içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Gerçekçi Bir Yazar: John Steinbeck Kimdir?

John Steinbeck’in hayatı üzerine

Alman asıllı olan John Steinbeck 27 Şubat 1902 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde doğmuştur. Yoksul bir aileden gelen yazar ırgat bir ailenin çocuğudur. Kendi yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yapmak zorunda kalmış.

1920’yle 1926 yılları arasında aralıklarla Stanford Üniversitesine devam etmiş. Ancak duvarcılık, boyacılık, kapıcılık ve eczacılık gibi işlerde çalıştığı halde okulunu bitirememiştir. Yaşamı boyunca pek çok meslek değiştiren John en son yazar olmakta karar kılmış. 1968 yılında New York’ta yaşamını yitirmiştir.

John Steinbeck, 1954 by Yousuf Karsh

İlk kitabını 1929 yılında “Altın Kupa” adı ile çıkardı. 1936 senesinde tarım işçilerinin grevlerini anlatan “Bitmeyen Kavga” adlı romanını piyasaya sürdü. Belki de en çok bilinen kitabı “Fareler ve İnsanlar”, Steinbeck’in üçüncü kitabıydı ve 1937 yılında çıkarıldı. Fareler ve İnsanlar romanında birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small’un hikayesini anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin hikayesinde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar.

Eserlerinde toplumu değişik yönleriyle ele alan John Steinbeck yaşamın dertli taraflarını ve insanların yoksulluklarını işlemiştir. Doğduğu ve büyüdüğü California bölgesindeki insanları, yaşayış tarzlarını, tarım işçilerinin yaşam koşullarını anlatmıştır.

Eserlerinde 1929 ekonomik buhranının verdiği sıkıntıları, bu buranın insanlara olan etkisini görmemiz mümkün. Amerikan değer yargılarının bütününü onaylayan John Steinbeck özellikle Vietnam Savaşını onaylamasından ötürü bazı kitlelerin eleştirisine maruz kalmış.

Toplum yaşamını derinden kavrayışı, eserlerinde ironik ve alaycı yaklaşımı ve imge gücü onun natüralist bir gerçeklikle yazdığının kanıtı niteliğinde resmen.

Fareler ve İnsanlar adlı romanını yayınladıktan sonra büyük ün kazanmıştır. Kendisine Pulitzer Ödülünü getiren eseri Gazap Üzümleri ayrıca sinemaya aktarılmıştır.

Gazap Üzümleri, Amerika’da tarım işçisi olan göçmenlerin zorlu yaşamlarını ve hak arayışlarının anlatıldığı acıklı hikayelerle dolu bir romandır. Okurken açlık ve sefaletin boyutlarını, gariban insanların nasıl hor görüldüğüne şahit olmanız mümkün.

Peki neden hayatın her alanında bir hak yenme söz konusu? Yüzyıllar önce de olan, sonra da olmaya devam edecek bu düşünce kafasından nasıl sıyrılabiliriz.

John Steinbeck’in ben ortaokula giderken ilk defa kitaplarını tanıdım ve okumaya aldım. Gerçekten de halkın sorunlarını anlatan, onların mücadelelerini gösteren ve bunları yazıya döken, hayatın gerçeklerinden haberi olan, onları saklamayan bir yazar.

Kendisinin sevmeyeni de vardır tabi. Sevilmeyecek yönleri yok mudur? Vardır. Zaten hangimizin yok ki? Fakat biz insanları kişilikleriyle değil, ortaya koydukları başarılarıyla tanımlamalıyız. Nihayetinde John Steinbeck, edebiyat dünyasının içinde yazdığı eserlerle önemli bir yer edinmiş ve eserlerinin bir çoğu sinemaya uyarlanan dünyaca ünlü bir romancıdır.

Her anında öfkeli bir kişilik olan Steinbeck, bunu tavırları ile bir çok kez göstermiş aslında. John Steinbeck 1952’de Amerika’nın Sesi adlı bir radyo programına katılmış. Radyo programına katılmayı sevmese de öfkesini dile getirmesi gerekiyordu ve göçmenlerin yaşadığı haksızlıklara karşı öfkesini püskürtmüş. Yazarın küçük yaşlardan gelen aykırı kişiliği ve öfkesi ölümünden sonra da devam etmiş. Ne tuhaf değil mi? Nitekim onun yakın zamanda yayımlanan biyografi kitabının ismi Dünya’ya Öfkeli’dir. Bu ince ayrıntıyı da verelim.

John Steinbeck’in eserleri; 

• Fareler ve İnsanlar

• Gazap Üzümleri

• Cennetin Doğusu

• İnci

• Ay Battı

• Bitmeyen Kavga

• Bilinmeyen Bir Tanrıya

• Yukarı Mahalle (Kenar Mahalle)

• Sardalye Sokağı

• Tatlı Perşembe

• Altın Kupa

• Aşk Otobüsü

• Alev

• Pippin 4’ün Kısa Süren Saltanatı

• Mutsuzluğumuzun Kışı (Acı Hayat)

Editör: Fatih Düz – 14.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sosyal Medya Yasası Sayesinde Yeni Yazı Dilleri Keşfediyoruz

    Bilgisayar Korsanları Artık Saniyeler İçinde Şifreleri Çalmak İçin Termal Saldırıları Kullanıyor!