içinde ,

HavalıHavalı

15. Yaş Günün Kutlu Olsun, iPhone! İşte Kısa Bir Tarihçesi ve Geleceği İçin Bazı Tahminler

iPhone hala 21. yüzyılın en ikonik cihazlarından biri.

Apple’ın tartışmasız amiral gemisi olan iPhone’u piyasaya sürmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Bu kadar yıl sonra, benzer bir marka bilinirliği seviyesine ulaşmayı başaran çok az ürün var.

2007’de hevesli bir izleyici kitlesine duyurulan iPhone, iletişim kurma biçimimizde ve hatta günlük yaşam biçimimizde devrim yarattı.

Steve Jobs, iPhone’u 9 Ocak 2007’de tanıttı.

Geniş ekran devrimi

iPhone Haziran 2007’de Amerika Birleşik Devletleri’nde ve sonrasında Kasım ayında altı ülkede daha piyasaya sürüldü.

1970’lerde Mac bilgisayarların piyasaya sürülmesinden 2001’de iPod’a kadar Apple, takipçileriyle nasıl etkileşim kuracağını ve bir ürünü piyasaya sürerken olağanüstü düzeyde heyecanı nasıl teşvik edeceğini zaten biliyordu.

iPhone için ilk incelemeler neredeyse tamamen harikaydı ve Apple’ın ayrıntılara ve stile gösterdiği özen takdir ediliyordu. Belirtilen tek sorun ağ bağlantısıydı ve bu, cihazın kendisinden ziyade telefon operatör ağlarındaki düşük hızlarıyla ilgili bir sorundu.

Tüketicilerin iPhone’un stilini takdir etmesi sürpriz olmadı. Bu, geniş format ekranlı (ancak yine de telefonun şeklini yansıtan) akıllı telefonlara yönelik yükselen bir eğilimin göstergesiydi. Nokia N95, aynı yıl piyasaya çıkan başka bir örnekti.

Kredi: Wikimedia Commons / Asim18 2007 Nokia N95, sürgülü bir tuş takımına sahipti.

Orijinal iPhone, Wi-Fi’ı sundu, 2G EDGE bağlantısını destekledi ve internet indirme hızları 500Kbps’nin altındaydı (bugünkü çoklu Mbps hızlarına kıyasla).

Ayrıca 4GB veya 8GB modellerle sınırlıydı. Bu, bugün mevcut olan 1 TB seçenekleriyle karşılaştırıldığında kulağa acınası gelebilir, ancak yüzlerce şarkı veya videoyu tutmak için yeterliydi ve o zamanlar devrim niteliğindeydi.

Apple montaj hattı

iPhone 3G, önemli ölçüde geliştirilmiş veri hızları ve Apple App Store’un eklenmesiyle Temmuz 2008’de dünya çapında kullanıma sunuldu. Lansmanda yalnızca 500 uygulama sunulmasına rağmen, uygulama mağazası telefon işlevselliğinde önemli bir gelişme kaydetti.

Kullanıcılar 3G’ye alışmaya başlayınca, yaklaşık bir yıl sonra yerini 3GS aldı.

Düzenli olarak yeni ürünleri piyasaya sürme döngüsü, Apple’ın başarısı için kritik öneme sahipti. Apple, düzenli güncellemeler yayınlayarak (tüm ürün yinelemeleri veya daha küçük işlevsellik iyileştirmeleri yöntemleriyle) her yıl yeni sürümler için istekli, hevesli bir kitleyi güvence altına almayı başardı.

iPhone 5S sürümünden iPhone 12'ye kadar iPhone boyutları gözle görülür şekilde büyüdü. Tboa/Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Ayrıca, eski ürünler genellikle tüketicinin ailesinden birine verileceğinden, Apple’ın ürün hattı, çok kuşaklı bir kullanıcı tabanı oluşturmasına yardımcı oldu. Bu tüketim hattı bugün hala çalışmaya devam ediyor.

Eski yollara yeni yaklaşımlar

iPhone ailesi, 15 yıllık geçmişi boyunca boyut, hız ve depolama alanında iyileştirmeler aldı. “Yeni” özelliklerinden bazıları piyasada kesinlikle yeni değildi, fakat Apple bunları (kurucu Steve Jobs’un dediği gibi) “işe yarayan” son derece bütünleşik yollarla sunmada adeta mükemmeldi.

2013’te iPhone 5S, kullanıcıların telefonlarının kilidini parmak iziyle açmalarına izin veren parmak izi okuyucusunu tanıttı. Bu, ilk olarak 2003 yılında Fujitsu F505i ile tanıtılmış olsa da , Apple bu özelliğin sağlam bir uygulamasını sağladı. Tabii ki, kurnaz kişilerin mekanizmayı nasıl atlayacaklarını öğrenmeleri çok uzun sürmedi.

2017 yılında piyasaya çıkan iPhone X, Face ID özelliğini de beraberinde getirdi. Bunun hala zayıf yönleri vardı, ancak en azından bir fotoğrafla kilidin açılmasına karşı bağışıklığı bulunuyordu.

