içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Yeni Bir Çalışma, İlk Hayvanların Kutuplarda Yaşadığını Gösteriyor!

British Antarctic Survey liderliğindeki bir araştırma, kutup deniz canlılarının hayatta kalma yöntemlerinin, Dünya’daki eski hayvanların nasıl en eski fosillerden daha önce evrimleşmiş olabileceğini açıklamaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

11 Ekim’de yapılan araştırma, en eski ve soyu tükenmiş türlerin dünyanın en soğuk ve en buzlu zamanlarından bazılarında hayatta kalmış olabileceğini öne sürüyor. Genomik çalışmalar, 850 milyon yıl öncesine kadar fosil kayıtları, Dünya’daki en eski hayvan yaşamını 572 ila 602 milyon yıl öncesine dayandırıyor. (İngiliz Antarktika Araştırması)

Eğer doğruysa bu, hayvanların dünyanın büyük bölümünün daha önce gözlemlenenlerden daha büyük buzlarla kaplı olduğu sayısız küresel buzul çağı boyunca katlanmak zorunda oldukları anlamına gelir.

Eğer yaşam bu yoğun buzul dönemlerinden önce veya bu dönemlerde ortaya çıkmış olsaydı, günümüz şartlarına benzer koşullarla karşılaşacaktı. Deniz ekosistemleri, Antarktika ve Kuzey Kutbu’ndaydı ve benzer bir başa çıkma mekanizmasına ihtiyaç duyacaktı. Deniz biyoloğu Dr. Huw Griffiths, bu konu hakkında; “Bu çalışma, kutup bölgelerindeki bazı hayvanların buzun içinde ve çevresindeki hayata nasıl inanılmaz derecede adapte olduklarını ve bize geçmişte ve hatta diğer gezegenlerde yaşamın evrimi ve hayatta kalması hakkında ne kadar çok şey öğretebileceklerini vurguluyor” diyor.

Ayrıca “İster deniz tabanı yerine buzun altında baş aşağı yaşayan hayvanlar olsun, isterse kalın yüzen buz raflarının altında yüzlerce kilometre yaşayan süngerler olsun, -2°C’den daha soğuk deniz suyunda yaşamaya adapte olmuş organizmalar ya da denizde yaşayan bütün topluluklar olsun. Güneş ışığı gerektirmeyen besin kaynaklarında karanlık, Antarktika ve Arktik hayat, insanları ve diğer birçok hayvanı öldürecek koşullarda gelişir” diye ekliyor.

Sonuç olarak, hayvanların ilk ortaya çıkış zamanlaması, Dünya’daki yaşamın evrimini anlamak için çok önemlidir. Fosil kayıtları en eski metazoanları 572-602 yıllarına yerleştirse de moleküler saat çalışmaları, 850 yıllarına kadar çok daha erken bir kökene işaret ediyor. Bu tarihlerdeki fark, hayvan yaşamının yükselişini, çoklu devasa, potansiyel olarak küresel, buzul olaylarıyla noktalanan bir zaman dilimine yerleştirecektir. Burada, Neoproterozoik buzullaşmalar sırasında var olabileceklere benzer ortamlarda modern kutup deniz organizmalarının hayatta kalma stratejilerini ve habitatlarını tartışıyoruz. Birçok buzla kaplı, sıfırın altında, Antarktika deniz habitatlarının belirgin sertliğine rağmen, hayvan yaşamının buzun içinde, altında ve altında nasıl geliştiğini tartışıyoruz. Buz ağırlıklı sistemler ve süreçler, su sirkülasyonu, oksijenlenme, topraktan besin girdisi ve yeni habitatlar yoluyla bazı yerel ortamları daha yaşanabilir hale getirir. Neoproterozoik buzullaşmaların fiziksel koşullarının, sığlıklardaki potansiyel yaşam koşullarını büyük ölçüde nasıl etkileyeceğini ve kıta sahanlıklarındaki olası fosil kanıtlarını nasıl sileceğini düşünüyoruz. Son buzul döngüsü, bir “çeşitlilik pompası” olarak hareket ederek Antarktika’nın eşsiz faunasının evrimini yönlendirdi ve aynı şey geç Proterozoik ve Dünya’daki hayvan yaşamının evrimi ve dünyanın başka yerlerinde yaşamın varlığı için doğru olabilir.

Editör: Fatih Düz – 13.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Ali Yılmaz tarafından yazıldı

Makale YazarıAnketörListe UstasıÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hikayelere Konu Olan Çiçeklerden Bazıları ve Mitolojik Hikayeleri

    Gelecekte Hangi Arabaya Sahip Olacaksın?