veya bir küvete batırılarak cilt yoluyla koklanabilir veya emilebilir. Çoğu zaman, insanlar aşağıdakilerden birini veya birkaçını kullanarak aromaterapi yaparlar:

  • Aroma çubukları (inhaler olarak da bilinir, yağı emen taşınabilir nesnelerdir)
  • Aromatik spritzerler
  • Vücut kremleri, yağlar veya losyonlar
  • Difüzörler
  • Tuzlar (banyoda kullanmak için)

Biberiye

Biberiye, memnuniyet duygusuyla ilişkilidir ve performans ve ruh hali üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Biberiye, kaygı ve stresi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Lavanta

Lavanta kokusu sakin hissetmekle ilişkilidir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Sinir sisteminizi sakinleştirebilir ve hatta ruh halinizi iyileştirebilir. Lavanta koklamak, zihninizi bulanık veya sisli hissettirmeden rahatlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Stres, kaygı veya depresyon yaşayan birine lavanta aromaterapi önerilebilir.

Nane

  • Zihinsel işlevi arttırır
  • Öksürük ve soğuk algınlığını gidermeye yardımcı olur
  • Stresi azaltır
  • Fiziksel acıyı azaltır

Nane ayrıca solunduğunda bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Ylang-Ylang

Ylang-ylang sakinliği teşvik eder ve stresi azaltır, bu da onu uzun bir günün sonunda gevşemek ve stres atmak için iyi bir seçenek haline getirir. Ylang-ylang’ı teneffüs etmek aslında nefesinizi ve kalp atış hızınızı yavaşlatabilir, bu nedenle şokta olan veya travma geçirmiş insanlara yardımcı olabilir.

Buhur

Buhur, artan uyanıklık gibi bilişsel etkilere sahiptir. Bazı araştırmalar, buhurun aslında hafızayı da iyileştirebileceğini öne sürüyor. Bazı araştırmalar, buhurun özellikle meditasyon sırasında zihinsel dikkat dağınıklıklarını gidermek ve zihni sakinleştirmenize yardımcı olmak için iyi bir uçucu yağ olduğunu iddia ediyor.

Limon otu

Limon otunu teneffüs etmek, özellikle sıcak havalarda vücut ısısını soğutmaya yardımcı olabilir.

İnsanlar genellikle limon otu aromaterapisini uyarıcı ve canlandırıcı bir deneyim olarak bildirirler. Daha canlı veya enerjik hissetmek istediğinizde evinize biraz limon otu dağıtabilirsiniz. Limon otu aromaterapi sindirime yardımcı olabilir, mide bulantısını hafifletebilir ve baş ağrısı ve kas krampları gibi adet belirtilerini iyileştirebilir.

Güvenlik endişeleri

Birçok uçucu yağ, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından düzenlenmemiştir. Bazı uçucu yağlar fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarına fayda sağlayabilirken, asla kalifiye bir sağlık uzmanı tarafından yapılan tedavinin yerini almamalıdır. Uçucu yağlar kullanırken güvenlik önlemleri alın.

Kaliteli Yağlar Satın Alın

Satın aldığınız ürünün kalitesi hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Uçucu yağların çoğu koyu renkli bir şişede satılır ve üretici, kaynağı (yağın nereden geldiğini) etikette açıkça belirtmelidir. Malzemelerin saf olduğundan emin olun, yani yağın diğer parfüm türlerini içermediğinden emin olun.

Seyreltik Yağlar

Uçucu yağlar kullanımdan önce daima seyreltilmelidir. Örneğin, bir difüzörde 1/2 bardak suya üç ila beş damla yağ kullanın. Yağları havalandırılan bir alanda dağıtın. Uçucu yağları bir seferde yalnızca yaklaşık 30 dakika dağıtın, aralarında düzenli molalar verin.

Yağları Düzgün Depolayın

Isı, ışık ve oksijenin yağın kalitesini etkilediğini unutmayın. 28 Yağlarınızı orijinal kaplarında (üstleri hava almayan şişelerde) ve serin ve karanlık bir yerde, doğrudan güneş ışığından uzakta sakladığınızdan emin olun.

Editör: Fatih Düz – 12.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sir Mo Farah, Çocukken Kaçırıldığını Açıkladı!

    15. Yaş Günün Kutlu Olsun, iPhone! İşte Kısa Bir Tarihçesi ve Geleceği İçin Bazı Tahminler