içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Bilincin 7 Merkezi / Sen hangi merkezdesin?

Ken Keyes Jr.’nin Yüksek Bilinç Klavuzu adlı kitabında belirttiği gibi bilincin yedi merkezi ve mertebesi vardır. Hayatımızı da hangi bilinçteysek o minvalde yaşarız. Yaşadıklarımıza verdiğimiz tepkiler, kurduğumuz ilişkiler ve hatta gülümsememiz bile mevcut bilinç düzeyimize bağlıdır. Şimdi aşağıda yedi bilinç merkezini inceleyeceğiz ve kendi bilinç düzeyimizi kolayca tespit edip en üst bilince nasıl ulaşacağımız konusunda değerli bilgiler elde edeceğiz.

1. GÜVENLİK MERKEZİ

Bu merkezde yaşıyorsak genelde maddi isteklerimiz çok yoğun olur. Hayattan, insanlardan ve parasız kalmaktan korkarız. Etrafımızdaki güzelliklerin farkına varamayıp yalnızca giyinme, barınma ve yoğun yemek yeme isteği ruhumuzda daha baskındır. Anı farkındalıkla ve tadını çıkararak yaşamaktan ziyade sürekli bir yerlere yetişmemiz gerekiyormuşçasına huzursuz ve dengesiz bir durumda yaşarız.

2. DUYGU MERKEZİ

 

Güvenlik merkezini aştıktan sonra ikinci aşama duygu temelli bilinçtir. Bu düzeye çıktığımızda artık duyguları tanır ve hisseder halde oluruz. Güvenlik merkezindeyken koşuşturma halindeyizdir fakat bu merkezde biraz sakinleşip etrafın farkına varmaya başlarız. Bu merkezin sakıncası ise duygu bağımlılığı geliştirmektir. Yemek yerken lezzetini daha farkındalıkla alıp yemek bağımlılığı ya da cinsellik bağımlılığı gelişebilir. Duyguları yaşarken dengeyi kaçırmamalıyız. Çevremizde ve yaptıklarımızda birçok duyguyu hissetmeye ve ruhsal olarak derinleşmeye başlarız.

3. GÜÇ MERKEZİ

Adı üstünde bu merkezde güç oyunları oynamaya başlarız. Saydığım ilk üç merkez düşük bilinç merkezleridir. Toplumda çoğunlukla bu üç merkezde yaşayan insanlara tanık oluruz. Güç merkezinde yaşayan insanlarda yönetme, hakim olma ve kendini dinletmeye çalışma davranışlarını görebiliriz. Daha çok prestij kazanma, gittiği her ortamda insanları domino etme ve hayatlarına müdahale etme durumlarına bürünebilirler. Hiç gittiğiniz bir ortamda, benim istediğim yere gidelim, benim istediğim yemeği yiyelim diyenlere denk geldiniz mi? Hayatımızın sınırlarına ve deneyimlerimize saygı duymayıp ilişkilerimizi ve davranışlarımızı yönetmeye çalışanlara ne demeli? İşte bu davranışlar henüz içimizdeki sınırsız gücü keşfetmeyip bize birilerinin verdiği unvanlarla veya etrafımızdaki insanlara kurduğumuz hakimiyetle güçlü olabileceğimizi düşünme sanrısıdır. Hepimiz bu merkeze hayatımızın bir döneminde uğramışızdır fakat biraz olgunlaşınca güç ve değerlilik algımız nihayet değişiyor.

4. SEVGİ MERKEZİ

İşte şimdi bilincimiz yükselmeye başladı demektir! Sevgi merkezine yükseldiysek hayatı okumaya başladığımızın en güzel göstergesidir. Bu düzeyde artık hayattan razı olmayı ve olanı olduğu gibi kabul etmeye başlarız. Bu noktaya yükselmemiz insanlara koşulsuz hizmet etme yoluyla büyük oranda hızlanır. Her şeyi ve herkesi sevmeye ve aslında insanların bilinç düzeylerine göre hareket ettiklerini görmeye başlayıp bize her yapılanı egomuzun üzerine alıp kızmayız. Herkes bildiği kadarını ve elinden gelenin en iyisini yapıyor. Zaten kötülüğün ruhlarını zehirleyeceğini bilselerdi hiç bu kadar kötü davranışlarda bulunurlar mıydı? Bu merkezde insanları dinleriz, ilgileniriz fakat onların sınavlarına katılmayız. Herkes kendi sınavını verip bir üst sınıfa çıkmalıdır. Bu sevgi hali sağlığımıza bile yansır, eskisi kadar üşümeyiz mesela. Etrafımızdaki düşük bilinç seviyesindeki insanlara kızmak yerine üzülürüz ve karşılıksız, koşulsuz derin bir sevme ve kabullenme hali içinde bulunuruz.