Güvenliğin ötesinde, iPhone serisi ayrıca kamera teknolojisinde yıldan yıla iyileştirmeler yarattı. İlk model iki megapiksellik küçük bir kameraya sahipken, sonraki modellerde çözünürlüğü 12 megapiksele kadar yükseltilmiş çoklu lensler vardı ve bu da piyasadaki birçok dijital kameraya rakip oldu.

Kablosuz şarj, iPhone 8 ile tanıtıldı (ancak 2011’de ki Samsung’dan önce geldi). Ve 2017’de piyasaya sürülen iPhone X’in çerçevesiz tasarımı, aynı yıl Sharp Aquos S2’de bulunan özellikler üzerine inşa edildi.

Tartışma

Bununla birlikte, iPhone hiçbir zamansorunsuz olmadı. 2016’da iPhone 7’nin piyasaya sürülmesiyle standart 3,5 mm kulaklık soketi kaldırıldı ve çoğu kişi bundan memnun olmadı.

Başlangıçta müşterilere normal kulaklıklarını bağlamaları için bir adaptör sağlanmış olsa da, bu sadece iki yıl kadar ücretsiz sunuldu. Asıl üründen sonra satın alınması gerekiyordu. 2016 yılında kablosuz kulaklık satışlarında ani bir artış olduğuna dair işaretler vardı. Belki biraz uygun bir şekilde, Apple aynı anda AirPods’larını (kablosuz Bluetooth kulaklıkları) piyasaya sürdü.

Benzer bir değişiklik 2020’de iPhone 12’nin piyasaya sürülmesiyle geldi. Tüketicilerin çok sayıda yedek cihazı olduğunu iddia edilerek – ve belki de geri dönüşüm ile kullanım gündeminden yararlanmaya çalışarak – Apple, şarj cihazlarını kutudan ayrı olarak satışa çıkardı.

Kullanıcılara yine de bir şarj kablosu verildi, ama bu bir USB-C Lightning kablosuydu, oysa ki önceki iPhone şarj cihazlarında USB-A soketi (standart USB bağlantı noktası) vardı.

iPhone kullanıcılarının bir kutu dolusu eski şarj cihazına sahip olma gerekçesi yüzünden, hiçbirinin daha yeni ve daha hızlı USB-C kablosunu desteklemeyeceği gerçeği gözden kaçırıldı.

Böylece, parlak yeni telefonunuzu şarj etmek için eski USB-A’nızı Lightning kablosu ve şarj cihazınızla kullanabilirsiniz, fakat daha düşük şarj hızıyla sınırlı kalmak zorundaydınız.

Gelecek

Geçen 15 yıla bakarak gelecekte, iPhone’un yıllık yeni ürün sürümlerine devam etmesi muhtemeldir (bu makaleyi yazarken, çoğu kişi bu yıl içinde çıkacak olan iPhone 14’ü bekliyor olacak).

Bu modeller muhtemelen hız, ağırlık, pil ömrü, kamera çözünürlüğü ve depolama kapasitesinde iyileştirmelerle gelecektir. Fakat, önümüzdeki birkaç yıl içinde çığır açan pek çok yenilik görmemiz olası değil.

En yeni iPhone’lar zaten oldukça gelişmiş mini bilgisayarlar halinde, bu da temel geliştirme için sınırlı kapsam olduğu anlamına geliyor.

Belki de en radikal değişiklik, yeni bir Avrupa Birliği yönetmeliği sayesinde Apple’ın tescilli Lightning bağlantısından USB-C şarjına geçiş olmasıdır. Ve daha yaygın bir güç konektörü standardı ile herkes için olumlu bir hareket olarak kabul edilse de, Apple buna ikna olmadı:

Akıllı telefon şarj cihazlarının uyumlu hale getirilmesini zorunlu kılan düzenlemelerin, yeniliği teşvik etmek yerine bastıracağına inanıyoruz.

Ekran teknolojileri geliştikçe Apple, tamamen katlanabilir ekranlı kapaklı telefon tasarımına da dönebilir.

Samsung bunu zaten pazara getirdi. Ancak Apple, gerçek anlamda, teknolojinin (özellikle de camın) iPhone kullanıcılarının beklentilerine uygun bir deneyim sunmak için gelişene kadar bekleyecektir.

Önümüzdeki 15 yıl içinde iPhone’un nasıl görüneceğini tahmin edemesek de (bazıları denemiş olsa da), Apple’ın güçlü marka bağlılığı nedeniyle Apple ürünlerine olan talep muhtemelen sürecek.

De Montfort Üniversitesi Bilgi Sistemleri Doçenti Ismini Vasileiou ve Edith Cowan Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulaması Profesörü Paul Haskell-Dowland tarafından hazırlanan bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation’dan yeniden yayınlanmıştır. Orijinal makaleyi okuyun.

Editör: Astropower – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kokular Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

    Babasını “Pedofili Peter” Olarak Kaydetti