içinde

MuhteşemMuhteşem

20. Yüzyıl Edebiyatı: Kafka’nın Doğum Günü

Franz Kafka, 3 Temmuz 1883’te şimdi Çek Cumhuriyeti olan Prag, Bohemya’da orta sınıf, Almanca konuşan bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Franz altı çocuğun en büyüğüydü. Bebekken ölen iki erkek kardeşi ve hepsi toplama kamplarında ölen üç küçük kız kardeşi (Gabriele (1889–1941), Valerie (1890–1942), Ottilie (1892–1943) vardı.

Babası Hermann Kafka (1852–1931 ), birçok kez öfkesini oğluna yönelten ve onun edebiyata kaçışına saygısızlık eden büyük huysuz bir yerli tiran olarak tanımlandı.

Kafka, hayatı boyunca otoriter babasıyla uzlaşmak için mücadele etti.

Kafka’nın annesi Julie (1856-1934), müreffeh bir bira üreticisinin kızıydı ve kocasından daha iyi eğitimliydi. Kocasının işini yönetmeye yardım etti ve günde 12 saat kadar çalıştı. Çocuklar büyük ölçüde bir dizi mürebbiye ve hizmetçi tarafından büyütüldü.

Eğitim Yaşamı

1889’dan 1893’e kadar Franz, Prag’daki erkek ilköğretim okulu olan Deutsche Knabenschule’ye gitti. Babasının sosyal ilerleme arzusunu gösteren Çekçe değil Alman okullarına gönderildi. Yahudi olarak yetiştirilmesi, çoğunlukla bar mitzva’sı ve babasıyla yılda dört kez sinagoga gitmesiyle sınırlıydı, bu da ona devam edecek pek bir şey vermedi.

1901’de, sekiz sınıf düzeyine sahip, klasiklere yönelik titiz bir ortaokul olan Altstädter Gymnasium’dan mezun oldu. Latince, Yunanca ve tarih gibi dersler alarak okulda başarılı oldu.

Ortaokuldan sonra, önce kimya okumaya karar verdiği, ancak iki hafta sonra hukuka geçtiği Charles Ferdinand Üniversitesi’ne gitti. İlk yılının sonunda, kendisinden bir yaş küçük olan başka bir öğrenciyle, hayatı boyunca yakın arkadaşı olacak Max Brod ile, aynı zamanda hukuk okuyan gazeteci Felix Weltsch ile tanıştı.

Kafka, 18 Haziran 1906’da Hukuk Doktoru derecesini aldı ve hukuk ve ceza mahkemelerinde hukuk katibi olarak zorunlu bir yıllık ücretsiz hizmet yaptı.

İş Hayatı

1907’nin sonunda Kafka, yaklaşık bir yıl kaldığı büyük bir İtalyan sigorta şirketinde çalışmaya başladı. Bu dönemdeki yazışmaları, akşam 8’den (20:00) sabah 6’ya (06:00) kadar olan çalışma süresi programından memnun olmadığını, çünkü yazmaya konsantre olmasını son derece zorlaştırdığını gösteriyor. 15 Temmuz 1908’de istifa etti ve birkaç hafta sonra Bohemya Krallığı İşçi Kaza Sigortası Enstitüsü’nde daha uygun bir iş buldu. Hastalık nedeniyle emekli olduğu Temmuz 1922’ye kadar orada çalıştı.

Sigorta memuru olarak yaptığı işten sık sık “ekmek işi”, sadece faturaları ödemek için yapılan bir iş olarak söz ederdi. Ancak, kariyeri boyunca aldığı çeşitli terfiler, çalışkan bir çalışan olduğunu kanıtladığı için işine karşı herhangi bir ilgisizlik belirtisi göstermedi. Buna paralel olarak Kafka da edebi çalışmalarına kendini adamıştı.

Sonraki yıllar 1912’de Kafka, arkadaşı Max Brod’un evinde, Berlin’de yaşayan Felice Bauer ile tanıştı. Sonraki beş yıl boyunca mektuplaştılar, ara sıra bir araya geldiler ve iki kez evlenmek üzere nişanlandılar. İlişkileri nihayet 1917’de sona erdi. 1917’de Kafka, ailesi, özellikle de kız kardeşi Ottla tarafından desteklendiği, sık sık nekahet dönemi gerektiren tüberkülozdan muzdarip olmaya başladı. 1920’lerin başında Çek gazeteci ve yazar Milena Jesenská ile yoğun bir ilişki geliştirdi.

1923’te, ailesinin etkisinden uzaklaşma umuduyla kısa bir süreliğine Berlin’e taşındı ve yazılarına konsantre oldu. Berlin’de, ortodoks Yahudi bir aileden gelen ve gettodaki geçmişinden kaçabilecek kadar bağımsız olan 25 yaşındaki anaokulu öğretmeni Dora Diamant ile yaşadı. Dora onun sevgilisi oldu ve Kafka’nın bir Yahudi hukuku kitabı olan Talmud’a olan ilgisini etkiledi.

Kafka’nın tüm hayatı boyunca klinik depresyon ve sosyal kaygıdan muzdarip olduğu genel olarak kabul edilir. Ayrıca migren, uykusuzluk, kabızlık, çıban ve genellikle aşırı stres ve gerginlikten kaynaklanan diğer rahatsızlıklardan mustaripti. Vejetaryen beslenme ve büyük miktarlarda pastörize edilmemiş süt tüketimi gibi bir doğal tedavi rejimi ile tüm bunlara karşı koymaya çalıştı.

Tüm bunlara rağmen tüberkülozu kötüleşti; Prag’a döndü, sonra tedavi için Dr. Hoffmann sanatoryumuna gitti ve 3 Haziran 1924’te öldü. Cenazesi, Prag’ın Olsanske’deki Yeni Yahudi Mezarlığı’ndaki iki metrelik bir dikilitaşın altına ebeveyninin yanına gömüldü.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çağrı Dörter dini nasıl yorumluyor?

    Bilincin 7 Merkezi / Sen hangi merkezdesin?