içinde

Malation’un Zararını Lavanta Yağı Onarıyor

Araştırmalara Göre Lavanta Esansiyel Yağı Karaciğeri ve Böbrekleri Koruyor

Lavanta, hoş kokusundan ve iyileştirici özelliklerinden sorumlu olan uçucu bileşiklere sahiptir. Böbreklerimiz ve karaciğerimiz de bu bileşikler tarafından kimyasallardan kaynaklanan oksidatif strese karşı korunabilir. Bununla ilgili olarak Tunuslu araştırmacılar, İspanyol lavantasının (Lavandula stoechas) esansiyel yağını malathion’a karşı hepaprotektif ve nefroprotektif aktivitesi açısından test ettiler.

Malathion sentetik bir organofosfattır ve hem evlerde hem de tarım alanlarında kullanılan en yaygın insektisitlerden biridir. Organofosfatlar arasında en güvenlisi olarak lanse edilmesine rağmen, oldukça güçlü bir nörotoksin olmaya devam etmektedir. Bu kimyasalın böcekleri öldürmesi amaçlanmıştır, ancak yine de insanların karaciğer ve böbreklerine zarar verebilir.

Bir kez yutulduğunda, malathion, baz kimyasaldan bile daha ölümcül olan bir metabolit olan malaokson’a parçalanacaktır. Karaciğer ve böbreğe ulaştığında oksidatif strese neden olabilir.

Oksidatif stresin bu hayati organların hücrelerine zarar verdiği bilinmektedir. Neyse ki, vücutta doğal olarak bulunan ve doğru gıdaların tüketilmesiyle artan antioksidanlar tarafından önlenebilir.

Lavantada Bulunan Uçucu Bileşiklerin Antioksidan Potansiyeli

Lavanta yağının hepaprotektif ve nefroprotektif özellikleri Tunus Fen Fakültesi’nden (FST) araştırmacılar tarafından değerlendirildi. Yapılan bir hayvan çalışmasında, 96 genç erkek fare, farklı tedaviler alan sekiz gruba ayrıldı.

Tedavi edilmeyen grup, kontrol grubu olarak hizmet eder. Malathion grubundaki fareler tarafından her gün kilogram başına 200 miligram (mg/kg) organofosfat alındı. 10, 30 ve 50 mg/kg lavanta esansiyel yağı ile verilen üç grup vardı ve daha sonra son üç gruba esansiyel yağ ve malathion tedavisinin bir kombinasyonu verildi.

30 gün süren değerlendirmede hayvanlarda vücut ağırlığı artışı belirtileri gözlemlendi ve herhangi bir etki olup olmadığı test edildi.

İşlem sonunda fareler üzerinde Lavanta esansiyel yağlarının ve malathion’un etkilerini belirlemek amacıyla, yağ ve malathion’un neden olduğu kimyasal ve morfolojik değişiklikleri analiz etmek için böbrekleri ve karaciğerleri verilerine bakıldı.

Böbreklerinizi ve Karaciğerinizi Korumak İçin Lavanta Esansiyel Yağları Alın

Araştırmacıların raporlarına göre malathion farelerde olumsuz etkilere neden oldu. Tedavi edilmeyen farelerle karşılaştırıldığında, hayvanlar aynı miktarları tüketmekten çok fazla vücut ağırlığı kazanmadı.

Malathion’a maruz kalan farelerin ayrıca karaciğer ve böbrek boyutlarının arttığı ve böylece bu organlar boyunca uygun kan akışını bozduğu bulundu. Ayrıca, metabolizmalarının bozulması da gözlendi. Uygun hemodinamik ve metabolik parametrelerdeki bozukluklar, sağlıkları üzerinde zararlı etkilere neden oldu.

Malathion uygulaması, oksidatif stres seviyelerinde karşılık gelen bir artışa neden olur. Malondialdehit ve hidrojen peroksit konsantrasyonunun arttığı kaydedildi.

Bu arada, sülfidril grubu içeriğinde önemli bir azalma oldu. Sonuçlar ayrıca antioksidan enzimler katalaz ve glutatyon peroksidazın aktivite seviyelerinin düştüğünü gösterdi.

Süperoksit dismutaz (SOD) enzimleri de etkilenmiştir. Böbrek ve karaciğerde Bakır-SOD, manganez-SOD ve demir-SOD seviyeleri azaldı. Bu antioksidan enzimlerin indirgenmesi nedeniyle malathion’un bu organlara karşı oksidatif strese neden olduğu öne sürülmüştür.

Neyse ki, araştırmacılar malathion maruziyetinin tüm olumsuz etkilerinin lavanta esansiyel yağı tarafından tersine çevrildiğini buldular. Hayvanlara verilen uçucu yağ sayesinde normal bir oranda kilo alabilmişlerdir. Ayrıca böbreklerinin ve karaciğerlerinin nispi ağırlığı kontrolsüz bir şekilde balonlanmadı. Hemodinamileri ve metabolizmaları stabil kaldı. Son olarak, karaciğerleri ve böbrekleri oksidatif stres yaşamadı.

Bu şaşırtıcı sonuçlarla araştırmacılar tarafından lavanta yağının antioksidan özelliğinden dolayı böbrekleri ve karaciğeri zararlara karşı koruyabildiği sonucuna varıldı.

Editör: Fatih Düz – 12.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kurban Psikolojisinden Çık! Bu Hayat Senin

    Sir Mo Farah, Çocukken Kaçırıldığını Açıkladı!