içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Araştırmacılar, Bir Kehribarda Sıkışmış 35 Milyon Yıllık Böcekleri Keşfetti

Keşfedilen böceğin, 35 ila 47 milyon yaşları arasında olduğu düşünülmektedir.

Granada Üniversitesi (UGR) ve ilgili uluslararası bir araştırma şirketinin işbirliği ile daha önce tanımlanmamış bir böcek türü keşfedildi. Mayflies türlerine ait olan böcekler, baltık kehribarının bir yığınına gömülü halde bulunmuş ve 35 ila 47 milyon yıl arasında yaşadığı olduğu düşünülmektedir.

UGR Zooloji Bölümü’nden Profesör Javier Alba-Tercedor, böceğin net fotoğraflarını üretmek için mikrotomografi kullandı ve türü kapsayıcı bir şekilde incelenerek tanımladı.

Profesör Alba-Tercedor konuyla ilgili, “Kehribar içinde hapsolmuş örneklerin korunması genellikle mükemmeldir ve onları çevreleyen malzemenin şeffaflığı, mikroskop altında ayrıntılı olarak incelenmelerini sağlar” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Çek Bilimler Akademisi Entomoloji Enstitüsü’nden Roman Godunko’nun uzman bilgisi sayesinde daha önce tanımlanmamış mayfly türleri daha sonra mevcut türlerle karşılaştırılarak incelendi. Son olarak, Michal Grabowski ve Tomasz Rewicz ekibi, cinsinin yaşayan hayvanlarının DNA’sını analiz ederek araştırmalarını sonuçlandırdı.

Özet olarak, Mayflies (Ephemeroptera) en eski pterygote böcekleri arasındadır ve en eski fosiller Geç Karbonifer’e kadar uzanır. Mayflies içinde Leptophlebiidae, yaklaşık 140 cins ve 640 tür ile oldukça çeşitli ve yaygın bir gruptur. Mevcut Leptophlebiidae’nin taksonomisi, sistematiği ve filogeni kapsamlı çalışmaların odak noktasındayken, leptophlebiid fosil taksonları hakkında çok az şey bilinmektedir. Sedimanter kayaçlardaki Ephemeroptera’nın fosil kalıntıları nispeten nadir olduğundan, kehribardaki mayflylerin kapanması, geçmişte evrimleri ve çeşitliliği hakkında benzersiz bir bilgi kaynağıdır. Senozoik reçinelerde bulunan Leptophlebiidae çoğunlukla Miyosen Dominik ve Meksika kehribarlarında Eosen Baltık kehribar ve Ataloflebiinae alt ailelerine aittir. Mevcut katkıda, Micro-CT kullanarak Eosen Baltık kehribarından Calliarcys cinsinin ilk bulgusunu doğruladı.

Editör: Fatih Düz – 15.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hedonik Adaptasyon, Acınızın En Gerçek Aşamasıdır

    Daha Önce Bu Fobileri Hiç Duydunuz Mu?