5. BOLLUK MERKEZİ

Sevgi merkezinden bir üst plana çıktığınızda hayatınızın her alanında bolluğu deneyimlersiniz ve evrendeki olasılıkların sınırsız olduğunu anlamaya başlarsınız. Eski, sizi aşağı çeken düşünce, davranış ve endişe halinden kurtulduğunuz için enerjiniz artar. İnsanları tehdit olarak görmeyi bıraktığınız için korkusuzca deneyimler yaşamaya başlarsınız. Bu deneyimlerin getirdiği insanlar ve olasılıklar sizi yeni fırsatlarla tanıştırır. Kendinizi her yerde güvende hissedersiniz. Bütün enerjinizi bünyenizde topladığınız için algılarınız açılıp altıncı hissiniz kuvvetlenir. Hayatı sevgiyle kucakladığınızda size açılacak sınırsız sayıda kapı vardır. Artık oltanıza sürekli yeni fırsatlar takılır.

6. BİLİNÇLİ FARKINDALIK MERKEZİ

Bu merkeze vardığımızda tamamıyla yargısız bir insan oluruz. Artık iyi-kötü, güzel-çirkin yoktur bizim için. Büründüğümüz bütün rollerden sıyrılır ve yalnızca kendimizi görmeye çalışırız. Aslında savunduklarımızın, yargılarımızın ve beğenilerimizin bize ait olmadığı ve egomuzun bu ayrımları ve değer yargılarını kullandığını anlarız. Esnek ve uyumlu oluruz. Ben ve bu vücut yalnızca bir araçtır biz her şeyi tarafsızca izleyen bir bilincizdir. Geriye sadece hayat filmini içine girmeden dışarıdan izleyen olarak farkındalıkla bakmak kalır.

7. KOZMİK BİLİNÇ MERKEZİ

Bu bilince ulaşan kişi sayısı az olmakla beraber her biri gayet etkili insanlardır. Dünyaya geliş amacını gerçekleştirmiş ve kendini halka adamışlardır. Sen, ben, biz kavramlarını kaldırıp evrenle bütünleşmiş ve ayrılık diye bir şeyin olmadığının farkına varmıştır. Aslında birine ettiği yardımı, bütüne ettiğini bilir. Kelebek etkisi gibi her davranışın birbirini etkilediğini bildiği için artık yalnızca hayatı hikmetine inanarak , şikayet etmeden yaşar. Bütün duygu bağımlılıklarından üzüntü, sevinç gibi tepkilerden ve kendi ”Ben”inin ona biçtiği rolden kurtulmuştur. Artık o kişi, olay ve durumların kendisi olmuştur, deneyimleyen değil deneyimlenen olma durumunu yaşar.

Bu merkezlere nasıl ulaşabileceğinizle ilgili gerekli bilgiyi yazının başında da belirttiğim kitaptan edinebilirsiniz. Bu bilinç mertebelerini ezoterizmle alakalı araştırmalarımdan elimden geldiğince yorumladım. Umarım bilinç düzeyinizi keşfedebilmişsinizdir ❤

Editör: Fatih Düz – 03.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Kitabı okumadım.4,5,6,7,merkezleri basamak basamak mıdır yoksa 4 ten itibaren diğerlerinde de biraz barındırır mıyız.5.bolluk merkezinde her alanda olamasa da bolluğu yaşamak,6,farkındalık ta iyi kötü bazen bir şeyi yargılamak,7.de bir olduğumuzun farkına varsak da zaman zaman rollerimizin içine girmek gibi.demek istediğim 7 merkezden de biraz var mıdır?her merkezi tek tek mi aşmalıyız?

      • 7. merkezde olan toplam insan sayısı her dönemde 100 kişiyi geçmemiştir çünkü bu bilinci sürekli sürdürmek zordur. Sevgi merkezine geldikten sonra nadiren ilk üç merkeze gidip geliriz. Bolluk merkezine gelince kırılmak, incinmek gibi duyguları deneyimlemeyiz ve bizi derin bir anlayış kaplar. Evet tepki veririz kötü olaylara ama eskisi gibi kendimizi kaybetmeyiz, dramın içinde kalmayız. Tasavvuftaki nefs mertebelerine çok benzer saydığım bilinç düzeyleri. Yolculuğa çıktığımızda ben kimim ve neden sorularını çok sorarız. İlk üç aşamayı aşınca yükselmeye ve anlamaya başlıyoruz. 6. ve 7. merkeze çıktığımızda önceki bilinç seviyelerine uğramayız tamamen bitirmişizdir o seviyeleri. 4. seviyede önceki bilinçlere gidip gelme durumları yaşayabiliriz fakat hemen anlayıp bırakırız o davranışları uzunca sürdürüp devam etmeyiz ❤

    20. Yüzyıl Edebiyatı: Kafka’nın Doğum Günü

    Aşk’a atılan imza